«Ψηλά οι γραμμές και πίεση παντού»

Η τελευταία – αξέχαστη – παράσταση: Ακριβώς 147 βράδια πριν. Η ιστορική 9η Μαΐου και το ανεξίτηλο σημάδι της ως τον ουρανό του Φαλήρου. Η νύχτα που ο Ολυμπιακός νικώντας για δεύτερη φορά τη φοβερή και τρομερή Αστον Βίλα του Ουνάι Εμερι, σφράγιζε την παρουσία του στον τελικό του Conference League, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Οτι αυτή η κούπα θα ήταν δική του…

Οχι, δεν το ξεχνάς το προηγούμενο ευρωπαϊκό ματς των Ερυθρόλευκων στο «Γ. Καραϊσκάκης». Και είναι βέβαιο ότι όσοι πάρουν τον δρόμο προς το Φάληρο για την παρτίδα με την Μπράγκα (19:45, Cosmote 3) θα θυμηθούν ένα σωρό από λεπτομέρειες για τη δεύτερη σημαντικότερη ευρωπαϊκή βραδιά στην ιστορία του club: Εκείνη που σφράγισε τον τελικό. Αν μπορεί η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να το ξαναπιάσει από εκεί, τώρα που γυρίζει στο σπίτι της με υποχρέωση ευρωπαϊκή; Προφανώς θα είναι το ιδεατό. Ο καθένας καταλαβαίνει όμως, ότι ο συντελεστής δυσκολίας είναι μεγάλος…

«Σεβόμαστε πολύ τον αντίπαλό μας, αλλά και εμείς είμαστε ο Ολυμπιακός» έριξε το… γάντι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Προφανώς δεν ήταν στόχος του να το ακούσουν οι εκπρόσωποι των media, αλλά τα… αποδυτήριά του. Μπορεί η βραδιά – μόλις στη δεύτερη αγωνιστική της league phase – να μην κρίνει κάποια πρόκριση, είναι όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Να πετύχουν οι Ερυθρόλευκοι την πρώτη μεγάλη νίκη της σεζόν και να συμβεί αυτό μπροστά από το θερμό κοινό τους. Να θυμηθούν οι «περσινοί», να κατανοήσουν και οι «φετινοί» όλα τα βήματα του χορού που έραψε στη φανέλα το «UEFA CONFERENCE LEAGUE 2024 WINNERS».

Ενα βήμα μπροστά

«Τα αποτελέσματα της Μπράγκα μιλούν από μόνα τους. Είναι μια εξαιρετική ομάδα και τη σεβόμαστε πολύ. Με τη δύναμη που θα μας δώσει ο κόσμος μας όμως, εμείς θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στην επίθεση και να έχουμε τις απαντήσεις στην άμυνα» πρόσθεσε ο βάσκος προπονητής. «Είναι η στιγμή που θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Να βελτιώσουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, παίζοντας ψηλά και πιέζοντας. Πρέπει να αυξηθεί η επιθετικότητά μας». Απαραίτητη σημείωση: Κυριακή ακολουθεί το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό ακριβώς πριν από την «εθνική διακοπή». Στο λιμάνι είναι πολύ έμπειροι για να μην τα συνδέουν, ο καθένας όμως κατανοεί πως μια νίκη απόψε, μια καλή εμφάνιση θα… ευεργετήσει και την επόμενη εκκίνηση.

«Μετά, πάλι φίλοι»

Στο μεταξύ η σχέση Ολυμπιακού και Μπράγκα θα μπορούσε να γίνει από το πουθενά… ντοκιμαντέρ: Προπονητής στους Πορτογάλους ο – πριν τον Μεντιλίμπαρ – Κάρλος Καρβαλιάλ. Στο ρόστερ τους ο Αντρέ Ορτα και ο – πρωταθλητής Super League – 2021 Αρμίντο Μπρούμα. Και στην από εδώ μεριά όμως… συνωστισμός. Στην Μπράγκα έκανε το «μπαμ» ο Νταβίντ Κάρμο – και τη μεταγραφή των 18 εκατ. ευρώ στην Πόρτο. Στις υποδομές της Μπράγκα… έσκασε από το αβγό του ο Κοστίνια. Στη Μπράγκα όμως – δανεικός μισή σεζόν το 2021 – και ο Τσικίνιο. Ο τελευταίος μάλιστα και «αυτοκόλλητος» πέρσι με τον Αντρέ Ορτα. «Εννοείται πως είναι καλός μου φίλος. Για ενενήντα λεπτά όμως θα είναι αντίπαλος. Μετά θα είμαστε πάλι φίλοι» σχολίασε ο κάτοχος του ερυθρόλευκου «22».

Ολοι… μέσα

Θα είναι φυσικά ο Τσικίνιο ένας από τους έντεκα της βραδιάς. Θα είναι όμως και η πρώτη φορά έπειτα από καιρό που η κουβέντα για την 11άδα θα κρατήσει μέχρι την… ανακοίνωσή της. Και αυτό γιατί χθες βράδυ ο Μεντιλίμπαρ τους χώρεσε όλους στην αποστολή. Και τον Ζέλσον Μαρτίνς, τον Λορέντσο Πιρόλα και τον Γιώργο Μασούρα «αδειάζοντας» τη λίστα με τους τραυματίες. «Και οι τρεις προπονήθηκαν μαζί μας και οι τρεις είναι έτοιμοι να παίξουν» ανέφερε ο Μεντιλίμπαρ που ξαφνικά έχει όσες επιλογές δεν του προέκυψαν ποτέ ξανά σε αυτά τα πρώτα ματς της σεζόν. Τι λέει το ρεπορτάζ; Διάταξη 4-3-3. Με τον Χρήστο Μουζακίτη να είναι πλάι στον Τσικίνιο και μπροστά από τον Εσε στη μεσαία γραμμή. Με Παναγιώτη Ρέτσο και Νταβίντ Κάρμο στην καρδιά της άμυνας. Με τον Τζολάκη να φορά τα κόκκινα γάντια και τον Ελ Κααμπί να βρίσκεται στην κορυφή του σχηματισμού. Επτά και μετά… όλα ανοιχτά. Με τον Ροντινέι – που δεν αμφισβητείται η θέση του – να έχει δοκιμαστεί και σαν δεξιός μπακ αλλά και σαν εξτρέμ. Τον Κοστίνια να έχει δοκιμαστεί και σαν δεξιός μπακ αλλά και σαν αριστερός (!) στα τετραγωνικά του Φρανσίσκο Ορτέγκα. Και με όλους τους wingers να διεκδικούν είτε μια, είτε δύο θέσεις. Το προνόμιο να έχεις το οπλοστάσιο γεμάτο.