Coles και Woolies δηλώνουν… αθώα

Τα Coles και τα Woolworths θα «πολεμήσουν» δικαστικά τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (ACCC) για παραπλάνηση σε διαφημιστικές εκστρατείες για εκπτώσεις προϊόντων.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους «κολοσσούς» των σούπερ μάρκετ εμφανίστηκαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι -ξεχωριστές- υποθέσεις εναντίον των πελατών τους είναι εσφαλμένες.

Η ACCC ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες παραβίασαν τη νομοθεσία για τους καταναλωτές παραπλανώντας τους αγοραστές σε εκατοντάδες δημοφιλή είδη με τις εκστρατείες «Down Down» και «Prices Dropped».

H Επιτροπή ανέφερε ότι εξέτασε 245 προϊόντα στα Coles σε διάστημα 15 μηνών και 266 προϊόντα στα Woolworths σε διάστημα 20 μηνών, και ισχυρίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ έκαναν αυξήσεις τιμών σε είδη πριν έπειτα μειώσουν το κόστος, με τα είδη με έκπτωση να πωλούνται εντέλει πάνω από την κανονική τιμή.

Η επικεφαλής της ACCC, Gina Cass-Gottlieb, υποστήριξε ότι τα Woolworths και Coles παραπλανούσαν τους πελάτες τους με εκπτώσεις που ήταν «απατηλές».

«Ισχυριζόμαστε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, τόσο η Woolworths όσο και η Coles είχαν ήδη σχεδιάσει να τοποθετήσουν αργότερα τα προϊόντα σε μια προωθητική ενέργεια … πριν από την αύξηση της τιμής και εφάρμοσαν την προσωρινή αύξηση της τιμής με σκοπό την καθιέρωση μιας υψηλότερης τιμής…», δήλωσε.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τιμές ορισμένων προϊόντων είχαν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15% για σύντομες περιόδους πριν από την τοποθέτησή τους στις εκπτωτικές προωθητικές ενέργειες.

Και οι δύο εταιρίες ισχυρίζονται ότι δεν εκκίνησαν σκόπιμα τις αυξήσεις, αλλά «ακολουθούσαν» αιτήματα των προμηθευτών, οι οποίοι πίεζαν για την αύξηση λόγω του αυξανόμενου δικού τους κόστους.

«Ο ισχυρισμός είναι ότι η Woolworths ξεκίνησε τις προσωρινές αυξήσεις των τιμών και αυτό δεν είναι σωστό από πραγματικής άποψης», δήλωσε ο δικηγόρος Cameron Moore SC.

«Εμείς λέμε ότι από άποψη πραγματικότητας, η υπόθεση της ACCC είναι λανθασμένη».

Ο John Sheahan KC, που εκπροσωπεί την Coles, ανέφερε επίσης ότι η υπόθεση δεν ήταν τόσο απλή όσο ισχυρίζεται η ACCC και ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον κλάδο.

Τα Coles και τα Woolworths έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου για να καταθέσουν γραπτή απάντηση στους ισχυρισμούς της ACCC.

Στη συνέχεια, τα μέρη θα επιστρέψουν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τον Δεκέμβριο.

The post Coles και Woolies δηλώνουν… αθώα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.