Eνα αστέρι γεννιέται

Ενα χαμόγελο αμηχανίας ζωγραφισμένο λες ως τα… αφτιά. Και μάλλον μια μικρή – δικαιολογημένη – απορία, αναφορικά με το αν γύρω του εξελίσσεται η πραγματικότητα ή ονειρεύεται με τα μάτια ανοιχτά. Η τέλεια βραδιά του Ολυμπιακού κόντρα στην Μπράγκα το βράδυ της Πέμπτης είχε σίγουρα πολλούς πρωταγωνιστές. Μοιάζει όμως να συνέβη απλά και μόνο για να φέρει στο προσκήνιο με κάθε επισημότητα ένα από τα πιο ταλαντούχα παιδιά – μια εξαίρεση στον κανόνα: Τον Χρήστο Μουζακίτη…

Η εκπλήρωση μιας ποδοσφαιρικής προφητείας; Κάπως έτσι. Γιατί ο μικρός του Ρέντη βγήκε από τη ζώνη… ασφαλείας των ταλαντούχων που «θα» και βρέθηκε απευθείας στην πρώτη γραμμή του Europa League πολέμου. Τον δοκίμασε την περασμένη Κυριακή ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τον Ατρόμητο. Διαπίστωσε πως ο «17 ετών και 10 μηνών» box to box είναι αυτόν τον καιρό μάλλον ο καλύτερος από όλους τους μέσους που επιδιώκουν να συμπληρώσουν τον Σαντιάγκο Εσε και τον Τσικίνιο. Και στην επιστροφή των Ερυθρόλευκων στο Φάληρο για πρώτη «ευρωπαϊκή» φορά από την κατάκτηση του Conference League, τον έριξε απευθείας στα βαθιά. Αποτέλεσμα; Ενα μικρό έργο τέχνης.

Τι δεν λένε. Οι αριθμοί του αναφέρουν ακρίβεια 87% στις μεταβιβάσεις (34/39), 51 ενέργειες με την μπάλα στα πόδια, 3 κλεψίματα που οδήγησαν σε transition και μια πάσα-κλειδί στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Δεν μπορούν να περιγράψουν όμως την πραγματική «κάνω τη διαφορά» ικανότητα του U-19 πρωταθλητή Ευρώπης. Είναι 17 ετών και 10 μηνών και παίζει στα μισά του γηπέδου με παλμούς… μαραθωνοδρόμου με μια σιγουριά που θυμίζει 37 ετών και 10 μηνών χαφ. Χωρίς υπερβολές. Με το κεφάλι ψηλά. Υπομονή στο ανασταλτικό μέρος του ρόλου.  Και με το καταπληκτικό αριστερό του πόδι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει κάτι ενδιαφέρον.   Χάρισμα…

«Αντε και στην Εθνική…». «Πού και πού βγαίνουν τέτοιοι παίκτες. Ο Μουζακίτης μας έχει ενθουσιάσει γιατί και στο προηγούμενο παιχνίδι έδειξε χαρακτήρα. Οταν έχεις φάτσα καλού παιδιού, δεν σημαίνει ότι είσαι και αδύναμος. Εχει αυτή τη συμπαθητική φυσιογνωμία, αλλά είναι και δυνατός» έριξε την… ατάκα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Νωρίτερα 32.000 άνθρωποι τραγουδώντας μια το όνομα του Βάσκου και μια του νεαρού, έδειχναν να το απολαμβάνουν. «Αντε γρήγορα και στην εθνική μας ομάδα» ακούστηκε να συμφωνούν για χάρη του διαδικτυακά ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ελλάδας του 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης με τον συμπαίκτη του στα ίδια τετραγωνικά Κώστα Κατσουράνη, ενώ σε ανάρτησή του ο Ντάνι Γκαρθία χαρακτήρισε τον νεαρό συμπαίκτη του «Ινιέστα»!

Μα πώς το κάνει. Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός το βράδυ της Πέμπτης είχε τον Κωνσταντή Τζολάκη μπροστά από την εστία του – με δύο σωτήριες επεμβάσεις πριν αναλάβει δράση ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί – που έκανε ντεμπούτο στην Τούμπα 17 ετών (2020). Τον αρχηγό του Παναγιώτη Ρέτσο που λίγο πριν κλείσει τα 18 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εκείνο το ευρωπαϊκό ματς με την Αρούκα (2016). Εφερε από τον πάγκο τον Ανδρέα Ντόη που έκανε ντεμπούτο στα 18. Κράτησε «κάβα» τον – ακόμη πιο μικρό από τον Μουζακίτη – Μπάμπη Κωστούλα που αγωνίστηκε κόντρα στη Λυών. Κάποτε αυτά τα κοιτούσαμε από μακριά να συμβαίνουν στον Αγιαξ, την Πόρτο, τη Λυών και μέναμε με την απορία: Μα πώς το κάνουν. Μια βόλτα στον Ρέντη, θα λύσει και άλλες απορίες.

Το ντέρμπι. Θα διατηρήσει ο Χρήστος Μουζακίτης τη θέση του στην 11άδα του Ολυμπιακού και στο αυριανό ντέρμπι Αιωνίων με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ; Αυτά τα ξέρει μόνο ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Το σίγουρο είναι πως η ομάδα της Πέμπτης που διέλυσε την Μπράγκα με Κοστίνια, Ροντινέι και Ορτέγκα, Μαρτίνς στις δύο πτέρυγες κέρδισε σίγουρα τις εντυπώσεις.