Elly Symons: Eυνοϊκή η στιγμή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συνεχίζονται σε βρετανικό και ελληνικό έδαφος οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, χωρίς πάντως να διαφαίνεται λύση στον άμεσο ορίζοντα. Τη Δευτέρα, η πρωτοβουλία Parthenon Project διοργάνωσε στην Αθήνα ειδική εκδήλωση – συζήτηση για το θέμα.

«Υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για την προοπτική της επανένωσης των Γλυπτών και τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι εκατέρωθεν κόκκινες γραμμές», είπε στην εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ. Φώτο: Supplied

Και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η Βρετανία έχει πλέον νέα κυβέρνηση ανοίγει μια επιπλέον προοπτική στις συζητήσεις. «Κλεμμένα» δεν είναι μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα Πατήστε εδώ Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η επανένωση είναι αναγκαία και λόγω της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας των Γλυπτών τα οποία διαφέρουν από άλλα λεηλατημένα έργα που έχουν αυτοτελή υπόσταση. «Η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια νέα συνθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική ιστορία.

Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, τα οφέλη θα είναι τεράστια όχι μόνον για την Ελλάδα και την Αγγλία, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα της οποίας σύμβολο είναι ο Παρθενώνας», υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη. Ο Νίκος Αλιβιζάτος, διακεκριμένος συνταγματολόγος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project ανέφερε ότι η διαδικασία της «παρακαταθήκης» (deposit) η οποία ακολουθήθηκε στην περίπτωση του θραύσματος Fagan το οποίο εδώ και δύο χρόνια έχει επανενωθεί στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η «παρακαταθήκη», σύμφωνα με τον καθηγητή Αλιβιζάτο, λύνει το θέμα της ιδιοκτησίας και επιτρέπει στην Ελλάδα να δεχτεί τα Γλυπτά χωρίς να αναγνωρίσει βρετανική κυριότητα.

Η Elly Symons με τον Λόρδο Ed Vaizey – Πρόεδρο του Parthenon Project. Photo: Supplied

Στο ίδιο πνεύμα, ο ιδρυτής του Parthenon Project Γιάννης Λέφας είπε ότι η προτεινόμενη λύση είναι win – win και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν ως προς την κυριότητα των Γλυπτών. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι οικουμενικά και είναι παράλογο να είναι διαχωρισμένα. Πρέπει να επανενωθούν στην Ελλάδα», τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας, λόρδος Εντ Βέιζι ο οποίος κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να «κάνει αυτό το δώρο στον κόσμο». Π

Η συζήτηση στην Αθήνα οργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Parthenon Project» ο οποίος ιδρύθηκε από τον Γιάννη Λέφα, με πρόεδρο τον Λόρδο Ed Vaizey και σύμβουλο τον Geoffrey Robertson KC, τον παγκοσμίου φήμης Αυστραλό δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Λόρδος Ed Vaizey, πρώην Υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος του οργανισμού, ο Geoffrey Robertson KC, συγγραφέας του βιβλίου «Σε ποιον ανήκει η ιστορία;» ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος και η Thangham Debbonaire, πρώην Σκιώδης Υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης τόνισε ότι το θέμα γύρω από τα γλυπτά έχει τόσο νομικές όσο και πολιτικές διαστάσεις, αλλά τόνισε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η πολιτική λύση.

Η Ελληνοαυστραλή, Elly Symons, αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημείωσε στο “Νέο Κόσμο” ότι η επιτροπή συνεργάστηκε στενά με τον οργανισμό «Parthenon Project» για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που να ευνοεί τη διαπραγμάτευση.

«Δεν υπήρξε ποτέ πιο ευνοϊκή στιγμή για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών», είπε η Symons.

«Η παρούσα χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί, όπως διαφαίνεται, η ηγεσία ευθυγραμμίζεται με το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα, σε συνδυασμό με την παγκόσμια λαχτάρα για θετικές ιστορίες αποκατάστασης και καλής θέλησης. Ένα ψήφισμα θα ήταν σύμβολο του παγκόσμιου σεβασμού για την πολιτιστική κληρονομιά».

Τόνισε ακόμα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει δημιουργικές και συνεχείς συνεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μουσείων, ενισχύοντας τη συνεργασία και όχι τη διαίρεση.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ο διάλογος μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι υπάρχει ελπίδα σύντομα να διορθωθεί αυτό το ιστορικό λάθος, μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό μια πηγή έντασης σε φάρο συνεργασίας.

The post Elly Symons: Eυνοϊκή η στιγμή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.