H νίκη τίτλου του Ζακ Βιλνέβ και το ανφέρ του Σουμάχερ

Μια τέτοια μέρα, το 1997, ο καναδός οδηγός Ζακ Βιλνέβ κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 με τη Williams-Renault. Η σεζόν εκείνη χαρακτηρίστηκε από την έντονη κόντρα του Βιλνέβ με τον Μίχαελ Σουμάχερ της Ferrari. Ο τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος, στη Χερέθ της Ισπανίας, έμεινε στην ιστορία λόγω της σύγκρουσης των δύο οδηγών, καθώς ο Σουμάχερ προσπάθησε να θέσει εκτός αγώνα τον Καναδό προκειμένου εκείνος να μηδενιστεί.

Πιο συγκεκριμένα ο γερμανός θρύλος της F1, στην – ίσως – πιο κακή στιγμή της καριέρας του, συγκρούστηκε με τον Βιλνέβ ενώ πάλευαν για το προβάδισμα.

Η ζημιά που προέκυψε στο μονοθέσιο του Σούμι τον ανάγκασε να αποσυρθεί. Η ευθύνη για το περιστατικό αποδόθηκε αργότερα στον Σουμάχερ από τη FIA και του αφαιρέθηκε η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Η τακτική του Σουμάχερ επικρίθηκε ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιευμάτων στη χώρα του, αλλά και στην Ιταλία, την πατρίδα της Ferrari. Τελικά ο Βιλνέβ κατάφερε να τερματίσει τρίτος και να κερδίσει το πρωτάθλημα, ενώ ο Σουμάχερ αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα για τον αθέμιτο ελιγμό του.

Για την ιστορία, η νίκη του Χάκινεν σε εκείνο το Γκραν Πρι ήταν η πρώτη για φινλανδό οδηγό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 έπειτα από 12 χρόνια, από τότε που ο Κέκε Ρόσμπεργκ κέρδισε το Γκραν Πρι της Αυστραλίας το 1985.

Τη δεύτερη θέση είχε πάρει ο Ντέιβιντ Κούλθαρ σε ένα εξαιρετικό «1-2» για την ομάδα της McLaren, το πρώτο από το ιαπωνικό Γκραν Πρι του 1991.

Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας για τον σπουδαίο αυστριακό πιλότο Γκέραρντ Μπέργκερ, ο οποίος είχε κερδίσει 10 φορές σε Γκραν Πρι και αγωνιζόταν στη Formula 1 από το 1984.

Ο Μπέργκερ επέστρεψε στη Formula 1 το 2006 ως συνιδιοκτήτης της Toro Rosso, πριν πουλήσει το 50% του μεριδίου του στη Red Bull, στο τέλος της σεζόν του 2008.