IBAC: Πρώην δήμαρχος δέχθηκε επανειλημμένα ναρκωτικά ως αντάλλαγμα για χάρες

Ο Cameron Nation, πρώην δήμαρχος Moonee Valley, δέχθηκε επανειλημμένα ναρκωτικά ως αντάλλαγμα για την προώθηση αιτήσεων που σχετίζονται με ακίνητα, σύμφωνα με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς της Βικτώριας (IBAC).

Ο κ. Nation, ήταν δήμαρχος Moonee Valley από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021 και υπηρέτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια μιας 17μηνης έρευνας που ονομάστηκε «Operation Leo», η IBAC, επισήμανε ότι άκουσε μαρτυρίες ότι ο πρώην δήμαρχος «έλαβε κοκαΐνη για τη βοήθειά του» και παρέκαμψε τις διαδικασίες του Δ.Σ. για λογαριασμό ενός ανώνυμου τρίτου μέρους που οι ερευνητές κατονόμασαν ως «the construction manager».

Η Επιτροπή ανέφερε ότι ανακάλυψε επίσης πως ο κ. Nation και δύο άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι Moonee Valley χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να ευνοήσουν έναν τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο, ενώ λάμβαναν (ως αντάλλαγμα) κρυφά δείπνα και μια δωρεάν συνδρομή στην ομάδα.

Το πόρισμα της IBAC, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, υπογράμμιζε ότι η έρευνα κατέδειξε το πώς «η λήψη αποφάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαφθείρεται».

Και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στην Επιτροπή πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος.

Η IBAC συστήνει να επικαιροποιηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να περιλαμβάνει μια «σαφή προσδοκία» να αναφέρουν υποψίες διαφθοράς.

Ο κ. Nation παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από το Δ.Σ. κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης τον Μάρτιο, όπως έγραψε το ABC.

Το πόρισμα σημειώνει ακόμα ότι ο κ. Nation ανέπτυξε φιλικές σχέσεις το 2020 με τον «construction manager», ο οποίος προμήθευε τακτικά τον ίδιο και τη σύντροφό του με κοκαΐνη και Xanax.

Η IBAC ανέφερε ότι εντόπισε« πολλαπλές περιπτώσεις» μεταξύ 2020 και 2022, όπου ο πρώην δήμαρχος ενήργησε για λογαριασμό του και «περιστασιακά» έλαβε κοκαΐνη ως αντάλλαγμα για τη βοήθειά του.

Το πόρισμα περιγράφει λεπτομερώς μια φορά που ο κ. Nation προώθησε (escalated) μια αίτηση πολεοδομικής μελέτης για την κατασκευή νέων townhouses σε ιδιοκτησία μέλους της οικογένειας του «construction manager».

Όπως περιγράφει η IBAC, τον Ιούνιο του 2021, ο «construction manager» έστειλε μήνυμα στον κ. Nation, αναφέροντας: «Μπορείς να ελέγξεις που βρίσκεται παρακαλώ … θα σε φτιάξω … 7 (γραμμάρια) από την καλύτερη».

Το πόρισμα επισήμανε επίσης ότι ο κ. Nation βοήθησε στην αλλαγή ορισμένων πινακίδων στάθμευσης έξω από μια επιχείρηση που ανήκει σε συγγενείς του «construction manager».

Αργότερα, κατά την IBAC πάντα, πήρε τα εύσημα για την ενημερωμένη σήμανση που αύξησε τον κύκλο εργασιών των πελατών.

Η IBAC άρχισε να ερευνά τον Δήμο Moonee Valley μετά από ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος των Essendon Royals «επηρέαζε» τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για προνομιακή πρόσβαση σε γήπεδα.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι ο κ. Nation και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Jacob Bettio και Narelle Sharpe έλαβαν δωρεάν συνδρομές του συλλόγου αξίας 250 δολαρίων και δωρεάν δείπνα σε εστιατόριο που ανήκει στον πρόεδρο του συλλόγου, τα οποία δε γνωστοποιήθηκαν.

Η IBAC επισήμανε ότι ο «construction manager» και ο πρόεδρος συζήτησαν δωροδοκίες που κυμαίνονταν από 15.000 έως 50.000 δολάρια, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να βρει αποδείξεις ότι αυτές είχαν καταβληθεί.

Το πόρισμα ανέφερε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι στην κα Sharpe προσφέρθηκε ή είχε ζητήσει δωροδοκία ή ότι συμμετείχε στο υποτιθέμενο σύστημα δωροδοκίας

Η ίδια δήλωσε στο ABC ότι ήταν «ευγνώμων» που η έρευνα είχε τελειώσει και ότι μπορούσε πλέον να προχωρήσει.

Το ABC επικοινώνησε με τον κ. Bettio για σχόλια και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Nation.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Moonee Valley δήλωσε ότι χαιρετίζει τη δημοσίευση του πορίσματος της «Operation Leo» και επισήμανε ότι η διοίκηση του Δήμου συνεργάζεται στενά με τους ελεγκτές, από τον διορισμό τους στα τέλη Ιανουαρίου 2024, για τη βελτίωση της διαφάνειας της λήψης αποφάσεων.

Προστίθεται δε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης αποσαφήνισης και διαφάνειας σε σχέση με περιπτώσεις συγκρούσεων συμφερόντων.

Το Essendon Royals Soccer Club χαιρέτισε επίσης την ολοκλήρωση της έρευνας «η οποία επικεντρώθηκε στις αλληλεπιδράσεις της ομάδας και των εκπροσώπων της ομάδας με τους δημοτικούς συμβούλους».

«Η IBAC δε βρήκε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς που αφορούν την ομάδα η ή τους εκπροσώπους της».

«Η Essendon Royals παραμένει προσηλωμένη στις αξίες της ακεραιότητας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προσφοράς».

«Θα συνεργαστούμε αγαστά και με διαφάνεια με τον Δήμο και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τους 1000+ παίκτες μας και την ευρύτερη κοινότητα του Moonee Valley».

The post IBAC: Πρώην δήμαρχος δέχθηκε επανειλημμένα ναρκωτικά ως αντάλλαγμα για χάρες appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.