Εάν ρωτήσετε ένα νέο άτομο τι θα ήθελε να κάνει στη ζωή του, πιθανότατα να απαντήσει ότι στόχο έχει να αποκτήσει φήμη μέσω των social media και του διαδικτύου.
Το 57% των Gen Zs στην Αμερική θα ήθελε να γίνει influencer στα social media, σύμφωνα με την Morning Consult. Το 53% το περιγράφει ως «αξιόπιστη επιλογή καριέρας».
Εν μέρει, αυτό είναι κατανοητό, καθώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα σούπερ σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από fashionistas και κωμικούς μέχρι παίκτες, που βγάζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για μια ανάρτηση που προωθεί τα προϊόντα κάποιας επωνυμίας.
Καθώς οι καταναλωτές περνούν περισσότερο από τη ζωή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ποσό των χρημάτων που πληρώνουν οι εταιρείες με τους influencers αυξάνεται, σύμφωνα με τον Economist.
Ωστόσο, καθώς η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί, έχει επίσης αλλάξει. Ανησυχώντας για επιλογές, οι εταιρείες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε παράγοντες επιρροής που δημιουργούν περιεχόμενο για στενότερο κοινό, όπως συμβουλές μόδας για άνω των 60 ετών ή συμβουλές κηπουρικής για κατοίκους των πόλεων, για να στοχεύσουν καλύτερα αυτούς τους καταναλωτές.
Οι εταιρείες έχουν αυξήσει το μερίδιο των προϋπολογισμών μάρκετινγκ που παραδίδουν στους influencers. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες τους για το μάρκετινγκ επηρεασμού, στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την eMarketer, μια ερευνητική εταιρεία.
Σε μια έρευνα από το Influencer Marketing Hub, μια άλλη ερευνητική ομάδα, το 86% των επωνυμιών παγκοσμίως δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να δαπανήσουν για το μάρκετινγκ influencing φέτος, από 37% το 2017, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η έρευνα.
Σχεδόν το ένα τέταρτο σκοπεύει να δαπανήσει πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του μάρκετινγκ σε καμπάνιες influencing.
Αναπόσπαστο κομμάτι του marketing;
Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι οι influencers έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές ψωνίζουν.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Gen Zs στην Αμερική έχουν βασιστεί σε influencers για να τους βοηθήσουν να επιλέξουν προϊόντα για αγορά. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι το ίδιο συμβαίνει με το ένα τρίτο των καταναλωτών που είναι μεγαλύτεροι.
Τέτοιες ιστορίες έχουν δελεάσει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο να γίνουν influencers. Η Goldman Sachs, μια τράπεζα, εκτιμά ότι από πέρυσι υπήρχαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια influencers παγκοσμίως και εκτιμά ότι οι τάξεις τους διογκώνονται μεταξύ 10% και 20% ετησίως.
Η αυξανόμενη προσφορά των influencers ήταν ένα όφελος για τις εταιρείες που τους χρησιμοποιούν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Μπορεί να είναι χρήσιμοι για την οικοδόμηση μιας επωνυμίας ή την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο την αντιλαμβάνονται οι αγοραστές, αλλά όταν πρόκειται να πείσουν τους ανθρώπους να αγοράσουν κάτι, οι έμποροι κοιτάζουν τη μακριά λίστα των δημιουργών με μικρές αλλά αφοσιωμένες ομάδες οπαδών.
Έρχονται… περικοπές
Από το 2021, το μερίδιο των δαπανών για το μάρκετινγκ επηρεαστών στην Αμερική που αναλαμβάνουν οι δημιουργοί με περισσότερους από 1 εκατ. ακόλουθους έχει μειωθεί από 15% σε 8%- το μερίδιο που αναλαμβάνουν όσοι έχουν λιγότερους από 20.000 ακόλουθους έχει αυξηθεί από 20% σε 45%.
Οι εταιρείες μάρκετινγκ βοηθούν τις εταιρείες να διαχειριστούν συμβάσεις με πολλούς τέτοιους influencers, χρησιμοποιώντας μερικές φορές τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να εντοπίσουν εκείνους των οποίων το κοινό ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες τους.
Ωστόσο, για όσους ελπίζουν να κάνουν καριέρα με την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πολλαπλασιασμός των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μόνο το 4% των δημιουργών κερδίζει 100.000 δολάρια το χρόνο ή περισσότερα από τη δουλειά του. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς οι «εικονικοί influencers» θα αρχίσουν να κατακλύζουν τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Η Aitana López, μια gamer και γκουρού γυμναστικής με ροζ μαλλιά και ένα πρόσωπο τόσο συμμετρικό που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί μόνο από υπολογιστή, έχει 330.000 οπαδούς στο Instagram.
Η πληθώρα επιρροών καθιστά επίσης τη διαδικτυακή φήμη ακόμη πιο ασταθή. Ακόμη και αν μια ανάρτηση γίνει viral, αυτό δεν σημαίνει ότι η καριέρα ενός influencer έχει οριστεί, λέει ο Joe Gagliese, συνιδρυτής της Viral Nation, μιας εταιρείας μάρκετινγκ. «Αν δεν προσέξουν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο, υπάρχει ένας άλλος δημιουργός ακριβώς πίσω τους», λέει. «Αυτή η βιομηχανία είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη», επισημαίνει η Vanessa Chen, μια fashion influencer που είναι περισσότερο γνωστή με το όνομα Vivacious Honey στο Instagram. Για να διαφοροποιήσει το εισόδημά της, λάνσαρε πρόσφατα τη δική της σειρά ρούχων. Πολλοί άλλοι έχουν κάνει κάτι παρόμοιο.
Μήπως τελικά κουράζουν;
Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα με την πλημμύρα των influencer στο διαδίκτυο: οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να κουράζονται από όλες αυτές τις διαφημίσεις που είναι ντυμένες ως ψυχαγωγία. Σε έρευνα που διεξήγαγε πέρυσι η εταιρεία συμβούλων McKinsey, διαπίστωσε ότι το 68% των καταναλωτών μόδας παγκοσμίως ήταν δυσαρεστημένοι με την ποσότητα του χορηγούμενου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι influencers ξεκίνησαν επειδή οι καταναλωτές τους θεωρούσαν ως «ανθρώπους που μπορούσαν να εμπιστευτούν», λέει η Anita Balchandani της McKinsey. Για να παραμείνουν με επιρροή πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του να πληρώνονται και να πείθουν τους οπαδούς ότι εξακολουθούν να είναι «αυθεντικοί», μια από τις αγαπημένες λέξεις της βιομηχανίας. Το να είσαι δημοφιλής, όπως φαίνεται, είναι πιο δύσκολο από ποτέ.