Live η παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη που δίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά με θέμα: «Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικός θα υπάρξουν κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα που θα αφορά και την ΑΑΔΕ.

Ανακοίνωσε ότι καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία που δε θα αλλάζει κάθε χρόνο για τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Αναφέρθηκε στην εισαγωγή αφορολόγητου ορίου έως 300 ευρώ το μήνα για τα φιλοδωρήματα.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας είπε ότι  θεσπίζεται το αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως τα 300 ευρώ. Εδώ και 30 χρόνια ίσχυε φορολόγηση από το 1 ευρώ.

Η εφαρμογή του αναμένεται από την 1η Νοεμβρίου 2024, ενώ όπως είπε οι εργαζόμενοι θα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές.

«Εάν ένας εργοδότης μειώσει τον μισθό και πάει να το αντικαταστήσει με τα φιλοδωρήματα, θα υπάρχει αντικίνητρο για τον εργοδότη. Θα υπάρχει φορολόγηση για τα επιπλέον χρήματα που θα αφορά τον εργοδότη», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι πλέον θα είναι σαφές και προκαθορισμένο το διάστημα που θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.  Όπως είπε θα ξεκινούν από τις 15 Μαρτίου και καταληκτική ημερομηνία υποβολής θα είναι η 15 Ιουλίου. Θα υπάρχουν εκπτώσεις για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ εξόφληση έως τις 31 Ιουλίου

Αναφορικά με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αυτή θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα εργαζόμενους με  μπλοκάκι με έως και 3 εργοδότες.