Mε… ελικόπτερο εναντίον λαθροθήρων στο Αιγαίο

Με… αεροπορική καταδρομική επιχείρηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο, θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, κατάφεραν να «εξουδετερώσουν» καταστροφική λαθροθηρία σε προστατευόμενη περιοχή Natura, στο κεντρικό Αιγαίο.

Είναι  η πρώτη φορά στα χρονικά των επιχειρήσεων κατά της λαθροθηρίας, που χρησιμοποιείται ιδιωτικό ελικόπτερο! Το ναύλωσε ειδικά για την περίσταση η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας (Δ΄ ΚΟΣΕ), έπειτα από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος που παρακολούθησαν στενά την εξέλιξη της όλης επιχείρησης.

Χαρακτηριστικές εικόνες…

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν με μέσα υψηλής τεχνολογίας (δορυφόρους κ.λ.π) που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή σχετικών ερευνών, διαπιστώθηκε ότι στη νήσο «Χριστιανά» που βρίσκεται 10 μίλια Νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, άτομα που είχαν κατασκηνώσει εκεί, είχαν επιδοθεί σε παράνομο κυνήγι ορτυκιών με τη χρήση ηχομιμητικών συσκευών (ηλεκτρονικούς «κράχτες» προσέλκυσης πτηνών).

… από το κυνήγι των λαθροθήρων…

Αμέσως, το ακατοίκητο νησάκι που αποτελεί περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, άρχισε να παρακολουθείται από μία ομάδα συντονισμού, αποτελούμενη από την Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ – που έχει υπό την αρμοδιότητά του όλες τις περιοχές Natura – καθώς και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θήρας, που διατηρούν δυνάμεις θηροφυλάκων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

… στη νήσο Χριστιανά

Δεδομένου ότι κάθε προσέγγιση πλωτού σκάφους προς το νησί θα γινόταν αμέσως αντιληπτή από τους λαθροθήρες και υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να εξαφανιστούν τα… τεκμήρια της παράνομης δράσης τους, η επιχείρηση έγινε με ιδιωτικό ελικόπτερο που εξασφάλισε η Δ΄Κ.Ο.Σ.Ε. Δύναμη θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και του Κυνηγετικού Συλλόγου Σαντορίνης, επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο και αιφνιδίασαν τους λαθροθήρες, συλλαμβάνοντας τρία άτομα πάνω στη νήσο «Χριστιανά» και κατάσχοντας τα όπλα, τα παράνομα μέσα των ηχομιμητικών συσκευών και τα ορτύκια που είχαν έως τότε θηρεύσει και… παστώσει σε βάζα (!) για τη συντήρησή τους.

Η όλη υπόθεση παραπέμφθηκε, ήδη, στη Δικαιοσύνη. «Ας γνωρίζουν όλοι ότι… έχουν γνώση οι φύλακες και πως αυτού του είδους η ληστρική παραβατικότητα εναντίον της φύσης, δεν γίνεται ανεκτή ούτε από τις κυνηγετικές οργανώσεις ούτε και από τους θηροφύλακές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ΄ ΚΟΣΕ, Νίκος Σταθόπουλος.