Malinauskas: Θέλουμε μια ενωμένη ελληνική παροικία στη Ν. Αυστραλία

Στην καθοριστικής σημασίας, έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας, που θα γίνει την Κυριακή στην Αδελαΐδα με κύριο θέμα την αποκατάσταση της παροικιακής ενότητας και την παροχή κανονικής εκκλησιαστικής κάλυψης υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε και ο πολιτειακός πρωθυπουργός Peter Malinauskas.

Συγκεκριμένα ο κ. Malinauskas μιλώντας στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που διεξάγεται στην Αδελαΐδα είπε μεταξύ άλλων:

«Όταν σκεφτόμαστε την ιστορία μας, είναι επίσης σκόπιμο να σκεφτούμε το μέλλον μας. Έχω επίγνωση της σημαντικής απόφασης που βρίσκεται ενώπιον της Ελληνικής Κοινότητας (GOCSA) της πολιτείας μας κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου. Δεν είναι η θέση μου, ως πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, να καταθέσω άποψη ή να υποστηρίξω μια συγκεκριμένη θέση. Ως κυβέρνηση, είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι με αυτή την ιστορική ευκαιρία και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο στις διαβουλεύσεις σας και βεβαίως, στις προσευχές και τις σκέψεις μου είναι η προοπτική να έχουμε μια ενωμένη ελληνική παροικία που θα εκπροσωπεί το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού στη Νότια Αυστραλία».

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2μμ, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στο Olympic Hall, 288 Franklin Street.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γκαρδιακός, μιλώντας στο «Νέο Κόσμο», εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία και κάλεσε τα μέλη να προσέλθουν στην συνέλευση και να ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων του συμβουλίου.

Η έκτακτη συνέλευση αποτελεί το κύριο θέμα στις συζητήσεις του ελληνισμού της πρωτεύουσας της Νότιας Αυστραλίας.

Τα ζητήματα που καλούνται τα μέλη να εξετάσουν αλλά και να τοποθετηθούν είναι:

Πρόταση τροποποίησης του καταστατικού με την προσθήκη άρθρων, που αφορούν την ακίνητη περιουσία της Κοινότητας
Την αποχώρηση της κοινότητας από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας και την συνεργασία της με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Όπως υποστηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, τα προτεινόμενα μέτρα στοχεύουν στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Κοινότητας, την αποκατάσταση της ενότητας και την παροχή κανονικής εκκλησιαστικής κάλυψης υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για το θέμα αυτό, εντός της εβδομάδας, έκανε παρέμβαση και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Θεοφάνης Μάρας, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε ότι «δεν πρέπει να χαθεί η μοναδική ευκαιρία για τον Ελληνισμό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μάρας έστειλε ανοικτή επιστολή προς τα μέλη που συζητήθηκε ευρέως σε όλη την Αυστραλία.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για 64 χρόνια, υπομείναμε διχασμό λόγω ενός σχίσματος που έχει αποδυναμώσει την κοινότητά μας και μας έχει απομακρύνει από τους ομογενείς μας εδώ στη Νότια Αυστραλία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάζεται μια κρίσιμη ευκαιρία να επουλώσουμε αυτές τις πληγές, να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να αγκαλιάσουμε ένα μέλλον που ενώνει όλους τους Έλληνες στη Νότια Αυστραλία, ριζωμένο στην περήφανη κληρονομιά μας. Αυτή η απόφαση είναι μεγαλύτερη από τον καθένα από εμάς. Πρόκειται για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

Σας προτρέπω να παρευρεθείτε στη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου και να ψηφίσετε για να παύσει αυτή η διαίρεση μια για πάντα.

Ψηφίζοντας υπέρ, επιλέγουμε τη συμφιλίωση, τη δύναμη και ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και ευημερία.

Μαζί, μπορούμε να κλείσουμε αυτό το οδυνηρό κεφάλαιο και να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή».

The post Malinauskas: Θέλουμε μια ενωμένη ελληνική παροικία στη Ν. Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.