Εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης πυραύλων και drone, αλλά και εργαστήρια που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά όχι με τον εμπλουτισμό ουρανίου, στη λίστα των πιθανών στόχων
Έναν ευρύ κατάλογο στρατιωτικών στόχων στο εσωτερικό του Ιράν, αλλά ακόμη και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα, μπορεί να περιλαμβάνει η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, σε αντίποινα για το πυραυλικό χτύπημα της Τεχεράνης στις αρχές του μήνα.
Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν διορία 30 ημερών στο Ισραήλ-Τι πρέπει να κάνει ο Νετανιάχου στη Γάζα
Οι New York Times, σε δημοσίευμά τους την Τρίτη, επικαλούνται, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους που είχαν ενημερωθεί για το σχεδιασμό του χτυπήματος κατά του Ιράν και δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους.
Κατεπείγουσα σύσκεψη υπό τον Νετανιάχου για χτύπημα κατά Ιράν
Όπως αναφέρουν, η ισραηλινή αεροπορία θα μπορούσε να εξαπολύσει χτυπήματα σε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Στόχοι θα μπορούσαν να γίνουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως και παραγωγής πυραύλων και drone. Δεν λείπουν από τον κατάλογο των πιθανών στόχων στρατιωτικές βάσεις και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια.
Κρίσιμο είναι το ερώτημα τι θα συμβεί με τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, αυτές δηλαδή στις οποίες βασίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με στόχο την κατασκευή ατομικής βόμβας (κάτι που το Ιράν αρνείται). Αν και αρχικά το Ισραήλ δεν είχε αποκλείσει να τις βάλει στο στόχαστρο, η παρέμβαση των ΗΠΑ οδήγησε το Τελ Αβίβ σε μια περιορισμένη αλλαγή πορείας.
Τώρα, οι New York Times επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί έχουν πει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα στοχεύσουν σε υπόγειες ιρανικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, ενδέχεται επίσης να υπάρξουν χτυπήματα κατά ιρανικών πυρηνικών εργαστηρίων που δεν ασχολούνται με τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
Εντατική προετοιμασία
Το Ισραήλ από την πρώτη τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν είχε δηλώσει ότι η απάντηση θα είναι σκληρή. Ωστόσο, κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του για τον χρόνο και τον κατάλογο των στόχων –προφανώς δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει τον τρόπο.
Το ερώτημα ήταν αν, πέρα από τους στρατιωτικούς στόχους, θα περιλαμβάνονταν και πολιτικοί στόχοι, όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης πετρελαίου. Το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα ήταν τι θα γινόταν με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ προετοίμαζε το έδαφος με δηλώσεις που έδειχναν την ετοιμότητα των IDF να χτυπήσουν ακόμη και βαθιά μέσα στην επικράτεια του Ιράν. Παράλληλα, πύκνωσαν οι συναντήσεις της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας για τον σχεδιασμό του χτυπήματος.
Συμφωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου
Ακόμη και ο ίδιος ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», πλήττοντας την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, λόγω της δυσφορίας των ψηφοφόρων για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.
Πηγή: New York Times/ Πρώτο Θέμα