O Ιβάν έχει τον τρόπο του

Η συνέντευξη Τύπου του κόουτς των Ιρλανδών, του Ισλανδού Χάλγκρινσον μόλις είχε τελειώσει και στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου είχε μείνει ένας ιρλανδός δημοσιογράφος και κάποιοι Ελληνες, πριν αρχίσουν να έρχονται περισσότεροι.

Στην πρώτη σειρά των δημοσιογραφικών, διακριτικά στη γωνία κάθισε ένας κύριος που τράβηξε αμέσως τα βλέμματα.

Ηταν ο Ντέμης Νικολαΐδης, που είχε ολοκληρώσει τον σχολιασμό του για λογαριασμό της Nova και είχε έρθει να ακούσει (και να τιμήσει με την παρουσία του) τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός χαμογέλασε με ικανοποίηση όταν τον είδε και με αφορμή μια ερώτηση, πήρε την… ασίστ.

«Η Ελλάδα κάποτε στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με μια χρυσή φουρνιά παικτών, έναν εκ των οποίων βλέπετε εδώ μαζί μας που έχει αφήσει το στίγμα του και έχει γράψει τη δική του ιστορία. Από τότε πήγαιναν για μια δεκαετία σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και είχε γίνει δεδομένο κάτι που μετά άρχισε να βαραίνει τους νέους παίκτες που δεν ήθελαν να χρεωθούν οι ίδιοι το ότι ήταν μέλη της ομάδας που δεν πήγε στην τελική φάση ενός Euro ή ενός Μουντιάλ».

Στο τέλος, οι δύο άνδρες χαιρετήθηκαν θερμά και είχαν ένα σύντομο διάλογο με τον Ντέμη Νικολαΐδη να δίνει τα συγχαρητήριά του στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, του οποίου παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις δηλώσεις του.

Ούτε ο Ρεχάγκελ,

ούτε ο Σάντος

Δεν είναι τυχαίο ότι ο σέρβος προπονητής είναι ο πρώτος ξένος (έστω και αν εμείς τον νιώθουμε Ελληνα και έναν από εμάς, με τόσα χρόνια που έχει παίξει και δουλέψει σε Ελλάδα και Κύπρο), που κατάφερε να έχει τέτοιο δέσιμο με τους παίκτες της Εθνικής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ούτε ο Οτο Ρεχάγκελ και ο Φερνάντο Σάντος που ήταν από τους πλέον αγαπητούς και οι πιο επιτυχημένοι βάσει αποτελεσμάτων μαζί με τον Αλκέτα Παναγούλια στην ιστορία της Εθνικής, δεν είχαν μπορέσει να πετύχουν κάτι ανάλογο, και δεν είναι τυχαίο.

Δεν είναι μόνο ο τρόπος προσέγγισης του νυν τεχνικού, αλλά όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος μετράει ότι: «Μιλάω ελληνικά και καταλαβαίνω τους παίκτες από την πρώτη στιγμή και αυτό είναι πλεονέκτημα. Μη νομίσετε ότι είμαστε μόνο με χαμόγελα, ακριβώς με τα ελληνικά μπορώ να μιλήσω όταν χρειαστεί όπως… πρέπει» είπε με νόημα και είναι χαρακτηριστική και η ατάκα που τους είχε πει στην πρώτη του ομιλία όταν ανέλαβε την ομάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Να ξεπεράσετε

τους προηγούμενους»

«Είμαι κι εγώ Ελληνας, έχω ελληνικό διαβατήριο και σας ξέρω όλους περισσότερο απ’ όσο μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί. Δεν σας μιλάει κάποιος ξένος» τους είχε πει χαρακτηριστικά και τους «άγγιξε» στην ψυχή τους, θυμίζοντάς τους παράλληλα:

«Οπως μιλάνε όλοι για τον Σάλπι και τον Τόρο για όσα έχουν πετύχει, τώρα είναι η δική σας ευκαιρία να το κάνετε και να δώσετε χαρά σε έναν λαό που έχει τρέλα με το ποδόσφαιρο. Για λίγες μέρες ξεχάστε τις ομάδες σας, τις χαρές ή τις λύπες, βάλτε πάνω απ’ όλα το συναίσθημα που το έχετε και με το παραπάνω σαν Ελληνες, ώστε να μιλάνε όλοι για τη δική σας γενιά. Να ξεπεράσετε τους προηγούμενους. Δεν έχετε να ζηλέψετε κάτι από τους υπόλοιπους, ούτε τίποτα δεν γίνεται με την τύχη. Τα έλεγαν παλιότερα και για την κατάκτηση του Euro και φυσικά δεν ισχύει. Σας πιστεύω πολύ, σαν λαός δεν κωλώνετε και δεν κάνετε πίσω στα δύσκολα κι αυτή την ψυχή σας θέλω να την εκμεταλλευτώ και να σας τη βγάλω και μέσα στο γήπεδο» τους είχε πει με νόημα.

Ακόμα και σε ερώτηση για τον Μανώλη Σιώπη, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να τοποθετείται ξεχωριστά για κανέναν παίκτη του ήταν απολαυστικός: «Οσο μπόι του λείπει, τόσο μεγάλη καρδιά έχει και η μαγκιά του είναι ότι με τον τρόπο που παίζει κάνει τους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν σε αυτό το στυλ. Με τέτοιους παίκτες είναι περιττός ο προπονητής»!

Σπάει όλα τα ρεκόρ

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σπάει όλα τα ρεκόρ, αλλά πάνω απ’ όλα παραμένει σεμνός και ταπεινός και προσγειώνει ο ίδιος ακόμα και τους δημοσιογράφους που τον αποθεώνουν. Εδώ έφυγε με τους παλμούς (και το κεφάλι) χαμηλά με διπλό στο Γουέμπλεϊ και με ποδόσφαιρο κυριαρχίας απέναντι στη μεγάλη Αγγλία. Μόνο με την Ιρλανδία πανηγύρισε έντονα το δεύτερο γκολ και εξήγησε το γιατί: «Διότι ήθελα πολύ αυτή τη νίκη. Δεν θα είχε αντίκρισμα η επιτυχία μας στην Αγγλία εάν δεν νικούσαμε τώρα. Ηρθαν 32.000 να μας τιμήσουν, δεν έπρεπε με τίποτε να φύγουν απογοητευμένοι. Αυτό το κλίμα που εισπράττω από τον κόσμο είναι καλύτερο και από τις νίκες, είναι αυτό που χαιρόμαστε περισσότερο και εγώ και οι παίκτες μου».