O Albanese υπερασπίζεται την απόφασή του για αγορά κατοικίας αξίας 4,3 εκατ. δολαρίων

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, υπερασπίστηκε την απόφασή του να προχωρήσει στην αγορά κατοικίας αξίας 4,3 εκατ. δολαρίων στην Κεντρική Ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο «φαίνεται καλά», εν μέσω κρίσης στέγασης και κόστους ζωής, ο πρωθυπουργός να κινείται για την απόκτηση ενός ακριβού ακινήτου στην κορυφή του λόφου Copacabana, με «απρόσκοπτη θέα στον ωκεανό και τον ορίζοντα του Σίδνεϊ» (σύμφωνα με την καταχώριση real estate), ο κ. Albanese είπε:

«Φυσικά, είμαι σε πολύ καλύτερη θέση ως πρωθυπουργός, κερδίζω ένα καλό εισόδημα. Καταλαβαίνω ότι ήμουν τυχερός», δήλωσε.

«Ξέρω επίσης πώς είναι να αγωνίζεσαι (για να τα βγάλεις πέρα). Η μητέρα μου έζησε στο ένα και μοναδικό δημόσιο διαμέρισμα (public housing) στο οποίο γεννήθηκε, και τα 65 της χρόνια».

«Ξέρω πώς είναι, και γι’ αυτό θέλω να βοηθήσω όλους τους πολίτες να έχουν ένα σπίτι…».

Αρνήθηκε δε ότι η αγορά του σπιτιού ήταν μέρος του πλάνου συνταξιοδότησής του, λέγοντας ότι σχεδιάζει να διατηρήσει την τρέχουσα θέση του «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Λοιπόν, η Jodie και εγώ παντρευόμαστε, όπως είναι γνωστό, και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Και η Jodie μεγάλωσε κοντά στην ακτή (Coastie). Είναι μια περήφανη Coastie … Υπάρχουν τρεις γενιές Haydons στην ακτή εκεί. Και όταν η σχέση σου αλλάζει, η ζωή σου αλλάζει και παίρνεις αποφάσεις», επισήμανε.

Σύμφωνα με αναφορές σε αυστραλιανά ΜΜΕ, ο κ. Albanese πλήρωσε 4,3 εκατομμύρια δολάρια για το σπίτι, περίπου 350.000 δολάρια λιγότερο από την τελευταία καταγεγραμμένη τιμή πώλησής του ακινήτου, το 2021.

Η καταχώριση δείχνει ότι η κατοικία πωλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο ίδιος και η αρραβωνιαστικιά του, Jodie Haydon, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την αγορά.

Το ραδιόφωνο 2GB του Σίδνεϊ ανέφερε ότι η τελική διευθέτηση θα συμβεί αργότερα αυτόν το μήνα.

Ο κ. Albanese, από το Κουίνσλαντ, όπου βρέθηκε για να υποστηρίξει το Εργατικό Κόμμα στις επερχόμενες εκλογές, προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κοινωνικής στέγασης και στην προσφορά κατοικιών.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, ερωτήθηκε επίσης για την αγορά του κ. Albanese.

«Είναι θέμα του πρωθυπουργού, αλλά εύχομαι σε αυτόν και την Jodie καλή τύχη», ανέφερε ο κ. Dutton σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ.

«Προφανώς σχεδιάζουν το επόμενο στάδιο της ζωής τους, μετά την Πολιτική, και τους εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτό. Ο πρωθυπουργός μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σε σχέση με αυτό».

Ο κ. Dutton συνέχισε λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους οποίους ανησυχεί ο ίδιος είναι εκείνοι που δεν μπορούν να αντέξουν την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους, εξαιτίας της «κακής οικονομικής διαχείρισης του Albanese».

Πιο… αιχμηροί οι Πράσινοι, με τον εκπρόσωπο του κόμματος για θέματα στέγασης, Max Chandler-Mather να υποστηρίζει ότι ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει στους επενδυτές ακινήτων 176 δισ. δολάρια σε «φορολογικά επιδόματα» εν μέσω της στεγαστικής κρίσης, «ενώ επενδυτές ακινήτων όπως ο πρωθυπουργός αγοράζουν ακριβά, μεγάλα ακίνητα».

«Οι Εργατικοί είναι αυτοί που εμποδίζουν την πραγματική δράση για την κρίση στέγασης», πρόσθεσε.

«Οι Πράσινοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους Εργατικούς για να αναλάβουν πραγματική δράση για την κρίση της στέγασης».

«Είναι μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα, το 75% των οποίων είναι επενδυτές ακινήτων, και ο Συνασπισμός, το 65% των οποίων είναι επενδυτές ακινήτων, αντιτίθενται αμφότεροι σε οποιαδήποτε αλλαγή στο negative gearing και την έκπτωση στο capital gains tax».

«Οι πολιτικοί πολύ συχνά λαμβάνουν αποφάσεις στο Κοινοβούλιο για να επωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι, ενώ αρνούνται να αναλάβουν πραγματική δράση για πράγματα όπως η μαζική κρίση της στέγασης».

The post O Albanese υπερασπίζεται την απόφασή του για αγορά κατοικίας αξίας 4,3 εκατ. δολαρίων appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.