Politico: Ποιο θα είναι το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ σε περίπτωση επανεκλογής του

Ήδη, υποψήφιοι για το υπουργικό συμβούλιο έχουν προσλάβει εταιρείες για να προβάλουν την καλή τους εικόνα – «Δεν έχουν γίνει συζητήσεις», δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του τέως προέδρου των ΗΠΑ

Εάν νικήσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα πρέπει να επιλέξει τα στελέχη με τα οποία θα κυβερνήσει τη χώρα.

Το μόνο όνομα που έχει «κλειδώσει» είναι αυτό του αντιπροέδρου του, Τζέι Ντι Βανς, πρώην πεζοναύτη και γερουσιαστή του Οχάιο. Όπως αναφέρει το Politico, ορισμένοι υποψήφιοι για το υπουργικό συμβούλιο έχουν ήδη προσλάβει εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να προβάλουν την καλή τους εικόνα.

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το ποιος θα υπηρετήσει σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του, Καρολάιν Λέβιτ, όπως αναφέρει το Politico. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι επικεντρωμένος στη νίκη των εκλογών και, όταν το κάνει, θα επιλέξει τους καλύτερους ανθρώπους για να τον βοηθήσουν να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά».

Οι κορυφαίοι διεκδικητές για να στελεχώσουν την κυβέρνηση Τραμπ, άπαξ και επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι:

Για το Υπουργείο Εξωτερικών

Η πρώτη θητεία του Τραμπ έδειξε ότι μπορεί να αλλάζει τους υπουργούς Εξωτερικών σαν τα… πουκάμισα.

Ο Τραμπ είχε μια ψυχρή σχέση με τον πρώτο του υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, αποκλείοντάς τον σταδιακά από τη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ προτού τον απομακρύνει ενώπιον της κοινής γνώμης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, ο αντικαταστάτης του Τίλερσον, Μάικ Πομπέο, έγινε ένας από τους πιο έμπιστους συμβούλους του Τραμπ και θα μπορούσε σίγουρα να βρει άλλο υπουργικό πόστο σε μια δεύτερη κυβέρνηση.

Η επιλογή του Τραμπ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο παρακολουθείται στενά από τη διεθνή κοινότητα.

Ρικ Γκρένελ

Ο Γκρένελ, ένθερμος υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αναδείχθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ ως ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες του τέως προέδρου των ΗΠΑ.

Διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, όπου άφησε το αποτύπωμά του στο γερμανικό διπλωματικό κατεστημένο, και εν συνεχεία υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου μέλους του υπουργικού συμβουλίου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Έχει εδραιωθεί ως ένας από τους συμβούλους με τη μεγαλύτερη επιρροή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής – τον αποκαλούν «απεσταλμένο του» – και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη τον θεωρούν κορυφαίο υποψήφιο είτε για υπουργό Εξωτερικών είτε για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Αυτή τη στιγμή, είναι ανώτερος σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Προστασίας της Αμερικής, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της επιρροής της κινεζικής κυβέρνησης.

Μπιλ Χάγκερτι

Ο γερουσιαστής του Τενεσί είναι ένας από τους Ρεπουμπλικάνους του κατεστημένου που στράφηκαν στο κίνημα του Τραμπ μετά τη νίκη του το 2016. Βετεράνος της κυβέρνησης Μπους και ένθερμος υποστηρικτής του Τζεμπ Μπους, ο Χάγκερτι υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Τραμπ στην Ιαπωνία προτού διεκδικήσει τη Γερουσία το 2020.

Στη Γερουσία, ο Χάγκερτι χρησιμοποίησε τη θέση του στην ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για να κερδίσει τη φήμη του ως πιστό γεράκι της Κίνας.

Ήταν επίσης μεταξύ ενός μικρού αριθμού γερουσιαστών που καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας για την εθνική ασφάλεια που εγκρίθηκε φέτος με αυξημένη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Είπε ότι ήταν αντίθετος επειδή το πακέτο απέτυχε να αντιμετωπίσει την ασφάλεια των συνόρων.

Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν

Ο Μπράιαν ξεχωρίζει ως ο μόνος από τους τέσσερις συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ που δεν είχε έντονες διαφωνίες με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ. Υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για υποθέσεις ομήρων από το 2018 έως το 2019. Βοήθησε να απελευθερωθεί ο Αμερικανός ράπερ A$AP Rocky, ο οποίος βρισκόταν κρατούμενος στη Σουηδία ύστερα από καυγά στη Στοκχόλμη. Φέρεται ότι ο Τραμπ παρενέβη στην υπόθεση, απειλώντας με εμπορικό πόλεμο τη Σουηδία.

Μάρκο Ρούμπιο

Ο Ρούμπιο είναι πρώην αντίπαλος του Τραμπ που στη συνέχεια έγινε ένθερμος υποστηρικτής του με σκληροπυρηνικές απόψεις σε πολλά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα για την Κούβα και το Ιράν. Ωστόσο, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα συνεργάστηκε με τους Δημοκρατικούς για τη νομοθεσία που εμπόδισε τον Τραμπ να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Προσπάθησε επίσης να δείξει αλληλεγγύη στους Ουκρανούς χωρίς να παραβιάζει πλήρως την άποψη του τέως προέδρου ότι το Κίεβο πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ρούμπιο πιθανότατα θα κερδίσει αρκετές ψήφους από τους Δημοκρατικούς για να λάβει την έγκριση της Γερουσίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Τραμπ τον θεωρεί αρκετά ισχυρό για να είναι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Όταν ο Ρούμπιο έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του Τραμπ για την προεδρία του 2016, ο Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «Μικρό Μάρκο».

Μάικ Βαλτς

Ο Βαλτς, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, είναι ένα από τα πιο ένθερμα «γεράκια» της Κίνας στο Κογκρέσο και έχει υποστηρίξει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ ζητά αυστηρότερη εποπτεία στη χρηματοδότηση των πολεμικών προσπαθειών του Κιέβου. Ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή όταν οι Ρεπουμπλικανοί ασκούσαν δριμεία κριτική στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Θεωρείται υποψήφιος για μια κορυφαία θέση εθνικής ασφάλειας σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ, περιλαμβανομένων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ή μιας ανώτερης υπηρεσίας πληροφοριών.

Για το Υπουργείο Οικονομικών

Οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται κυρίως για την οικονομία των ΗΠΑ, συνεπώς η επιλογή του Τραμπ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο σημαίνει ότι ο υπουργός θα προωθήσει την ατζέντα της «κληρονομιάς» του.

Στίβεν Μνούτσιν

Ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών, αποδείχθηκε ότι ήταν μεταξύ των πιο «ανθεκτικών» υπουργών του Τραμπ σε μια κυβέρνηση που ταλανιζόταν από συνεχείς αλλαγές σε κορυφαίες θέσεις.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε βασικές δημοσιονομικές μάχες που θα κυριαρχήσουν στην Ουάσιγκτον το επόμενο έτος: μια δύσκολη μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους και διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του φορολογικού νόμου των Ρεπουμπλικανών που λήγει το 2017.

Οι επόμενες επιλογές του Τραμπ για τον υπουργό Οικονομικών και άλλες βασικές οικονομικές θέσεις θα παρακολουθούνται στενά για το εάν θα προωθήσει τις λαϊκιστικές ιδέες που υποστήριξε κατά την εκστρατεία του, όπως μια νέα σειρά δασμών 20% στις περισσότερες εισαγωγές, ή αν θα κυβερνήσει ως ένας παραδοσιακός, φιλικός προς τις επιχειρήσεις Ρεπουμπλικανός.

Επιχειρηματικοί ηγέτες, στελέχη της Wall Street και Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν αποδεχτεί τις εκκλήσεις του Τραμπ για μείωση των κανονισμών και των φόρων στις εταιρείες, παρόλο που διαφωνούν με τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του.

Χάουαρντ Λούτνικ

Ο Λούτνικ ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Cantor Fitzgerald και επιλέχθηκε προσωπικά από τον Τραμπ για να ηγηθεί της μετάβασής του, μαζί με τη Λίντα ΜακΜάχον.

Ο Τραμπ είναι κοντά στον Λούτνικ, ο οποίος κάποτε εμφανίστηκε στην εκπομπή «The Apprentice». Έχει ήδη συνεισφέρει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του Τραμπ, συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 75 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία.

Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ

Ως κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος του Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, βοήθησε να ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο και να αμφισβητήσει τη ρεπουμπλικανική ορθοδοξία στο ζήτημα.

Ο Λάιτχάιζερ παρέμεινε στενός συνεργάτης του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως κύριος υποψήφιος για κορυφαία οικονομική θέση, ειδικά καθώς υπόσχεται να αυξήσει τους δασμούς σε μια δεύτερη θητεία.

Τζέι Κλέιτον

Ο Κλέιτον, βετεράνος και εταιρικός δικηγόρος της Wall Street, υπηρέτησε ως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Τραμπ κατά τη θητεία του. Επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 61-37 το 2017.

Λάρι Κάντλοου

Ο μακροχρόνιος οικονομικός αναλυτής της τηλεόρασης υπήρξε διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ και βασικός εκπρόσωπος της οικονομικής πολιτικής του Λευκού Οίκου στον Covid-19.

Ο Κάντλοου συνεχίζει σήμερα ως αντιπρόεδρος του America First Policy Institute, μιας ανεξάρτητης ομάδας που προωθεί τις πολιτικές του Τραμπ και προετοιμάζει για πιθανή δεύτερη θητεία.

Τζον Πόλσον

Ο διακεκριμένος δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης είναι σύμμαχος του Τραμπ από το 2016.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο τέως πρόεδρος έχει αναφέρει τον Πόλσον σε ιδιωτικές συνομιλίες ως δυνητικό υπουργό Οικονομικών σε μια δεύτερη θητεία.

Σκοτ Μπέσεντ

Ο Μπέσεντ, σημαντικός χρηματοδότης του Τραμπ, υπήρξε ανεπίσημος σύμβουλος στην προεκλογική του εκστρατεία και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Εξάλλου, ο Τραμπ τον έχει επαινέσει δημοσίως για τις προβλέψεις του στη Wall Street. Επιπλέον, είναι ισχυρός σύμμαχος του Τζέι Ντι Βανς.

Μπιλ Χάγκερτι

Όπως ο Λάιτχάιζερ, ο γερουσιαστής του Τενεσί είναι από τα σπάνια πρόσωπα της κυβέρνησης Τραμπ που εξακολουθούν να είναι κοντά στο παλιό του αφεντικό και χαίρει σεβασμού και από τα δύο σώματα στο Καπιτώλιο.

Ο Τενεσιανός Ρεπουμπλικανός εκτιμήθηκε για το έργο του ως πρεσβευτής στην Ιαπωνία υπό την ηγεσία Τραμπ, όπου βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας ενημερωμένης εμπορικής συμφωνίας με το Τόκιο και εξομάλυνε τις σχέσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει το Υπουργείο Εμπορίου, Εσωτερικών ή Οικονομικών, και είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί σε οποιαδήποτε από αυτές.

Υπουργός Άμυνας

Ο νέος υπουργός Άμυνας υπό τον Τραμπ θα πρέπει να υπερασπιστεί την κυρίως απομονωτική κοσμοθεωρία του έναντι του κατεστημένου εθνικής ασφάλειας.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, άλλοτε αγαπημένος του Τραμπ, ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο για μια σειρά στρατηγικών αποφάσεων, όπως η δημιουργία Διαστημικής Δύναμης, η απαγόρευση των τρανς μελών στις ένοπλες δυνάμεις και η ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό. Όταν παραιτήθηκε το 2018, το έκανε διαφωνώντας δημοσίως με την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία.

Ο Τραμπ εξοργίστηκε όχι μόνο με τον Μάτις αλλά και με τον αντικαταστάτη του, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος φέρεται να μη συμμορφώθηκε με τις πολιτικές οδηγίες. Πιθανότατα, λοιπόν, θα αναζητήσει κάποιον που θα δεσμευτεί να ανατρέψει πολιτικές της εποχής Μπάιντεν που δίνουν έμφαση στη φυλετική και έμφυλη ποικιλομορφία.

Μάικ Γουάλτς

Ο απόστρατος συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, με εμπειρία στο Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο, υπήρξε σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στο να αναλάβει τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Εκλεγμένος στη Βουλή εκπροσωπώντας τη Φλόριντα το 2018, ο Γουάλτς είναι ο πρώτος από τους «Πράσινους Μπερέδες» που υπηρέτησαν στο Κογκρέσο και ενσωματώνει δύο χαρακτηριστικά που εκτιμά ιδιαίτερα ο Τραμπ: παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και πίστη. Ο συχνός καλεσμένος του δικτύου Fox News υπερασπίστηκε τον Τραμπ σε βασικά ζητήματα, όπως η στάση του για την Ουκρανία και οι καταγγελίες για πολιτικές δραστηριότητες στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Τομ Κότον

Ο γερουσιαστής του Αρκάνσας θεωρείτο ότι θα αναλάμβανε πρώτος τη θέση του υπουργού Άμυνας προτού επιλεγεί τελικά ο στρατηγός Τζιμ Μάτις. Πρώην αξιωματικός πεζικού και βετεράνος του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ο Κότον ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Τραμπ και τον συμβούλευε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Ως ενεργό μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, ο Κότον άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι θα ηγηθεί ενός πιο ισχυρού και καινοτόμου Πενταγώνου, σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης τον Σεπτέμβριο.

Μάικ Πομπέο

Ο Πομπέο, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και απόφοιτος του Γουέστ Πόιντ, υπήρξε σταθερός στην εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ ως επικεφαλής της CIA και αργότερα ως υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: Protothema.gr