«Δεκάδες ενεργές υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται αρκετές επανασυνδέσεις οικογενειών» λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του The Eftychia Project, Ευτυχία Linda Carol Trotter. Ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το θέμα είναι ότι η σελίδα του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει περισσότερους από 6.000 ακολούθους ενώ πολύ συχνά δέχεται αιτήματα από ελληνικές οικογένειες που αναζητούν κάποιο παιδί. Εχοντας επίγνωση ότι ο αγώνας για την αναζήτηση των βιολογικών τους οικογενειών δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική ιστορία αλλά αντανακλά το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής, σημαδεμένης από πληγές στην Ελλάδα, τα μέλη του Συλλόγου The Eftychia Project συμμετέχουν σε δράσεις εντός της Αμερικής με τις οποίες προσπαθούν να επικοινωνήσουν τις εμπειρίες τους. «Εκτός από τις ετήσιες συναντήσεις μας, όπου υιοθετημένοι από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα συγκεντρώνονται για να συναντηθούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή, το Eftychia Project διοργανώνει και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Τον Απρίλιο του 2024, 14 Ελληνες υιοθετημένοι από εννέα Πολιτείες συγκεντρώθηκαν για μια διήμερη συνάντηση στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα για την παρουσίαση του έργου του Συλλόγου “Το Ενοχο Μυστικό της Ελλάδας: Τα Ξεχασμένα Ελληνόπουλα και η Αναζήτησή τους για Ρίζες, Επανένωση και Ταυτότητα”. Και τον Σεπτέμβριο του 2024 12 Ελληνες υιοθετημένοι από επτά Πολιτείες συγκεντρώθηκαν στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, την καρδιά της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, για την πρώτη ζωντανή συνέντευξη ενώπιον κοινού που διεξήγαγε ο καθηγητής Νικόλαος Αλεξίου για το Hellenic American Project.
Το Hellenic American Project στοχεύει να διατηρήσει την ιστορία της ελληνικής διασποράς, με τις συνεντεύξεις του που αρχειοθετούνται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών» λέει η Linda- Carol Trotter.
Ο Νίκος Αλεξίου κατέγραψε την προσωπική της ιστορία στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ιστορίας των συχνά αμφισβητούμενων και ενίοτε παράνομων ελληνικών υιοθεσιών των δεκαετιών 1940 -1960. Στο τέλος της συνέντευξης, οι 12 υιοθετημένοι ενώθηκαν με τη Linda Carol στη σκηνή για να μιλήσουν για τις δικές τους ιστορίες και ακολούθησε συζήτηση.