«Xαμένη ευκαιρία» να αποτραπεί ο θάνατος 18χρονου ομογενή

«Ίσως, Georgie, να κάνεις λίγο διάλειμμα από την πυγμαχία», είπε ο Victor Diamond στον γιο του, στο δρόμο για το σπίτι τους από το νοσοκομείο όπου μετέβησαν, στις αρχές Νοεμβρίου του 2018, καθώς ο 18χρονος υπέφερε από παρατεταμένους πονοκεφάλους, μετά από χτύπημα που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια προπόνησης, λίγο καιρό πριν.

«Γίνεσαι υπερπροστατευτικός. Πρέπει να εμπιστευτούμε αυτά που λένε οι γιατροί», ανέφερε στον πατέρα του, ο νεαρός ομογενής.

Λίγο καιρό μετά, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, ο George Diamond κατέρρευσε στο πάρκινγκ του γυμναστηρίου Sting Gym, στα ανατολικά της Μελβούρνης.

Ένα ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Alfred Hospital, όπου δεν κατέστη δυνατόν να σωθεί. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Φεβρουαρίου λόγω αιμορραγίας κοντά στον εγκέφαλό του.

Η νεκροψία αποκάλυψε παλαιότερο υποσκληρίδιο αιμάτωμα (subdural haemorrhage).

Ήταν 25 Οκτωβρίου 2018, όταν είχε πυγμαχήσει «ελαφριά» (sparring) στο γυμναστήριο, όταν δέχτηκε χτύπημα στη βουβωνική χώρα και στο κεφάλι.

Η ιατροδικαστική έρευνα που διεξήχθη για τη σύνδεση μεταξύ του χτυπήματος στο κεφάλι που υπέστη ο George τον Οκτώβριο του 2018, και του θανάτου του, τον Φεβρουάριο του 2019, διαπίστωσε ότι οι γιατροί έχασαν αρκετές ευκαιρίες να εντοπίσουν το αιμάτωμα, καθώς δεν παρέπεμψαν σε εξετάσεις σάρωσης στον εγκέφαλο (brain scans) παρά τα συνεχιζόμενα συμπτώματα.

Ο 18χρονος επισκέφθηκε δύο GPs, συνοδεία του πατέρα του, έναν σε κλινική και έναν σε νοσοκομείο.

Και οι δύο γιατροί τον άφησαν να φύγει εντέλει χωρίς να ζητήσουν αξονική ή μαγνητική τομογραφία (CT scan ή MRI), επισήμανε το Australian Associated Press (AAP):

Του συνταγογραφήθηκαν Panadol και Nurofen μετά την επίσκεψη στον Δρ Pejman Hajbabaie, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο τραυματισμός του στο κεφάλι δε βελτιωνόταν.

Όταν τα συμπτώματα επέμεναν, ο πατέρας του, τον πήγε στο Frankston Hospital στις 5 Νοεμβρίου, εκλιπαρώντας τον γιατρό επειγόντων περιστατικών Δρ Yigal Reuben να κάνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία στον γιο του.

Ο Δρ Reuben διέγνωσε ότι ο George είχε διάσειση (concussion), αλλά είπε ότι οι εξετάσεις ήταν περιττές και συνέστησε να μην αθλείται όσο τα συμπτώματα συνεχίζονταν.

Ο Victor δήλωσε ότι θα ζήσει μετανιώνοντας που δεν πήγε τον γιο του και σε έναν τέταρτο γιατρό.

Ο 18χρονος τέθηκε σε διαθεσιμότητα (medically suspended) από το γυμναστήριο μετά τη διάσειση του Οκτωβρίου, αλλά επέστρεψε στις προπόνησες στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 ή στις αρχές Ιανουαρίου 2019, προτού αυξήσει την έντασή του αφού έλαβε πιστοποιητικό καταλληλότητας από τον Δρ Hajbabaie.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2019 κατέρρευσε στο γυμναστήριο και πέθανε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα.

Ο Ιατροδικαστής, John Cain παρέδωσε προ ημερών το πόρισμά του ότι ο Δρ Hajbabaie και ο Δρ Reuben θα έπρεπε να είχαν δώσει εντολή ο νεαρός ομογενής να υποβληθεί σε CT scan.

«Είναι πιο πιθανό να είχε αποκαλύψει ότι ο George είχε υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Από αυτή την άποψη, θεωρώ ότι ήταν μια χαμένη ευκαιρία να αποτραπεί ο θάνατος του George, καθώς θεωρώ απίθανο ότι, αν ο George και η οικογένειά του γνώριζαν ότι … υπέφερε από σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, θα επέστρεφε στο sparring ή στην πυγμαχία».

Ο Ιατροδικαστής άσκησε κριτική στον Δρ Hajbabaie του Pearcedale Medical Centre και για την υπογραφή πιστοποιητικού για την επιστροφή του 18χρονου στην πυγμαχία.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι η τήρηση σημειώσεων (note-keeping) του Δρ Hajbabaie για τα δύο ραντεβού του τον Οκτώβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 ήταν πολύ κατώτερη του προτύπου (fell well below standard).

«Η γνώμη του γονέα πρέπει να έχει σημασία όταν πρόκειται για την ευημερία και την υγεία του ίδιου του παιδιού του», τόνισε ο Victor Diamond, ενώ η οικογένεια έχει κινηθεί νομικά κατά του γυμναστηρίου, ισχυριζόμενη ότι λειτουργούσε χωρίς την επίβλεψη κάποιου εκπαιδευμένου στη διαχείριση της διάσεισης και χωρίς διαδικασίες για την αντιμετώπιση της.

Η τραγική μητέρα, Shayla, θυμάται τον George ως ένα στοργικό και χαρούμενο άτομο που στήριζε τους άλλους σε δύσκολες στιγμές, επιλέγοντας να πάει να ζήσει με τον ηλικιωμένο παππού του μετά το θάνατο της γιαγιάς του.

«Είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια, για όλους μας, από τον πατέρα μου μέχρι τον μικρότερο γιο μας. Ήταν ένας εντελώς φρικτός εφιάλτης (αυτό που συνέβη», είπε.

Ο Ιατροδικαστής συνέστησε να υπάρξουν αυστηρότερες απαιτήσεις/προϋποθέσεις για τα άτομα ώστε να λαμβάνουν το «πράσινο φως» (to be cleared) πριν ξεκινήσουν ερασιτεχνικά μαχητικά αθλήματα και πριν επιστρέψουν μετά από τραυματισμό.

Προέτρεψε τους κορυφαίους φορείς που εκπροσωπούν νευροχειρουργούς, γενικούς γιατρούς και αθλίατρους, να αναπτύξουν προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης (mandatory training) για τις ιατρικές βεβαιώσεις (medical clearance) αθλητών και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το κατάλληλο όριο (appropriate threshold) για τη διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου μετά από τραυματισμό στην πυγμαχία ή στις μικτές πολεμικές τέχνες.

Ζήτησε επίσης να επανεξεταστεί η ρυθμιστική δομή της Victorian Amateur Boxing League για να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για τη μείωση των κινδύνων διάσεισης.

«Μεταφέρω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του George για την απώλειά τους», κατέληξε ο Ιατροδικαστής Cain.

Το πόρισμα του Ιατροδικαστή ήταν μία δικαίωση για την οικογένεια, που πέρασε ένα μαρτύριο εδώ και 5,5 χρόνια, αλλά και επώδυνο, καθώς ο θάνατος του George θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

«Είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται» δήλωσε ο πατέρας στον «Νέο Κόσμο».

The post «Xαμένη ευκαιρία» να αποτραπεί ο θάνατος 18χρονου ομογενή appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.