Η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης, τόνισε την επιτυχία των 128 ΔΕΥΑ, που για 45 χρόνια εξασφαλίζουν καθαρό και προσιτό νερό στους πολίτες της Περιφέρειας. Ως κοινωφελείς επιχειρήσεις που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες, οι ΔΕΥΑ λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η ενεργειακή κρίση και η υποστελέχωση όμως αποτελούν σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με λύσεις που σέβονται και ενισχύουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αναγνώρισε ότι οι επιπτώσεις της λειψυδρίας και των πλημμυρών καθιστούν επείγουσα την ανάγκη επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι για τη χρηματοδότηση των έργων οι ΔΕΥΑ πρέπει να ενισχυθούν ώστε να έχουν τη δυνατότητα δανεισμού. Ωστόσο, είναι κρίσιμο αυτές οι επενδύσεις να σχεδιάζονται με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι θα κατευθύνονται σε βιώσιμα και αποδοτικά έργα, όπως η μείωση των απωλειών νερού στα δίκτυα.
Η ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ, έχει προτείνει μια τεκμηριωμένη λύση που ενισχύει την αυτονομία και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προβλέπει τη λειτουργία μιας ΔΕΥΑ ανά νομό, όπου κρίνεται απαραίτητο, πάντα με εθελοντική βάση, διασφαλίζοντας ότι η ιδιοκτησία και η διαχείριση παραμένουν υπό τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κεντρικοποιημένων δομών, όπως η δημιουργία μεγάλων περιφερειακών ΔΕΥΑ, παραγνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι η συζήτηση πρέπει να προχωρήσει με διαφάνεια και σεβασμό στις θέσεις των δήμων. Τόνισε ότι οι αλλαγές δεν μπορούν να επιβληθούν χωρίς τη συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν αντισυνταγματική και θα προσέκρουε σε σοβαρές νομικές αντιδράσεις. Η ενίσχυση των ΔΕΥΑ με πόρους και αρμοδιότητες είναι η μόνη βιώσιμη λύση, διασφαλίζοντας τη διαχείριση των υδάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του cityhub οι υπουργοί Εσωτερικών και ΥΠΕΝ, Θοδωρής Λιβάνιος και Θεόδωρος Σκυλακάκης, είναι σε καθημερινή συνεργασία για το θέμα με τη διαχείριση των υδάτων και σε μια τελευταία τους επικοινωνία διεμηνύθη ότι κρίσιμο ρόλο στο ζήτημα του νόμου για τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων θα διαδραματίσει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με τη δική της γνωμάτευση. Να τονιστεί ότι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και η αύξηση της εισπραξιμότητάς τους έναντι οφειλών πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της επόμενης μέρας. Διότι δεν είναι δυνατόν να χάνεται πολύτιμο νερό λόγω παλαιότητας δικτύων, κάποιοι να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και κάποιοι όχι, ενώ μπορούν και δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως επίσης να πιθανολογούνται μεγάλου μεγέθους νεροκλοπές. Φαίνεται πως έχει για τα καλά μπει στην ατζέντα το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, του πολύτιμου και αδιαπραγμάτευτου κοινωνικού αγαθού, που όμως όλοι πρέπει να του συμπεριφέρονται αναλόγως.