Ηταν επόμενο. Το VAR άνοιξε δρόμους καινοτόμους για τα σπορ. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που επηρεάζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εδώ μιλάμε για αληθινή κοσμογονία στον αθλητισμό και με την τεχνολογία να παίζει τον ρόλο του εξτρά διαιτητή, ενίοτε δε να ακυρώνει τον όποιο ρέφερι.
Προσέξτε τι συμβαίνει: στο μπάσκετ μπήκε το λεγόμενο challenge και με τους προπονητές των δύο ομάδων να μην έχουν τον νου τους μόνο στους παίκτες ή τα συστήματα, αλλά στο πώς θα το χρησιμοποιήσουν σωστά. Δηλαδή, να μη χάσουν τα όποια… προνόμια. Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στο τένις, ενώ το βόλεϊ δεν θα μπορούσε να υστερήσει. Τώρα, σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας του πόλο, μπαίνει το VAR και στον υγρό στίβο και με τους προπονητές έξω από το νερό να έχουν δικαίωμα για «ένα συν ένα» challenge σε κάθε ματς. Αλλά το ποδόσφαιρο ετοιμάζεται να κάνει… ρελάνς και εκτός του VAR σκέφτεται σοβαρά την περίπτωση δύο «αιτημάτων ελέγχου»!
Κοντολογίς, τα πάντα θα περνούν από κόσκινο. Με την ελπίδα πως η λεγόμενη «δικαιοσύνη» θα πάρει τη θέση της στην όλη πίτα και θα λείψουν οι φωνές των αδικημένων. Γίνεται, όμως, να μην υπάρχουν γκρίνιες όταν μιλάμε για αθλητισμό και κατά συνέπεια για διαιτητικές αποφάσεις; Οπως αποδεικνύεται από τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα, μάλλον όχι. Ακόμη και με τη βοήθεια του «ηλεκτρονικού διαιτητή» οι φωνές δεν λείπουν. Παράδειγμα η ΑΕΚ. Σηκώνει σε κάθε ευκαιρία του τόνους. Ισως και με βάση τι τη συμφέρει σε κάθε περίπτωση. Οπως έγινε και με τον Σιδηρόπουλο και την περίφημη φάση Σουλεϊμάνοφ – Μπρινιόλι. Οσοι έχουν καλή μνήμη, ασφαλώς θα θυμούνται πως πέρυσι είχε επισημανθεί από τα Σπάτα πως ο ίδιος ρέφερι είχε αδικήσει την ομάδα όταν ο (παίκτης του Πανσερραϊκού) Θυμιάνης είχε επιχειρήσει να σταματήσει αντίπαλό του με ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο. Τότε, για την ΑΕΚ, έπρεπε να βγει κόκκινη κάρτα. Τώρα και στο πρόσφατο ΑΕΚ – Αρης για το Κύπελλο, όχι. Ιδια ομάδα, ίδιες φάσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις. Και διαφορετικές διοικήσεις. Ισως όλα να παίζουν ρόλο…
Οπως και να έχει, η ιστορία με την είσοδο των challenges σε όλα τα αθλήματα είναι κάτι που αλλάζει τα δεδομένα. Θα ξεψαχνίζονται τα πάντα.
Θα μετριέται και το χιλιοστό. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και με την προϋπόθεση πως μιλάμε για ποδόσφαιρο, το νόημα δεν μπορεί να είναι ακριβώς αυτό.