Αλαλούμ αρμοδιοτήτων για τον καθαρισμό των ρεμάτων

Η θωράκιση της Αττικής απέναντι σε μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό το μεσημέρι του Σαββάτου. Σε αυτή συζητήθηκαν τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και οι κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα.

Πάντως, τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για μία ενδεχόμενη «ελληνική Βαλένθια» έρχεται να επιβεβαιώσει η σημερινή κατάσταση με τα ρέματα, όπου ο κατακερματισμός και το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων τα έχει αφήσει ακαθάριστα για χρόνια.

Το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων, άλλωστε, κατέδειξε και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο συνέδριο «Kifissia Summit», με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμών. «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού δεκάδων ρεμάτων του λεκανοπεδίου εκ μέρους της Περιφέρειας, δεν υπήρξε ούτε ένα που να μην έπρεπε να διευκρινίσουμε εάν η φροντίδα έγκειται σε εμάς, στους οικείους δήμους ή στο υπουργείο».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός 18 ρεμάτων στους Δήμους Σαρωνικού και Αχαρνών που είχαν πληγεί πέρυσι από τις πυρκαγιές, με στόχο τη μείωση του κινδύνου πλημμυρών σε συνολικό μήκος 9,7 χιλιομέτρων και ο καθαρισμός του κεντρικού ρέματος της Παλλήνης, μήκους 800 μέτρων. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού 19 ρεμάτων της Ανατολικής Αττικής, συνολικού μήκους 20,9 χιλιομέτρων, σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, σε συνεργασία με τους Δήμους. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, αυτές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση καθώς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών.

Ο Κηφισός, από την άλλη, αποτελεί το επίκεντρο των αντιπλημμυρικών δράσεων, με την Περιφέρεια για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες να προχωρά σε επιχείρηση καθαρισμού όλων των υπόγειων τμημάτων του Κηφισού, μήκους 8,6 χιλιομέτρων από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν απομακρυνθεί 9.000 τόνοι φερτών υλικών, με την επιχείρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη για την απομάκρυνση μπαζών και απορριμμάτων.

Μάνδρα

Μια από τις πιο… ταλαιπωρημένες περιοχές της Αττικής είναι η Μάνδρα, όπου το 2017 έπεσαν, σύμφωνα με τις μετρήσεις, περίπου 280 χιλιοστά βροχής, οδηγώντας στον θάνατο 25 ανθρώπους και το 2021 η μεγάλη πυρκαγιά έκαψε χιλιάδες στρέμματα γης. Αυτή, λοιπόν, η περιοχή, όπως έχει δηλώσει και ο δήμαρχός της, Αρμόδιος Δρίκος, μπορεί και να μην είναι θωρακισμένη στην περίπτωση που πέσει βροχή, όπως αυτή που έπεσε στον Βόλο το 2023. Από την άλλη, από τον Οκτώβριο του 2020 η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε λειτουργία την εκτροπή και διευθέτηση των «προβληματικών» χειμάρρων Αγίας Αικατερίνης και Σούρες, σε συνολικό μήκος 3,3 χλμ. Συγχρόνως, μέχρι τον Απρίλιο του 2025 πρόκειται να υλοποιηθούν πρόσθετα έργα οριοθέτησης και ανάσχεσης και στα συνολικά 21 χιλιόμετρα των δύο ρεμάτων, έργα που αναμένεται ότι θα θωρακίσουν αποτελεσματικά την πόλη της Μάνδρας από πλημμυρικούς κινδύνους.