Στη δεκαετία του ’80 υπήρχαν κάποιοι σοφοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες που κήρυξαν την πόλη τους αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Ετσι γνωρίζαμε ότι σε ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης θα πηγαίναμε όλοι στη Λάρισα ή στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης ή όπου, τέλος πάντων, υπήρχε αριστερός δήμαρχος. Και έτσι ενώ ο πλανήτης θα είχε παραδοθεί στο πυρηνικό ολοκαύτωμα, εμείς θα ήμασταν σχετικά ασφαλείς αν και ο συνωστισμός στη Λάρισα και στην Τριανδρία θα ήταν ένα πρόβλημα. Σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποπυρηνικοποιημένες ζώνες. Και στην περίπτωση που ο Πούτιν πατήσει κανένα κουμπί, ενδέχεται να τη γλιτώσει μόνο ο Μασκ που θα μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, παρακολουθώντας τη Γη να μετατρέπεται σε τοξική σφαίρα. Οι υπόλοιποι θα δούμε την τεράστια αλλαγή στο real estate με προνομιακά υπόγεια στο κέντρο να ξεφεύγουν πάνω από το χιλιάρικο. Και θα δικαιωθούν εκείνοι που μετέτρεψαν το πλυσταριό σε πυρηνικό καταφύγιο και έχουν στοκάρει χιλιάδες κονσέρβες με ξηρά τροφή για τη δύσκολη στιγμή.
Η συνολική ισχύς των πυρηνικών κεφαλών που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο είναι περίπου 4.000 μεγατόνοι, δηλαδή 4 δισεκατομμύρια κιλοτόνοι, αριθμός που καθιστά τη βόμβα στη Χιροσίμα (15 κιλοτόνοι) πασχαλινό βεγγαλικό. Εντάξει, πρακτικά είναι μάλλον απίθανο να μας συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά με τους τρελούς που έχουμε μπλέξει δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Για αυτό ας περιοριστούμε σε κάτι πιο ρεαλιστικό.
Κοιτάζει, λοιπόν, ο Πούτιν το ντουλάπι με τα πυρηνικά και αποφασίζει να χρησιμοποιήσει κάτι μικρό από την κολεξιόν των 5.000 κεφαλών που διαθέτει. Και ρίχνει πύραυλο ισχύος ενός κιλοτόνου στο κέντρο του Κιέβου. Η βόμβα θα είναι δεκαπέντε φορές μικρότερη από εκείνη που έσκασαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα. Προσέξτε όμως τι θα συμβεί. Η έκρηξη θα δημιουργήσει μία σφαίρα φωτιάς με ακτίνα 150 μέτρων. Τα πάντα στο εσωτερικό αυτής της σφαίρας θα εξαϋλωθούν. Σε ακτίνα 500 μέτρων το ωστικό κύμα θα ρίξει τα περισσότερα κτίρια. Και στο ένα χιλιόμετρο δεν θα μείνει τζάμι στη θέση του. Πόσοι θα πεθάνουν; Εξαρτάται από το πού θα πέσει η βόμβα και πόσοι θα βρίσκονται εκεί γύρω. Ε, χονδρικά, όσοι είναι σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων θα είναι τυχεροί αν γίνουν σκόνη με τη μία γιατί αλλιώς θα χρειαστούν ίσως και εβδομάδες για να αποδημήσουν εις τόπο χλοερό και μη ραδιενεργό. Γιατί δεν είναι να μπλέξεις με τη ραδιενέργεια. Κάνει κάτι καρκίνους για τους οποίους δεν υπάρχει θεραπεία, προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία, λιώνεις σαν παγωτό πάνω σε καυτή άσφαλτο. Με δυο λόγια, αν ένα τεμάχιο του ενός κιλοτόνου πέσει σε πόλη, άμεσα θα έχουμε δέκα χιλιάδες νεκρούς, αλλά μακροπρόθεσμα, λόγω ραδιενέργειας, τα θύματα θα φτάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Τώρα φανταστείτε ότι υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές των χιλίων κιλοτόνων. Τη ρίχνεις κάπου και μετά τηλεφωνείς στο Google Maps για να αλλάξει τον χάρτη. Και άμα πας στα πιο χοντρά, αμολάς μία βόμβα των δέκα μεγατόνων που δεν αφήνει ούτε κολυμπηθρόξυλο σε κυκλική ακτίνα πενήντα χιλιομέτρων. Οι Ρώσοι έχουν και μία τεράστια βόμβα, των πενήντα μεγατόνων, η οποία κρίνεται ασύμφορη καθώς οπουδήποτε και αν χρησιμοποιηθεί, θα πλήξει και την ίδια τη Ρωσία.
Και πώς τα φέρνει η τύχη, ε; Ολα αυτά τα καλούδια είναι στα χέρια τύπων όπως ο Πούτιν, ο Κιμ, ο Νετανιάχου, οι μουλάδες και λίαν συντόμως ο Τραμπ. Υπάρχει βέβαια και η άποψη που λέει ότι είναι η ύπαρξη αυτού του οπλοστασίου που κρατάει τον κόσμο μακριά από τον καθολικό πόλεμο. Ομως για να συμβεί αυτό πρέπει να είσαι απολύτως σίγουρος ότι αυτοί που έχουν το δάχτυλο στο κουμπί ενδιαφέρονται και για έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν οι ίδιοι ως κυρίαρχοι. Σας φαίνεται ο Πούτιν για τέτοιος τύπος; Το νέο ρωσικό δόγμα που περιέγραψε διευρύνει την πιθανότητα καταφυγής σε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση «μαζικής» επίθεσης από χώρα χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά υποστηριζόμενη από πυρηνική δύναμη. Κοινώς λέει στους Ουκρανούς ότι θα μετατρέψει περιοχές της χώρας τους σε ραδιενεργό πάρκινγκ. Τι κάνουμε, λοιπόν, έτσι και εμφανιστεί μπροστά μας το ενδεχόμενο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου; Σκάψιμο, προσευχή και ξηρά τροφή. Υπάρχει και ένα καλό. Αν γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Δ’ θα γίνει με κοντάρια και σπαθιά και θα είναι 100% vegan.