Γιάφκα στο Παγκράτι: Τι ερευνά η Αντιτρομοκρατική – Ο ρόλος του 49χρονου φιλόλογου

Τις διασυνδέσεις του 49χρονου φιλόλογου με άτομα που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις αναζητούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής μετά τη σύλληψή για τη γιάφκα στο Παγκράτι.

Μετά την ανακάλυψη της υπόγειας γιάφκας στο Παγκράτι η έρευνα γρήγορα οδήγησε τα χνάρια του 49χρονου ενοικιαστή, ο οποίος και συνελήφθη στο σπίτι του στον Βύρωνα.

Στον εισαγγελέα

Νωρίς το μεσημέρι μεταφέρθηκε συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών στην Ευελπίδων.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα.

Κατηγορείται για παράνομη κατοχή χειροβομβίδων, και όπλων με σκοπό τη διάθεση για διάπραξη κακουργήματος, κατοχή εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και παράνομη οπλοκατοχή.

Δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές

Ο 49χρονος με τα αρχικά Β.Γ., ήταν ο κλειδοκράτορας της αποθήκης με τα εκρηκτικά από το 2008. Κατέθετε το ενοίκιο μέσω ATM στον ιδιοκτήτη της υπόγειας αποθήκης στο Παγκράτι.

Η τελευταία κατάθεση είχε γίνει στις αρχές Νοεμβρίου.

Είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία στον ιδιοκτήτη της αποθήκης, απόστρατο αξιωματικό.

Ένας άνδρας υπεράνω υποψίας που δεν είχε απασχολήσει ποτέ ξανά τις Αρχές.

Μάλιστα εργαζόταν σε φροντιστήριο και ήταν υποψήφιος διδάκτορας στη «Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Φύλλο και φτερό» έκαναν οι Αρχες το διαμέρισμα του 49χρονου

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής κάνουν «φύλλο και φτερό» το διαμέρισμα του 49χρονου και το πατρικό του.

Η γειτονιά επί της οδού Ιλιάδος στο Βύρωνα παραμένει ανάστατη.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για έναν μοναχικό άνθρωπο που κυκλοφορούσε κυρίως τα βράδια και φαινόταν ότι κάτι έκρυβε.

Η αποθήκη-γιάφκα της οδού Αγλαυρίδων απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το σπίτι του 49χρονου.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε τον ρόλο του «συντηρητή» της αποθήκης, ενώ δεν αποκλείουν να ήταν ο ενδιάμεσος για την διανομή οπλισμού και εκρηκτικών υλών σε άτομα που σχετίζονται με την προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας.

Η αποθήκη ήταν τακτοποιημένη, και τα όπλα και τα εκρηκτικά μέσα σε τάπερ κούτες και σακούλες.

Ο 49χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

«Άγνωστο πρόσωπο»

Υπενθυμίζεται ότι ο φιλόλογος ήταν ένα «άγνωστο πρόσωπο» για τις Αρχές, ένας άνθρωπος με «λευκό» παρελθόν, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την παρουσία του στο χώρο.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουν αν είναι από τα στελέχη που εντάχθηκαν στο χώρο μετά το 2008, όταν και νοίκιασε τη συγκεκριμένη αποθήκη στο Παγκράτι.

Ο συλληφθείς βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και μία πλημμεληματικού βαθμού.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για:

• Παράνομη κατοχή χειρομβοδίδων, όπλων κλπ με σκοπό τη διάθεση για διάπραξη κακουργήματος

• Κατοχή εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο  και

• Παράνομη οπλοκατοχή

Τι τον «καίει»

Μπορεί ο φάκελος του 49χρονου φιλόλογου να είναι «καθαρός», ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που θα βαρύνουν την αντιμετώπιση των Αρχών απέναντί του.

Ειδικότερα, υπάρχει καταγεγραμμένη σε βίντεο η κατάθεση του ενοικίου για την αποθήκη σε ΑΤΜ τράπεζας, κάτι που πιθανόν να γνώριζε και ο 49χρονος.

Για το λόγο αυτό, επιχείρησε να πετάξει στα σκουπίδια τα ρούχα που φορούσε εκείνη τη στιγμή, με τους αστυνομικούς που τον παρακολουθούσαν διακριτικά να τα εντοπίζουν και να τα μεταφέρουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η αστυνομία πιστεύει πως ο υπολογιστής που βρέθηκε στην υπόγεια γιάφκα, θα έχει σημαντικά στοιχεία, και ότι θα βρεθούν προκηρύξεις και στόχοι που είχαν χτυπήσει παλαιότερες οργανώσεις ή σκόπευαν να χτυπήσουν στο άμεσο μέλλον.

Πιθανή σύνδεση των επισκεπτών στους Αμπελόκηπους με παλιά τρομοκρατική οργάνωση

Αναφορικά με τους Αμπελόκηπους, δεδομένου ότι όταν εξερράγη κατά λάθος η βόμβα στα χέρια του 36χρονου που διαμελίστηκε στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, ακολούθησαν έρευνες σε άλλα σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το αποτύπωμα του Νίκου Ρωμανού φαίνεται πως έχει βρεθεί ένα ακόμη εύρημα – κλειδί, που συνδέει τους τρομοκράτες της οδού Αρκαδίας με άτομα που είχαν συμμετάσχει σε τρομοκρατική οργάνωση του παρελθόντος.