Το πρώτο κύμα αποχωρήσεων ήρθε και επισήμως, όμως ο τίτλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέμεινε, τουλάχιστον για την ώρα. Η επιλογή της Θεοδώρας Τζάκρη να μην ανακοινώσει ήδη από χθες την ανεξαρτητοποίησή της διατήρησε την «ισοπαλία» 31 βουλευτών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, επιτρέποντας στον πρώτο να διατηρήσει το θεσμικό του στάτους – και να δώσει τη μάχη του ώστε η σειρά των κομμάτων να παραμείνει ως έχει. Η προσπάθεια που γίνεται από την Κουμουνδούρου για να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα ανεξαρτητοποιήσεων ενδέχεται να έχει ορίζοντα μόνο τον χρόνο που το «κόμμα Κασσελάκη» θα πάρει σάρκα και οστά, καθώς τότε είναι που θα τεθεί το πραγματικό δίλημμα για τους πιο μετριοπαθείς εκ των βουλευτών που θεωρούνται κομμάτι του «περιβάλλοντος Κασσελάκη». Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο θέμα γοήτρου ή συμβολικής σημασίας – ο πρόεδρος του κόμματος μιλάει αμέσως πριν ή αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό, έχει περισσότερα μέλη σε κάθε επιτροπή που μετέχει και έχει διοικητικά περισσότερα προνόμια (όπως αυξημένο αριθμό συνεργατών). Κυρίως όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τα πάντα για να τη διατηρήσουν ώστε να μην εμπεδωθεί η εικόνα της διάλυσης που αναδύεται αυτή τη στιγμή και η οποία εκπέμπεται και από την πλευρά Κασσελάκη, με δηλώσεις όπως το «ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια».
Ενωτικές προσπάθειες
της τελευταίας στιγμής
Οι απόπειρες που γίνονται φαίνονται και στον τρόπο που οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος αντιμετωπίζουν όσους θεωρούνται πιθανό να αποχωρήσουν: «Ζητώ από τους συντρόφους μου να βρούμε δρόμους σύνθεσης, για να μην κάνουμε το χατίρι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πιθανόν στον Νίκο Ανδρουλάκη» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος (Real fm), ενώ ο Παύλος Πολάκης (Open) προειδοποίησε όσους σκέφτονται να αποχωρήσουν να το ξανασκεφτούν, καθώς «το κόμμα Κασσελάκη δεν έχει μέλλον». Ακόμα και όταν ρωτήθηκε για την προαναγγελία αποχώρησης από την Τζάκρη, ο βουλευτής Χανίων επισήμανε, σε χαμηλό τόνο, πως κάτι τέτοιο «πράγματι δημιουργεί προβλήματα, αλλά τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο, τίποτε δεν είναι αδύνατο». Από τη δική του πλευρά, ο Νικόλας Φαραντούρης (ΕΡΤ) κράτησε πιο αυστηρό τόνο: «Οποιος ανατρέψει την κοινοβουλευτική τάξη, ελέγχεται ιστορικά, θεσμικά και συνταγματικά. Πρέπει να το σκεφτούν όσοι σκοπεύουν να ανατρέψουν τη βούληση του ελληνικού λαού και να επιστρέψουν τις έδρες».
Αποχωρήσεις, πάντως, δεν γίνονται μόνο σε επίπεδο βουλευτών. Στελέχη όπως ο διευθυντής της ΚΟ, Θάνος Μωραΐτης, και πρόσωπα που στήριξαν τον Κασσελάκη, όπως ο Θανάσης Οικονόμου, ο Δημήτρης Μάρδας και ο Γιάννης Βουλγαράκης, αποχώρησαν επίσης, ενώ την παραίτησή τους φέρεται να έχουν δηλώσει 107 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και μέλη νομαρχιακών οργανώσεων σε κεντρικές περιοχές, όπως η Α’ Αθήνας, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και η Ανατολική Αττική. «Μετά τα τελευταία θλιβερά γεγονότα με αποκλεισμούς εκατοντάδων συνέδρων στο δήθεν έκτακτο συνέδριο και γενικά τον εξευτελισμό και την παραβίαση κάθε κομματικής διαδικασίας, πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και τις Ισονομίας παραιτούμεθα» ανέφεραν ενδεικτικά τα μέλη της τελευταίας.
Κλιμάκωση και με
δικαστική διαμάχη
Ενα από τα επιχειρήματα που δίνεται από την Κουμουνδούρου προς όσους σκέφτονται να φύγουν είναι να περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση του πόθεν έσχες του Κασσελάκη – μετά τα στοιχεία που έφερε στο φως ο Παύλος Πολάκης και για τα οποία ο πρώην πρόεδρος του κόμματος έχει απειλήσει με μηνύσεις. «Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ένας που έχει εταιρείες στα νησιά Μάρσαλ» ανέφερε ξανά χθες ο Πολάκης, εκτιμώντας πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει από τη χώρα τους προσεχείς μήνες. Στην Κουμουνδούρου υπήρχαν σκέψεις να προχωρήσουν συντεταγμένα ως προς αυτό το ζήτημα, το οποίο αναπόφευκτα θα είναι ένα από αυτά που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ωστόσο δεν φαίνεται διάθεση να στείλουν τα στοιχεία του φερόμενου ανακριβούς πόθεν έσχες στη Δικαιοσύνη, παρότι έχουν δηλώσει ότι αυτά είναι στη διάθεσή της εφόσον τα ζητήσει.