ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Η πολιτική ερμηνεύεται ιστορικά, ερμηνεύεται όμως και μαθηματικά: δεν μπορείς να επαναλαμβάνεις την ίδια αλληλουχία πράξεων και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, γιατί δεν θα το πάρεις. Αυτό όμως που θα λάβεις είναι ένα τελείως διαφορετικό, ρευστό πολιτικό σκηνικό, που προσφέρει ευκαιρίες σε όλους – στη Δεξιά της Δεξιάς να συγκροτηθεί, στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίσει με ποιους πάει και ποιους αφήνει και στο ΠΑΣΟΚ να κάνει το άλμα που επιδιώκει, εκμεταλλευόμενο έστω και μια υποψία δισταγμού. Τι όντως έχει συμβεί; Το δίλημμα της επόμενης ημέρας μοιάζει να σχηματίζεται: «σταθερότητα ή χάος». Το θέμα είναι ποιος θα εκπροσωπήσει το πρώτο.
«ΣΤΑΘΜΟΣ» Η ΠτΔ
Πυξίδα για τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επιλογή που θα γίνει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε η αίσθηση στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι ο Μητσοτάκης κοιτούσε για ονόματα στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη. Μετά τις εξελίξεις με τη διαγραφή του Σαμαρά, ωστόσο, δυναμώνει ξανά το σενάριο πως το πρόσωπο που θα προτείνει θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και θα δυσκολεύει την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και εννοείται, η παραμονή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου παραμένει στο τραπέζι.
ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΔΡΟ
Υπέρ Σαμαρά τάχθηκε καθαρά, από την πρώτη στιγμή, η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Δεν συζητάμε όμως μόνο αν στη Φωνή Λογικής ψάχνουν δεξαμενή στους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, αλλά αν υπάρχει σενάριο στο οποίο ο Σαμαράς «ενσωματώνεται» ή μετατρέπεται σε μέντορα ενός ήδη υφιστάμενου διαμερίσματος της δεξιάς πολυκατοικίας. Ερώτημα πρώτο: Συμπαθούν οι ψηφοφόροι της έναν πρώην πρωθυπουργό που έχει ψηφίσει και έχει εφαρμόσει μνημόνιο; Ερώτημα δεύτερο: Γιατί μια πολιτικός που έχει ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις και αναπαράγεται διαδικτυακά από τον υποψήφιο υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να παραχωρήσει ηνία; Εδώ φτιάχνει μέχρι και ιστορικό αφήγημα, μιλώντας για «έξι μύθους» του Πολυτεχνείου.
ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Την πρώτη του εμφάνιση ως ξεχωριστή πολιτική οντότητα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου, με μπλοκ στο οποίο συμμετείχε και η ανεξάρτητη βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου, με μωβ πανό «είμαστε εδώ», χωρίς όνομα – έχει σημειολογία για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ η επέτειος, καθώς πέρσι εκεί είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση και η Νέα Αριστερά. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη γραμμή, βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι υποψήφιοι πρόεδροι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης (ο δεύτερος σε δική του «αλυσίδα»), η Ράνια Σβίγγου, ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και ένας εκπρόσωπος της γενιάς του Πολυτεχνείου, παρών στα γεγονότα, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Στο μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, το «παρών» έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.