Σε ορίζοντα 3ετίας η εκτέλεση του δρόμου Πάφου–Πόλης, λέει ο Διευθυντής ΤΔΕ – «Η Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να χαθεί -κι άλλος- πολύτιμος χρόνος σε μια σύμβαση που ήδη παρουσίασε εκτενείς καθυστερήσεις» σημειώνει
Το έργο του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς ιεραρχείται ώς ένα πολύ σημαντικό έργο από την Κυβέρνηση, ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Λευτέρης Ελευθερίου, προσθέτοντας πως θα προσφοροδοτηθεί εκ νέου και θα εκτελεστεί σε ένα χρονικό ορίζοντα των τριών χρόνων.
- Τερματίζεται η σύμβαση με εργολάβο για αυτοκινητόδρομο Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς
- «Έπρεπε να είχε γίνει πριν μήνες», λέει ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς για τερματισμό σύμβασης
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι τερματίζεται η σύμβαση με την εταιρεία για τον δρόμο Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Ελευθερίου ανέφερε πως υπέγραψαν με τον εργολάβο να εκτελέσει το έργο από τις 27.5.21 μέχρι 26.11.24 , ένα συμβόλαιο διάρκειας τριάμισι χρόνων.
Πρόσθεσε πως ο εργολάβος είχε απαιτήσει μέσα από αυτήν την διαδικασία 59 μήνες παράτασης χρόνου για την εκτέλεση του έργου, δηλαδή 5 χρόνια και 36 εκατ. επιπρόσθετα χρήματα για να πληρωθεί. Εμείς, συνέχισε «σαν Τμήμα Δημοσίων Έργων και σαν Υπουργείο Μεταφορών δεσμευόμαστε ότι το έργο αυτό θα το ξαναπροσφοροδοτήσουμε και θα το εκτελέσουμε σε ένα χρονικό ορίζοντα των τριών χρόνων». Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να χαθεί -κι άλλος- πολύτιμος χρόνος σε μια σύμβαση που ήδη παρουσίασε εκτενείς καθυστερήσεις.
«Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση του έργου με τα αναμενόμενα οφέλη για την περιοχή» συμπλήρωσε. Ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων είπε πως τόσο το Τμήμα Δημοσίων Έργων, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος και ο Υπουργός Μεταφορών κατέβαλαν «εντατικές προσπάθειες» για υπέρβαση των όποιων εμποδίων, προβλημάτων και για ανταπόκριση στις απαιτήσεις του εργολάβου.
Είχαμε, πρόσθεσε «μηνιαίες συναντήσεις και όχι μόνο με τον εργολάβο, εξετάζοντας την πρόοδο των εργασιών του, αλλά ταυτόχρονα προσπαθώντας να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που προέκυπταν στο εργοτάξιο, όπως ήταν τα λατομικά υλικά, τα κατάλληλα υλικά, το θέμα της σταδιακής τμηματικής υποβολής της μελέτης του έργου και οτιδήποτε άλλο προέκυπτε κατά την εκτέλεση του έργου».
Επεσήμανε επίσης πως ως Τμήμα Δημοσίων Έργων είχαν μια ομάδα έργου στο εργοτάξιο, η οποία ήταν σε μόνιμη βάση στον χώρο με στόχο να επιβλέπει έγκαιρα, σωστά, και χωρίς καμία καθυστέρηση τον εργολάβο.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ελευθερίου απάντησε πως οι απαιτήσεις του εργολάβου σε επιπρόσθετο κόστος αλλά και χρόνο αποπεράτωσης του έργου κρίθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) ως «εξόχως προβληματικές και υπέρογκες». Ο εργολάβος, εξήγησε ο κ. Ελευθερίου, υπέβαλε οικονομικές και χρονικές απαιτήσεις της τάξεως των 59 μηνών και των 36 εκατ. ευρώ.
Όλες οι απαιτήσεις του εργολάβου, συνέχισε «είχαν εξεταστεί τόσο από τον αντιπρόσωπο του εργοδότη όσο και από Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ). Όλες αυτές οι απαιτήσεις είχαν απορριφθεί απ΄όλα αυτά τα σώματα», ανέφερε. Είπε ακόμη, πως ως Τμήμα τήρησαν τη νενομισμένη διαδικασία για να εξεταστούν οι απαιτήσεις του εργολάβου. Ο εργολάβος στην πορεία, όπως ακριβώς προβλέπεται στο συμβόλαιο ζήτησε φιλικό διακανονισμό για επίλυση των διαφορών του, είπε ο κ. Ελευθερίου.
Ακολούθως, είπε, η Κεντρική Επιτροπή που είναι το αρμόδιο όργανο, προχώρησε και διόρισε Ad Hoc Επιτροπή για να εξετάσει τις απαιτήσεις του εργολάβου. Η Ad Hoc αυτή Επιτροπή προχώρησε, όπως είπε, στην εξέταση των απαιτήσεων του εργολάβου, συναντήθηκε και άκουσε όλες τις απαιτήσεις του εργολάβου, τις κατέγραψε και έκανε την έκθεση προς την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων».
Ωστόσο, παρατήρησε, οι απαιτήσεις του εργολάβου κρίθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) η οποία τις απέρριψε.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη αποφασίστηκε η εφαρμογή των προνοιών του συμβολαίου για διακοπή. Ο κ. Ελευθερίου σημείωσε πως έγιναν προσπάθειες για να βοηθηθεί ο Εργολάβος να διαχειριστεί τα προβλήματά του και αξιολογήθηκαν εναλλακτικές εισηγήσεις που υπέβαλε για αλλαγή στον τρόπο κατασκευής του δρόμου αλλά κρίθηκαν μη αποδεκτές και απορρίφθηκαν.
Στην αξιολόγηση των εισηγήσεων του εργολάβου συμμετείχε και τρίτος ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε αλλά και οι πολύ αργοί ρυθμοί εργασιών «σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να συνεχιστούν».
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο κ. Ελευθερίου σημείωσε πως το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προχωρήσει άμεσα με την καταγραφή των εργασιών που εκτέλεσε ο Εργολάβος με σκοπό να καταρτίσει τον Τελικό Λογαριασμό. Η καταγραφή αυτή θα γίνει σε συνεργασία με τον Εργολάβο, είπε. Στην συνέχεια, ανέφερε, θα προχωρήσει με την ετοιμασία νέων εγγράφων, προσφοροδότηση και ακολούθως κατακύρωση του έργου. «Συνολικά το έργο θα αποπερατωθεί σε 3 χρόνια, που κρίνεται ευνοϊκά σε σχέση με τον χρόνο που θα χρειαζόταν ο εργολάβος, αφού ο ίδιος απαιτούσε τον ίδιο χρόνο – σε περίπτωση που θα μπορούσε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα», όπως είπε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Β’ Φάσης του έργου (Στρουμπί-Πόλη Χρυσοχούς), ως το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η Φάση αυτή δεν επηρεάζεται από την εξέλιξη της Α’ Φάσης. Για το έργο αυτό έχει γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2026 του Υπουργείο Μεταφορών, κατέληξε.