Το κράτος τα εξαιρεί από το σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού – Παρέμβαση της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οποία απαιτεί διόρθωση από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο κωφεύει
Του Μανώλη Καλατζή
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, εκφράζει την αντίθεση της, για τη δυσμενή διάκριση των μαθητών και μαθητριών των ιδιωτικών σχολείων έναντι των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, σε σχέση με την επιχορήγηση αγοράς ηλεκτρονικών βοηθημάτων.
Το Γραφείο της Επιτρόπου δέχθηκε παράπονα κατά του υπουργείου Παιδείας, από γονείς μαθητών ιδιωτικών σχολείων, για την εξαίρεση των παιδιών τους, από την επιχορήγηση του πακέτου μέτρων «Σε κάθε αρχή μαζί» που εξαγγέλθηκε το καλοκαίρι και εφαρμόζεται για την σχολικά χρονιά 2024-2025.
Παρά το ότι η σύσταση της Επιτρόπου διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας, πριν από 22 μέρες, δεν υπήρξε επίδειξη ουδεμίας πρόθεσης για άρση της διάκρισης.
Παιδιά και «παιδιά»
Το κράτος με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε επιχορηγεί την αγορά tablet και laptop. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος, «στοχεύει στην ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των μέτρων της αντιμετώπισης της ακρίβειας και αφορά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που εμπίπτον στις κατηγορίες των δικαιούχων που έχουν καθοριστεί, ανεξαρτήτως εισοδηματικών ή άλλων οικονομικών κριτηρίων».
Τα μόνα παιδιά που εξαιρέθηκαν, προφανώς γιατί οι γονείς τους θεωρούνται πλούσιοι είναι αυτά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.
Δεν είναι όλοι πλούσιοι
Η Επίτροπος σημειώνει πως πέραν της οικονομικής ελάφρυνσης των οικογενειών, η επιχορήγηση αγοράς ηλεκτρονικού εξοπλισμού συμβάλλει και στον εκσυγχρονισμό της διδακτικής πράξης στο δημόσιο σχολείο.
Ωστόσο, από την στιγμή που δεν τίθενται οικονομικά κριτήρια, αλλά εξαιρούνται μαθητές και μαθήτριες στην βάση του σχολείου που φοιτούν, αυτό σημαίνει δυσμενής διάκριση.
Η Επίτροπος σημειώνει πως το κράτος έχει υποχρέωση όχι μόνο να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση, αλλά και να διασφαλίζει το δικαίωμα της επιλογής σχολείου για όλα τα παιδιά.
Και η κα Μιχαηλίδη σημειώνει πως «σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαγορεύονται οι διακρίσεις για οποιοδήποτε λόγο σε σχέση με δικαίωμα που προβλέπεται από νόμο.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στην παρούσα περίπτωση το δικαίωμα απορρέει από κυβερνητική πολιτική, έχω την άποψη ότι οι ίδιες αρχές θα πρέπει να ισχύουν και εδώ. Ακόμα μια εσφαλμένη δυνητικά βάση λήψης της εν λόγω πολιτικής απόφασης, είναι ότι φαίνεται να εκλαμβάνεται ως δεδομένο ότι τα παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο σχολείο ή/και αντίστροφα, τα παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, προέρχονται όλα από την ίδια κοινωνική τάξη, πράγμα που δεν ισχύει».
Κάντε τώρα διόρθωση
Η Επίτροπος καλεί το υπουργεί Παιδείας να λάβει διορθωτικά μετρα, τονίζοντας πως η μόνη διάκριση που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν αυτή που αφορούσε οικονομικά κριτήρια. Από την στιγμή που δεν τίθενται οικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση στην βάση του σχολείου που φοιτούν.
Υπενθυμίζει επίσης παρόμοια τοποθέτηση της προκατόχου της Λήδας Κουρσουμπά, το 2010, όταν και πάλι τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων είχαν εξαιρεθεί από την επιχορήγησης που δινόταν στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου για αγορά laptop.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια διάκριση υφίσταται και για το θέμα της δωρεάν μεταφοράς μαθητών στα σχολεία τους, με την εξαίρεση των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.
Σε ότι αφορά στο φοιτητικό επίδομα, αυτό παρέχεται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στην βάση εισοδηματικών κριτηρίων των οικογενειών τους και όχι στη βάση της φοίτησης τους σε ιδιωτικά ή δημόσια Πανεπιστήμια στη Κύπρο ή στο εξωτερικό. Μάλιστα του ευεργετήματος τυγχάνουν και Ελλαδίτες φοιτητές και φοιτήτριες.