Δύο μηνών βρέφος πέθανε από κοκκύτη

Ένα βρέφος δύο μηνών έχασε τη ζωή του από κοκκύτη (whooping cough) στο Κουίνσλαντ, καθώς η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη, εδώ και δεκαετίες, επιδημία αυτής της ιδιαίτερα μολυσματικής πνευμονοπάθειας.

Σχεδόν 42.000 κρούσματα whooping cough καταγράφηκαν φέτος, έως τις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Επιτήρησης Κοινοποιήσιμων Ασθενειών (National Notifiable Diseases Surveillance System), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 38.748 το 2011 (κατά τα στοιχεία του Immunisation Foundation of Australia).

Στο Κουίνσλαντ, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 12.500 λοιμώξεις το 2024, από 549 κρούσματα την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι πιο νέοι κινδυνεύουν περισσότερο και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών αποτελούν το 60% του συνόλου των κρουσμάτων φέτος.

«Αυτή η επιδημία είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για τον κοκκύτη (και) στο Κουίνσλαντ», δήλωσε στο AAP ο επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας, John Gerrard.

«Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση… αν μη τι άλλο, χειροτερεύει».

Η επιδημία, οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού κύκλου της νόσου αυτής που κορυφώνεται κάθε τρία έως πέντε χρόνια, μαζί με την ανοσοανεπάρκεια που προκάλεσε η κοινωνική απομόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο πιο ανησυχητικός παράγοντας, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι η πτώση στα ποσοστά εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Queensland Health, το 70,7% των εγκύων γυναικών εμβολιάστηκαν για whooping cough το 2023, από 77,2% το 2020.

«Θέλουμε τα ποσοστά εμβολιασμού των μητέρων περίπου στο 90% … αυτή η μείωση είναι βαθιά ανησυχητική», δήλωσε ο Δρ Gerrard.

«Οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι αυτή η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Είναι ζωτικής σημασίας να οι μητέρες να έχουν κάνει όλα τα εμβόλια που προβλέπονται, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για την προστασία των παιδιών τους».

Ο κοκκύτης μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Ειδικά τα μωρά μπορεί να είναι ευάλωτα σε σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλική βλάβη που προκαλούνται από παρατεταμένες κρίσεις βήχα.

Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα άτομα.

Τριάντα επτά μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία του Κουίνσλαντ φέτος, σε σύγκριση με 14 το 2023.

Ο εμβολιασμός της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τόσο την ίδια όσο και το μωρό, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης για τα νεογέννητα κατά 75%, μέχρι να μπορέσουν να εμβολιαστούν στις έξι εβδομάδες.

Τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των εγκύων γυναικών στην περιφέρεια του Κουίνσλαντ έχουν πέσει κάτω από το 65% σε αρκετές περιοχές.

Τα ποσοστά μειώθηκαν επίσης μεταξύ των παιδιών ηλικίας ενός και δύο ετών, κατά περίπου 4% μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2024.

Οι εμβολιασμοί κατά του κοκκύτη συνιστώνται ως μέρος ενός προγράμματος πέντε δόσεων για τα μικρά παιδιά, με ενισχυτικά εμβόλια για τους εφήβους και τους ενήλικες κάθε πέντε έως δέκα χρόνια.

Πρόσθετα εμβόλια είναι διαθέσιμα για άτομα άνω των 65 ετών και για άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αυστραλία, επισήμανε το AAP, αντικατοπτρίζουν τις παγκόσμιες τάσεις και οι αξιωματούχοι διεθνώς επανεκτιμούν το πώς επικοινωνούν τη σημασία των εμβολίων.

«Το σκεπτικό στη δημόσια υγεία τώρα είναι ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενημέρωση και όχι στην πειθώ», τόνισε ο Δρ Gerrard.

Από την πλευρά του, ο Paul Griffin, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο Mater Hospital του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι η μείωση της επαγρύπνησης του κοινού για την πρόληψη των ασθενειών ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην έξαρση της επιδημίας.

«Κάνουμε τα λιγότερα που έχουμε κάνει εδώ και χρόνια για να αποτρέψουμε τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών», είπε στο ABC.

«Αν έχετε συμπτώματα, εξεταστείτε και απομονωθείτε μέχρι να καταλαγιάσουν».

Κατά το Immunisation Foundation of Australia περίπου 130 άτομα την ημέρα διαγιγνώσκονται με κοκκύτη σε όλη την Αυστραλία και, με 35 ημέρες να απομένουν μέχρι τα «βγει» το 2024, τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 45.000 φέτος.

Ο κοκκύτης (whooping cough, γνωστός και ως pertussis ή βήχας των 100 ημερών), είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ανεξέλεγκτο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν έως και δύο εβδομάδες, επιτρέποντας την εξάπλωση των βακτηρίων, ενώ κάποιος που νοσεί μπορεί να είναι μεταδοτικός για τρεις εβδομάδες, εάν δεν ακολουθήσει κάποια αγωγή.

Κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention & Control) κάποιος που έχει κοκκύτη μπορεί να τον μεταδώσει σε έως και 17 ανεμβολίαστα άτομα.

Η Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ έχουν πληγεί περισσότερο φέτος, με κάθε μία από αυτές τις Πολιτείες να αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των κρουσμάτων, σύμφωνα με το Immunisation Foundation of Australia.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν παιδιά σχολικής ηλικίας, με αυτά 10 έως 14 ετών, να αντιπροσωπεύουν το 37% όλων των διαγνώσεων.

Στη Βικτώρια, η επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Clare Looker, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού τα κρούσματα κοκκύτη στην Πολιτεία δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2023, με τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των κρουσμάτων.

«Ο αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων από κοκκύτη που παρατηρείται στη Βικτώρια αποτελεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς έχει οδηγήσει και σε αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ του πιο ευάλωτου πληθυσμού – των βρεφών ηλικίας κάτω των έξι μηνών», τόνισε η Δρ Looker.

Οι επιδημίες κοκκύτη είναι αρκετά προβλέψιμες, καθώς ακολουθούν ένα μοτίβο, δήλωσε στο AAP ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, Laurence Luu.

«Ωστόσο, δεν είχαμε προβλέψει το μέγεθος αυτής της επιδημίας, της μεγαλύτερης από τότε που άρχισε η εθνική αναφορά ασθενειών (που είναι κρίσιμες για τη δημόσια υγεία)», είπε.

Επισήμανε επίσης ότι η πτώση στα ποσοστά εμβολιασμών κατά του κοκκύτη «βρίσκεται πίσω» από το κύμα της έξαρσης, το οποίο μπορεί να «εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά», καθώς η νόσος αυτή πιο μεταδοτική από τη γρίπη.

«Ενώ κάνουμε απίστευτη δουλειά στην προστασία των νεογέννητων και των βρεφών, τα ποσοστά επανεμβολιασμού ή ‘ενισχυτικού’ εμβολιασμού (booster) είναι ανησυχητικά χαμηλά», επισήμανε ο Δρ Luu.

Ένα στα τέσσερα παιδιά που γίνονται 13 ετών δεν έκανε το ενισχυτικό εμβόλιο για τον κοκκύτη το 2023 και μόνο ένα στα πέντε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχει προβεί στους εμβολιασμούς που συστήνονται από τις υγειονομικές Αρχές (up to date).

Η ιδρύτρια του Immunisation Foundation of Australia, Catherine Hughes, της οποίας ο γιος Riley πέθανε σε ηλικία μόλις τεσσάρων εβδομάδων από επιπλοκές στην υγεία του λόγω κοκκύτη, τόνισε ότι η νόσος παραμένει δημόσια απειλή και επανέλαβε τη σημασία των συνεχών εμβολιασμών.

«Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν την αναγκαιότητα του ‘ενισχυτικού’ εμβολίου και πιθανώς δεν προστατεύονται επαρκώς από τον κοκκύτη», επισήμανε.

«Όλοι μας πρέπει να διαδραματίσουμε ρόλο στον έλεγχο της εξάπλωσης του κοκκύτη και στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης σε εμάς και τους άλλους».

The post Δύο μηνών βρέφος πέθανε από κοκκύτη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.