Τουλάχιστον 700-800 έρευνες για τυχόν εγκληματικές ενέργειες, για «ύποπτους θανάτους», για δυσεξήγητες περιπτώσεις ατόμων που χάνουν τη ζωή τους ίσως λόγω επικίνδυνων κληρονομικών νοσημάτων (με επακόλουθο κίνδυνο και για άλλα άτομα) μένουν εκκρεμείς – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ!
Χιλιάδες όργανα από σορούς άτυχων πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία διετία σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας «λιώνουν» στη φορμόλη σε τοπικές ιατροδικαστικές υπηρεσίες και ουδέποτε ερευνώνται τα αίτια θανάτου των ανθρώπων αυτών… Ανάμεσα σε αυτά και εκείνα του 15 μηνών Παναγιώτη που έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της Αμαλιάδας τον περασμένο Αύγουστο και οι συνθήκες θανάτου του ερευνώνται στο πλαίσιο του επονομαζόμενου «νέου θρίλερ της Πάτρας με τον θάνατο πέντε παιδιών». Μόλις την Τετάρτη υπήρξε ειδική εισαγγελική παραγγελία ώστε να γίνει κατ’ εξαίρεση ο σχετικός ιστολογικός έλεγχος.
Ετσι, παρότι υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη συγκεκριμένη δραματική υπόθεση, δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η ιστολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν μπορεί ο θάνατός του να οφείλεται σε σκόπιμη ενέργεια. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν ιατροδικαστές, δεν δίνονται από τα αρμόδια υπουργεία περίπου 100.000-150.000 ευρώ για την πρόσληψη παθολογοανατόμων στο Εργαστήριο Α’ Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που στεγάζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο! Επιπλέον δυσπραγία υπάρχει στη διαχείριση υλικών όπως πλακίδια, «μπλοκ παραφίνης» και άλλα που χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες εξετάσεις.
Και αντί λύσης υπήρξε απόφαση – η οποία επικρίνεται από πολλούς ιατροδικαστές – να ερευνώνται ιστολογικά οι περιπτώσεις ύποπτων θανάτων που σημειώνονται από το συγκεκριμένο εργαστήριο, μόνο σε Αθήνα και Πειραιά. Και να μη γίνονται δεκτά, λόγω της έλλειψης προσωπικού, εκατοντάδες σχετικά αιτήματα για ιστολογικές εξετάσεις από πολλές ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως της Πάτρας, του Ναυπλίου, της Λάρισας, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας, του Βόρειου Αιγαίου και άλλες, σε έναν αυθαίρετο διαχωρισμό της πρωτεύουσας από την Περιφέρεια, με μακάβριες διαστάσεις.
Τα απαραίτητα κονδύλια δεν εκταμιεύονται γιατί, όπως υποστηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχει ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός δημιουργίας νέων σχετικών εργαστηρίων σε ΑΕΙ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο και Πάτρα. Οπως και γιατί υπολογίζεται να δοθούν σύντομα περίπου 40 τάμπλετ άμεσων ιατροδικαστικών αναλύσεων σε ισάριθμους ιατροδικαστές. Και αυτά με βάση ειδικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, οπότε θα μπορούν να προχωρούν – όπως υποστηρίζεται – στη «σάρωση» των σορών και των οργάνων του σώματος προκειμένου να προσδιορίζονται ηλεκτρονικά οι αιτίες θανάτου.
Αδιευκρίνιστα ζητήματα
Οι ιατροδικαστές ωστόσο χαρακτηρίζουν «προβληματικό και ανεδαφικό τον προγραμματισμό, γιατί η δημιουργία τράπεζας δεδομένων με χιλιάδες σορούς, που θα αποτελέσουν το σχετικό συγκριτικό στοιχείο, θα καθυστερήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι μέσω των τάμπλετ δεν θα προσφέρουν οτιδήποτε». Επιπλέον σημειώνουν ότι «τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα δοθούν για αυτό το σύστημα είναι πολλαπλάσια από αυτά που απαιτούνται για να εξεταστούν οι εκατοντάδες υποθέσεις που εκκρεμούν από την επαρχία».
Τα σχετικά στοιχεία είναι ενδεικτικά. Μόνο η ιατροδικαστική υπηρεσία της Αργολίδας έχει 200 εκκρεμείς, αδιερεύνητες ύποπτες υποθέσεις θανάτου ακόμα και ατόμων νεαρής ηλικίας για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ή υπόνοιες ότι μπορεί να υποκρύπτουν κάποια σκόπιμη ενέργεια, ιατρικά λάθη ή και κληρονομικά νοσήματα. Ο αριθμός των σχετικών ιστολογικών εξετάσεων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία στην περιοχή της Πάτρας, του Πύργου κ.λπ. είναι 110. Σημειώνεται ότι ιστολογικές εξετάσεις ζητούνται σε 5%-15% των συνολικών θανάτων, νεκροτομών κ.λπ. επειδή ακριβώς υπάρχουν αδιευκρίνιστα ζητήματα με τις αιτίες θανάτου. Ιατροδικαστής της επαρχίας ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι «επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας συγγενείς των θανόντων και μας ζητούν εναγωνίως να τους δώσουμε μια απάντηση για τον λόγο που πέθαναν οι άνθρωποί τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός 25χρονου που πέθανε ξαφνικά σε μια οικογενειακή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Με τους γονείς του να μας ζητούν να εξεταστούν όργανά του για να διαπιστωθεί αν είχε κληρονομικό νόσημα και μπορεί να χάσουν και άλλο παιδί με αυτόν τον δραματικό τρόπο. Και είναι ίσως απάνθρωπο το γεγονός ότι δεν μπορούν για χρόνια να πάρουν απάντηση λόγω αυτού του προβλήματος».
Παρόμοιο πρόβλημα χρηματοδότησης υπάρχει και στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα οδηγήσει πιθανόν ακόμα και σε αυτό στο τέλος των ιστολογικών εξετάσεων.