Το χορωδιακό τραγούδι κατέχει κεντρική θέση στην παράδοση πολλών πολιτισμών, παγκοσμίως. Ορισμένα από τα παλαιότερα χορωδιακά κομμάτια που έχουν διασωθεί, προέρχονται μάλιστα από την Αρχαία Ελλάδα, από τα οποία τα πλέον ολοκληρωμένα είναι οι Δελφικοί Ύμνοι του 2ου π.Χ. αιώνα, καθώς και οι Ύμνοι του Μεσομήδη του 2ου μ.Χ. αιώνα.
Η κοινοτική χορωδία «Ελληνικές Φωνές» (Ellinikes Fones), με έδρα το Μπρίσμπαν, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διατήρηση και την ανάδειξη των ελληνικών εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μια Πολιτεία όπου η ελληνική ταυτότητα χρήζει… ενίσχυσης.
«Οι στόχοι μας είναι απλοί αλλά και βαθυστόχαστοι: Να τραγουδήσουμε ελληνική μουσική, να συνδεθούμε με την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας όπως επίσης να μάθουμε και να αναπτύξουμε την ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια της μουσικής», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η Χριστίνα Ξύδη-Λιγνού, συνιδρύτρια και μαέστρος της χορωδίας.
«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ»: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το χορωδιακό συγκρότημα ιδρύθηκε το 2022 από τη μαέστρο Χριστίνα Ξύδη-Λιγνού, τον μουσικολόγο και μουσικό παραγωγό Γιώργο Λιγνό, και την εγκεκριμένη μουσικοθεραπεύτρια και τραγουδίστρια Κατερίνη Μανωλάτου.
Οι προσπάθειές τους υποστηρίχθηκαν από τον Θωμά Δρακόπουλο, από την Πολιτιστική Επιτροπή του Μπρίσμπαν (Μulticultural Commision), και το έργο τους «πήρε σάρκα και οστά» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Αγίου Γεωργίου.
Έκτοτε, η ομάδα έχει επεκταθεί και πλέον περιλαμβάνει την χορωδία «Ελληνικές Φωνές – Junior», για παιδιά ηλικίας 6-16 ετών.
Στην «μουσική ομπρέλα» των «Ελληνικών Φωνών» εντάσσεται και η χορωδία των ηλικιωμένων του GOC Care (Greek Orthodox Community) «Φωνές».
«Η συμμετοχή και η υποστήριξη των μελών της χορωδίας είναι η κινητήριος δύναμη στο να συνεχίσουμε αυτό το έργο… Η σύμπραξη όλων των ηλικιών σε μια ομάδα που κοινός σκοπός είναι δημιουργία μέσω της παράδοσης, επισφραγίζει την διατήρηση της ταυτότητάς μας», δήλωσε η Χριστίνα Ξύδη-Λιγνού.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής, η Emily Haralampou, μέλος της χορωδίας εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια, ανέφερε ότι απολαμβάνει ιδιαίτερα την εμπειρία του να ανήκει σε μια ομάδα που μοιράζεται την αγάπη για τη μουσική.
«Η μουσική είναι θεραπεία και μια γλώσσα που νομίζω ότι ενώνει τους πάντες. Είτε μπορείς να τραγουδήσεις είτε όχι […] Αυτή είναι η ομορφιά μιας κοινοτικής χορωδίας – δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι σοπράνο ή τενόρος ή κάτι τέτοιο», δήλωσε η Emily Haralampou στον «Νέο Κόσμο».
Η χορωδία απαρτίζεται από μέλη που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ηλικιών και επαγγελμάτων – από νέους φοιτητές μέχρι λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, καθηγητές, μουσικοθεραπευτές, επιστήμονες και δασκάλους.
Η κα Haralampou ανέφερε ότι η χορωδία έγινε σημείο συνάντησης για πολλούς ανθρώπους, των οποίων οι δρόμοι ίσως να μην διασταυρώνονταν υπό άλλες συνθήκες, «ενισχύοντας τους δεσμούς των μελών της κοινότητας» με έναν πρωτοφανή τρόπο.
«Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ»
Σε ένα από τα βίντεό τους, το οποίο είναι διαθέσιμο στην διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube, οι «Ελληνικές Φωνές» ερμηνεύουν το παραδοσιακό τραγούδι «Γερακίνα», δημιουργώντας «μία αίσθηση γλεντιού, όπου όλοι – νέοι και ηλικιωμένοι – τραγουδούν και χορεύουν μαζί».
Τα γυρίσματα του εν λόγω βίντεο πραγματοποιήθηκαν στο κτήμα των Chris και Wendy Maniatis, με τις καταπράσινες εκτάσεις να προσφέρουν το ιδανικό φόντο για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας «παρέας», απόλυτα εναρμονισμένης με τη φυσική ομορφιά του τοπίου.
Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού, εκτυλίσσεται στο χωριό Νιγρίτα, του νομού Σερρών της Μακεδονίας, και αφηγείται την τραγική ερωτική ιστορία της Γερακίνας.
Το 1870, η νεαρή και όμορφη Γερακίνα, στην προσπάθειά της να μεταφέρει νερό από το πηγάδι, γλίστρησε, έπεσε μέσα και πνίγηκε.
Ο θάνατός της, στοίχησε ιδιαίτερα στον αγαπητικό της Τριαντάφυλλο Γκοστίνο, ο οποίος πέθανε λίγο αργότερα.
Η ερμηνεία του τραγουδιού από την χορωδία, αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη της Γερακίνας και την αέναη δύναμη της αγάπης της, αναδεικνύοντας τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τη μουσική και το χορό.
«Η παράδοση είναι οι ρίζες μας και δεν μπορούμε να φύγουμε μακριά από αυτό…», δήλωσε η Χριστίνα.
«ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΖΩΝΤΑΝΟ»
Καθώς τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητα της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, το ζευγάρι μουσικών «έφερε νέα πνοή και ενέργεια στην κοινότητά μας», δήλωσε η κα Haralampou. «Πρόσφεραν 10 επιπλέον χρόνια ζωής σε κάποια από τα ηλικιωμένα μέλη μας στο γηροκομείο», πρόσθεσε.
Όταν η Χριστίνα, ο σύζυγός της Γιώργος και τα παιδιά τους ήρθαν στο Μπρίσμπαν, πριν από περίπου επτά χρόνια, συνειδητοποίησαν ότι η παρουσία μίας ελληνικής χορωδίας ήταν «κάτι που έλειπε».
Η Χριστίνα ανέφερε ότι, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι «πολλοί φοβούνται τη γλώσσα», υπάρχει μια «κινητοποίηση» από τη νέα γενιά για την αναβίωση και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας.
«Είμαστε αφοσιωμένοι στο να μεταδώσουμε την ελληνική μας κληρονομιά στην επόμενη γενιά, και ελπίζουμε ότι οι προσπάθειές μας θα αποτελέσουν μια πλατφόρμα για να διατηρήσουμε το ελληνικό ιδεώδες ζωντανό».
Για την κα Haralampou, η ομάδα της χορωδίας αποτελεί επίσης έναν τρόπο για τα μέλη να «εμβαθύνουν τις πολιτιστικές τους γνώσεις και να ενισχύσουν την ταυτότητά τους».
«Πάντα μας ενθαρρύνουν να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την ιστορία των τραγουδιών… Για παράδειγμα, δεν γνώριζα ότι ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας αποτελείται από 158 στροφές».
ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Εκτός από τη μουσική πτυχή της χορωδίας, η Χριστίνα και ο Γιώργος δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αίσθηση κοινότητας που έχει αναπτυχθεί μέσω της ομάδας των «Ελληνικών Φωνών».
«Κοιτάμε πιο πολύ την παρέα, την κοινότητα, το να έρθουμε κοντά, και αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε η Χριστίνα Ξύδη-Λιγνού.
Όπως φαίνεται, αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδειχθεί καρποφόρες.
Σύμφωνα με την κα Haralampou, η χορωδία «έχει προσφέρει πολλά στην κοινότητα, πέρα από τη μουσική».
«Καταλήξαμε να είμαστε μια υπέροχη παρέα, που συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες όπως το να πηγαίνουμε όλοι μαζί σε μουσεία, δείπνα, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα».
«ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ;»
«Η χορωδία, όπως δήλωσε η κα Ξύδη-Λιγνού, «συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του Μπρίσμπαν, κάνοντας αισθητή την παρουσία της, και παρά το γεγονός ότι μετράει λίγα χρόνια ζωής έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες που έχουν αναζωπυρώσει το ελληνικό πνεύμα».
Κατά την φετινή περίοδο των εορτών, θα τραγουδήσουν προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, κ.κ. Μακαρίου, στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.
Ως είθισται τα τελευταία τρία χρόνια, έτσι και φέτος τον Δεκέμβριο το χορωδιακό συγκρότημα θα παρουσιάσει το χριστουγεννιάτικο project του «Να Τα Πούμε;», το πρόγραμμα του οποίου, όπως εξήγησε ο Γιώργος Λιγνός, περιλαμβάνει «μια αφηγηματική εξιστόρηση των εθίμων, μέσω ενός ιστορικού οδοιπορικού που ξεκινά από την αρχαιότητα, περνά από το Βυζάντιο και καταλήγει στην εορταστική περίοδο του δωδεκαήμερου».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια συνεργασία τριών χορωδιών, οι οποίες φέτος θα «παρουσιάσουν παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, συνοδευόμενες από χορευτική ομάδα (Hellenic Dancers) και εξαμελή ορχήστρα».
«Η παράσταση ‘Nα Τα Πούμε;’ έχει ως βασικό σκοπό την αναβίωση των εθίμων και των παραδοσιακών καλάντων όπως την βιώνανε παλιά, δηλαδή όχι ως μια αποσπασματική γιορτή που κρατάει μια ημέρα, αλλά ως μια συνεχής Τελετουργική διαδικασία που γιορτάζει την γέννηση του Χριστού και την υποδοχή του νέου έτους», δήλωσε ο κ. Λιγνός.
Η εν λόγω διαδικασία «ανακαλεί μνήμες και εικόνες στους παλαιοτέρους ενώ διδάσκει και εμπνέει την νεότερη γενιά προωθώντας τις οικογενειακές και πολιτιστικές αξίες που τείνουν να εξαφανιστούν στην σύγχρονη εποχή», συμπλήρωσε.
Μια ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε και η συμμετοχή της χορωδίας στο «Άξιον Εστί και Αριστουργήματα – Axion Esti and Masterworks», μια συναυλία μίας βραδιάς στο Μπρίσμπαν, όπου παρουσιάστηκαν τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη στο Concert Hall του Queensland Performing Arts Centre (QPAC) νωρίτερα φέτος τον Ιούνιο.
Ορισμένα από τα προχωρημένα μέλη τους θα συμμετάσχουν επίσης στο «Spirit of Christmas», μια συναυλία που περιλαμβάνει τέσσερα χορωδιακά συγκροτήματα, που θα πραγματοποιηθεί στο QPAC στις 20-21 Δεκεμβρίου.
ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»
Η Χριστίνα και ο Γιώργος ανυπομονούν να διευρύνουν τη «μουσική τους οικογένεια», με το βλέμμα πάντα στραμμένο σε νέα έργα, project και συνεργασίες.
«Πάντα σκεφτόμαστε, δουλεύουμε και πάντα λέμε τι θα κάνουμε μετά; Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλεύουμε με αγάπη και μεράκι, και να δίνουμε το 100% μας, το πάθος και τις γνώσεις μας».Ελπίζουν ότι «ο κόσμος θα έρθει να το δοκιμάσει, γιατί στην ουσία πρόκειται για μια προσφορά προς την Κοινότητα».
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε μια ανοιχτή πόρτα για όλους. Να δοκιμάσουν…Τους δεχόμαστε όλους».
The post «Ελληνικές Φωνές»: Όταν η μουσική συναντά την παράδοση στην Αυστραλία (video και φωτογραφίες) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.