Η ενίσχυση της ικανότητας και ανθεκτικότητας του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με νέες εγκαταστάσεις υποσταθμών, νέες γραμμές δικτύου, αντικαταστάσεις παλαιού τύπου αγωγών με πιο σύγχρονα και ασφαλή καλώδια, καθώς και μετατροπές εναέριων δικτύων σε υπόγεια δίκτυα που απαιτούν λιγότερη συντήρηση και εμφανίζουν σπανιότερα βλάβες, σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας. Για τον σκοπό αυτόν και για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων το υπουργείο Ενέργειας παρουσίασε χθες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται ώστε με εισαγωγή τους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των έργων, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα καλύτερο δίκτυο με την αξιοποίηση στο μέγιστο και της απορρόφησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών σε κοινόχρηστους χώρους, τη θέσπιση πλαισίου για την ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πάνελ, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι υπό επεξεργασία, θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Μαγνήτης ο σταθμός LNG Ρεβυθούσας
Εντονο ενδιαφέρον από την αγορά έχει προσελκύσει η τρέχουσα διαδικασία δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης είναι το γεγονός ότι όλες οι θέσεις, εκτός από τέσσερις, για την περίοδο 2025-2030 έχουν ήδη δεσμευθεί, επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ρεβυθούσας για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής και αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς στις υποδομές LNG της χώρας. Η αυξημένη χρήση της Ρεβυθούσας ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους του Κάθετου Διαδρόμου. Οι εξαγωγές LNG της Ελλάδας αναμένεται αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια χάρη στην αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα.
Αποκατάσταση
της έμφυλης ισορροπίας
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Αικατερίνη Παπακώστα παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2381 σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών και την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια. Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην αποκατάσταση της έμφυλης ισορροπίας στις διευθυντικές θέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών που απασχολούν 250 εργαζομένους και άνω και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43.000.000 ευρώ, καθώς και των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3429/2005 (Α’ 314). Η αύξηση του ποσοστού εκπροσώπησης του υποεκπροσωπούμενου φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια των ανωτέρω μεγάλων εισηγμένων εταιρειών από το 25% που ισχύει σήμερα (Ν. 4706/2020) θα φτάσει στο 33% στο σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ούτε σκέψη για έκτακτο φόρο στις τράπεζες
Δεν πρόκειται να μπει έκτακτος φόρος στις τράπεζες, δήλωναν κατηγορηματικά χθες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας πληροφορίες που κυκλοφόρησαν με αφορμή την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών. Ένας έκτακτος φόρος στις τράπεζες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα, το Χρηματιστήριο αλλά και στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Μάλιστα όπως ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές μια τέτοια κίνηση θα ήταν εντελώς παράδοξη, ειδικά μετά τα πρόσφατα placement, με πιο πρόσφατο εκείνο της Εθνικής Τράπεζας τον Οκτώβριο.
Συνεργασία ΕΒΕΑ
– Τράπεζας Αττικής
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η Τράπεζα Αττικής με στόχο τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το μνημόνιο εστιάζει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, υπηρεσίες και τεχνογνωσία που θα παρέχονται στα μέλη του Επιμελητηρίου από την τράπεζα. Μεταξύ άλλων στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δίνονται προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μικροπιστώσεις, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ΕΣΠΑ, των εγγυοδοτικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων διεθνών πρωτοβουλιών, με στόχο την επιτάχυνση της πράσινης ανάπτυξης και της καινοτομίας αλλά και προνομιακούς όρους σε καθημερινές συναλλαγές.