Επιδιώκουμε ασφαλές περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς, λέει η ΥΠΑΝ – Μίλησε για το Πρόγραμμα: «Πρασινίζω το σχολείο – Πρασινίζω τη γειτονιά μου»
Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου για το Πρόγραμμα: «Πρασινίζω το σχολείο – Πρασινίζω τη γειτονιά μου», που έγινε την Παρασκευή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αθαλάσσας.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το Πρόγραμμα «Πρασινίζω το σχολείο-Πρασινίζω τη Γειτονιά μου» είναι «ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που αντανακλά τη βούληση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλεται συνολικά στον τόπο μας για την πράσινη μετάβαση και την αειφόρο ανάπτυξη, καθιστώντας τα σχολεία μας κοινότητες μάθησης για την αειφορία».
«Είναι παραδεκτό από όλους ότι η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις και όξυνση της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ατομική αλλά και συλλογική υποχρέωση και ευθύνη η ανάληψη περαιτέρω δράσεων, προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», τόνισε.
«Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα σχολεία μας προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο, μέσα από τους σχεδιασμούς που υιοθετεί, επιδιώκει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τη μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ενός περιβάλλοντος που θα ενδυναμώνει την περιβαλλοντική συνείδηση και θα ενισχύει την ικανότητα ενεργού συμβολής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων», επεσήμανε η ΥΠΑΝ.
«Προς τον στόχο αυτό προσανατολίζεται και η αναθεωρημένη στρατηγική του Υπουργείου για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Πράσινη Μετάβαση 2030», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, εξηγώντας ότι, μέσα από το αναθεωρημένο αναλυτικό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, επιδιώκεται τα παιδιά να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης και προστασίας από τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «μέσα από το Κρατικό Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου και τη συμμετοχή των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε οργανωμένα περιβαλλοντικά προγράμματα, επιδιώκεται, πέραν από την καλλιέργεια του σεβασμού και της αγάπης για το περιβάλλον, η σύνδεσή τους με τη φύση, η οποία συνιστά βασικό συστατικό για την καλή υγεία και ευημερία τους».
Επιπλέον, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι το Υπουργείο επενδύει και στα θέματα των κτηριακών υποδομών, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον. Ανέφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα PEDIA, «μέσω του οποίου δεκάδες σχολεία καθίστανται ενεργειακά αποδοτικά, με παράλληλη διασφάλιση της θερμικής άνεσης και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες».
Ακολούθως, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το Πρόγραμμα «Πρασινίζω το σχολείο μου-Πρασινίζω τη Γειτονιά μου» εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και συνδέεται με το σύνολο των πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που προωθούνται για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη από το Υπουργείο.
Το εν λόγω Πρόγραμμα, όπως είπε, «σχεδιάσθηκε ειδικά για τα σχολεία της Κύπρου, με γνώμονα τις ανάγκες, αλλά και τις κλιματικές συνθήκες του τόπου μας, αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης». Παράλληλα επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τους Νέους και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη που έγινε στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, πολλές χώρες εξέφρασαν την επιθυμία για την εφαρμογή του Προγράμματος στα δικά τους εθνικά πλαίσια, αναγνωρίζοντάς το ως καλή πρακτική, τόσο για τη σύλληψη της ιδέας όσο και για τον σχεδιασμό του».
Βασική επιδίωξη του Προγράμματος, τόνισε η Υπουργός Παιδείας, «είναι η διαμόρφωση στοχευμένης παιδαγωγικής και μαθησιακής διαδικασίας στα σχετικά θέματα, η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσω ειδικών σεμιναρίων, η ενίσχυση των κτηριακών υποδομών ώστε να καταστούν κλιματικά ανθεκτικές, βελτιώνοντας, παράλληλα, τις συνθήκες μάθησης, αλλά και τα μαθησιακά αποτελέσματα».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «το Πρόγραμμα, μέσα από τη βιωματική και την αλληλεπιδραστική μάθηση, προσδίδει στο σχολείο μια νέα προοπτική σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και μαθητριών, την επανασύνδεσή τους με τη γη, τη γνωριμία τους με τη βιοποικιλότητα του τόπου μας, την απόκτηση πράσινων ικανοτήτων και εν τέλει τον μετασχηματισμό του σχολείου σε υπαίθριο εργαστήριο μάθησης για την αειφορία».
«Για την υλοποίηση των στόχων του, το Πρόγραμμα επικεντρώνεται: 1ον, στη δημιουργία από το κάθε σχολείο πλάνων διατήρησης και συντήρησης των χώρων πρασίνου, μέσω της συμμετοχής μαθητών, γονέων και τοπικών φορέων, 2ον, στην εκπαίδευση των μαθητών/μαθητριών για την καλλιέργεια και φροντίδα των φυτών και τη διαχείριση των φυσικών πόρων και 3ον, στην υιοθέτηση χώρων πρασίνου από τις σχολικές κοινότητες», εξήγησε η Αθηνά Μιχαηλίδου.
«Ήδη, 22 από τα 55 σχολεία που υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα αρχίζουν αμέσως, μετά από σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τους, την υλοποίηση των δικών τους χώρων πρασίνου», επεσήμανε. «Απώτερος σκοπός είναι όλα τα σχολεία σταδιακά να έχουν τους δικούς τους χώρους πρασίνου. Στόχος μας είναι να ενσωματώνονται στο πρόγραμμα κάθε χρόνο 30 νέα σχολεία, τα οποία θα τυγχάνουν και χρηματοδότησης για τη δημιουργία των δικών τους χώρων», τόνισε, σημειώνοντας ότι συνολικά φέτος για το πρόγραμμα επενδύθηκαν 300.000 ευρώ, ενώ για το 2025 προβλέπεται η δαπάνη να ανέλθει στις 500.000 ευρώ.
Ακολούθως, η Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Πρασινίζω το Σχολείο μου – Πρασινίζω τη Γειτονιά μου» έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει το περιβάλλον των σχολείων, αλλά και για να εμπνεύσει τους μαθητές και μαθήτριες να γίνουν περιβαλλοντικά ενεργοί πολίτες, να εμπνεύσει την κοινωνία των πολιτών και όλους τους φορείς να συνεργαστούν με υπευθυνότητα για τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, να εμπνεύσει τη χώρα μας να συνεχίσει να ηγείται σε διεθνές επίπεδο ως παράδειγμα καλής πρακτικής στην εκπαίδευση για την αειφορία.
«Ας γίνουμε λοιπόν όλοι, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπικές αρχές, επιστήμονες, οργανώσεις, επιχειρήσεις και αρμόδιοι φορείς, ένας ισχυρός ιστός συνεργασίας, που θα αναδείξει τα σχολεία μας σε παραδείγματα αειφορίας και σε κοινότητες ανθεκτικές στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ένας ιστός πολιτών που θα δρουν με γνώμονα την ευθύνη για έναν καλύτερο κόσμο», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ