Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024 ο Δήμος Λευκωσίας οργάνωσε εκδήλωση για την «Ημέρα Ανάμνησης», παγκοσμίως γνωστή και ως ημέρα παπαρούνας, προς τιμήν των εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρά το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ, παρουσία του Υπουργού Άμυνας, εκπρόσωπων κομμάτων, πρέσβεων και πλήθους εκλεκτών προσκεκλημένων και επισήμων.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Χαράλαμπος Προύντζος ανέφερε ότι, η μνήμη των θυμάτων των δυο Παγκοσμίων Πολέμων μας καλεί σε έναν συνεχή διάλογο για την αξία της ειρήνης. Τιμούμε σήμερα όχι μόνο τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, αλλά και εκείνους που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς πόλεμο. Οι θυσίες τους μας υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα να διαφυλάξουμε τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεργασίας και του σεβασμού μεταξύ των λαών.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι, η σημερινή ημέρα δεν είναι απλώς μια ημέρα μνήμης. Είναι μια ημέρα δράσης και αποφασιστικότητας. Μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τη διαρκή μας ευθύνη απέναντι στην ιστορία, αλλά και απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
Η σύγχρονη κοινωνία έχει την υποχρέωση να διατηρήσει αυτήν την Ιστορική Μνήμη. Να τη μεταδώσει στις νέες γενιές, όχι ως ένα απλό μάθημα του παρελθόντος, αλλά ως ένα ζωτικό εργαλείο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Δεν μπορώ να κρύψω τον προβληματισμό για το γεγονός ότι η σταθερότητα και η ειρήνη θεωρούνται περίπου δεδομένες στον ευρωπαϊκό χώρο παρά την ανησυχία που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Ούτε η κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο μπορεί φυσικά να θεωρηθεί επίτευξη ειρήνης. Αντίθετα, δεδομένων των ακραίων φωνών περιχαράκωσης, απομονωτισμού και λήψης μονομερών μέτρων, μπαίνουμε σε μία περίοδο που η ποιότητα της δημοκρατίας και της συλλογικής ασφάλειας πρέπει να προφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ανέφερε ότι η Κύπρος στους δυο αυτούς Παγκοσμίους Πολέμους δεν έμεινε αδιάφορη, δήλωσε παρούσα, συμπορευόμενη όπως πάντα με το δίκαιο, στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Με την εθελοντική στράτευση οι Κύπριοι του νησιού δήλωσαν απερίφραστα την πρόσθεση τους να αγωνιστούν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δηλώνοντας άξιοι συνεχιστές των αγώνων της φυλής μας.
Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν, για τα σημερινά δεδομένα, τεράστια. Στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Κύπρος συμμετείχε με 20 και πλέον χιλιάδες Κύπριους εθελοντές από όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες του νησιού.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από τον Δήμο Λευκωσίας