Η ανθεκτικότητα των παράκτιων περιοχών

Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε παράκτιες περιοχές. Εκτός από το ότι φιλοξενούν 12 από τις 15 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, αυτές οι περιοχές χρησιμεύουν ως ουσιαστική σανίδα σωτηρίας για αμέτρητα μικρά χωριά και πόλεις. Καθώς περίπου το 80% του διεθνούς εμπορίου διέρχεται από θαλάσσιους λιμένες, οι παράκτιες περιοχές διαδραματίζουν επίσης τεράστιο οικονομικό ρόλο, αντιπροσωπεύοντας το 60-70% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με την παγκόσμια θερμοκρασία να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό, οι παράκτιες κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Μόνο τον περασμένο χρόνο, οι τυφώνες Beryl, Helene και Milton έπληξαν την Καραϊβική και τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, ενώ η καταιγίδα Daniel κόστισε χιλιάδες ζωές στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ευπάθεια όσων ζουν κατά μήκος των ακτών του κόσμου.

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται, το ίδιο ισχύει και για τις απειλές που προκύπτουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη θέρμανση του ωκεανού. Αυτοί οι κίνδυνοι επιδεινώνονται από την καταστροφή των οικοτόπων, την υπεραλίευση και τη ρύπανση, που διαβρώνουν την υγεία και τη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η επακόλουθη απώλεια κοραλλιογενών υφάλων αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες και να εκτοπίσει πολλές παράκτιες κοινότητες, ιδιαίτερα σε μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη όπου κάθε πτυχή της ζωής συνδέεται με τη θάλασσα.

Δεδομένων των διακυβεύσεων, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παράκτιων κοινοτήτων και η προστασία της ζωής, των μέσων διαβίωσης και των οικονομιών των κατοίκων τους, δεν αποτελεί απλώς περιφερειακή ή εθνική προτεραιότητα, αλλά παγκόσμια επιταγή.

Δεδομένου ότι η δημόσια χρηματοδότηση από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει το απαραίτητο κεφάλαιο για την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων, η μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα θα είναι απαραίτητη για να καλυφθεί το τρέχον χρηματοδοτικό κενό. Αυτό θα απαιτήσει την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοπιστωτικών μέσων για τη μείωση του κινδύνου και την παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς του επόμενου έτους στη Γαλλία και το Blue Economy and Finance Forum στο Μονακό αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν αυτές οι διάφορες προσπάθειες. Αλλά για να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, οι επενδυτές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τοπικοί ηγέτες πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειές τους. Μέσω αποφασιστικής, συντονισμένης δράσης για το κλίμα, μπορούμε να κατευθύνουμε στοχευμένες επενδύσεις προς την ανθεκτικότητα των ωκεανών και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητες – και για την παγκόσμια οικονομία που βασίζεται σε αυτές.

Η Κάρεν Σακ είναι εκτελεστική διευθύντρια της Ocean Risk and Resilience Action Alliance