Η ΕΕ χρειάζεται πόρους για μελλοντικές προκλήσεις

Υπέρ της διασύνδεσης των κονδυλίων Συνοχής με προϋποθέσεις, παρόμοιες με του Ταμείου Ανάκαμψης, τάχθηκε ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν μιλώντας σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες με αφορμή την αποχώρησή του από την Κομισιόν έπειτα από τρεις συνεχείς θητείες. «Η ιδέα να συγχωνευθούν τα καλά στοιχεία για τη συνοχή με τα καλά στοιχεία από το RRF πρέπει να επιδιωχθεί» είπε ο αυστριακός επίτροπος. «Με το RRF έχουμε ορόσημα και στόχους που είναι εφαρμόσιμοι, ρυθμιζόμενοι για ολόκληρο τον κύκλο, και αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη» είπε. «Πιστεύω ότι το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ δεν θα είναι αρκετό για να χρηματοδοτήσει όλες τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Το πρώτο ερώτημα θα πρέπει να είναι τι χρειαζόμαστε να χρηματοδοτήσουμε από τον προϋπολογισμό, ως δεύτερο βήμα πρέπει να ποσοτικοποιήσουμε τις πολιτικές προθέσεις, και μόλις έχουμε ένα ποσό το τρίτο ερώτημα θα πρέπει να είναι πώς να χρηματοδοτήσουμε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» είπε.

Επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν αρκετές επιλογές», εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το αν θα αυξηθούν οι συνεισφορές των κρατών-μελών σε περιόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Χωρίς την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, αλλά χρηματοδοτώντας το κόστος της αποπληρωμής και των τόκων (του NGEU) μέσω συνεισφορών, αυτό θα σήμαινε de facto ότι το 15% του τρέχοντος προϋπολογισμού πρέπει να δεσμευτεί για την αποπληρωμή» είπε, τονίζοντας ότι «η εισαγωγή νέων ιδίων πόρων είναι απαραίτητη στις συζητήσεις για το επόμενο ΠΔΠ». Οσον αφορά τον κοινό δανεισμό, θύμισε ότι για το Ταμείο Ανάκαμψης «ενεργοποιήσαμε το άρθρο 122 που επιτρέπει σε εξαιρετικές περιπτώσεις τη δημιουργία χρέους ως έκτακτο γεγονός. Σύμφωνα με τη συνθήκη δεν επιτρέπεται να δημιουργήσουμε σχεδόν μόνιμα χρέη. Είναι κάτι που πρέπει ωστόσο να εξεταστεί, διότι δημιουργήσαμε ζωηρή κεφαλαιαγορά και η άσκηση άντλησης χρημάτων στις κεφαλαιαγορές με ομόλογα της ΕΕ συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση του ευρώ ως παγκόσμιου νομίσματος. Πρόκειται για τη χρήση πολύ ισχυρότερων χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως κάναμε στο παρελθόν» είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι η πρόταση για τις επιλογές «θα γίνει από τον διάδοχό μου και τη νέα Επιτροπή, και θα αποφασιστεί από τα κράτη-μέλη».

Οι εκθέσεις

Σχετικά με το πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ και τις παγκόσμιες εξελίξεις εκτίμησε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι τουλάχιστον πνευματικά», έχοντας τις εκθέσεις Λέτα, Ντράγκι και Νιινίστο. «Είναι καιρός να εφαρμόσουμε ό,τι πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες ενέργειες. Εδώ με ανησυχεί λίγο αν κοιτάξω την πολιτική κατάσταση σε πολλά κράτη-μέλη» είπε. «Είναι καιρός να συνεργαστούμε, δεν είναι ώρα για μεμονωμένες δραστηριότητες».