Η Λευκωσία πρέπει να αναβαθμιστεί ενόψει Προεδρίας λέει το ΕΒΕΛ

Η Λευκωσία πρέπει να αναβαθμιστεί ενόψει Προεδρίας λέει το ΕΒΕΛ – Ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που θα φιλοξενήσει η Κύπρος το 2026 αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για την αναβάθμιση της Λευκωσίας και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της, είπε ο Μιχάλης Μουσιούττας, Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας, στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ενόψει και της Προεδρίας, ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται και οι λύσεις που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν απέδωσαν ελάχιστα. Επιπλέον, ανέφερε ότι η καθαριότητα στους δρόμους της πόλης παραμένει υποβαθμισμένη και ότι η είσοδος της Λευκωσίας δεν θυμίζει μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη, ενώ μίλησε και για την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών της πρωτεύουσας.

Για την επίλυση του κυκλοφοριακού, είπε ότι το ΕΒΕ Λευκωσίας προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών, την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον κυκλοφοριακό έλεγχο και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς για μεταφορά μαθητών και στοχευμένη μεταφορά εργαζομένων.

Μιλώντας για τη Λεωφόρο Μακαρίου είπε ότι το υφιστάμενο μοντέλο δεν αποδίδει. «Η Μακαρίου και η ευρύτερη περιοχή ιστορικά δεν είναι μόνο ένας ωραίος περίπατος. Είναι μία ζωντανή περιοχή με επιχειρήσεις, μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους. Για αυτό παρακαλούμε όσους σχεδιάζουν να έχουν και την καλή διάθεση να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους», είπε.

Όσον αφορά την είσοδο της πόλης, ενόψει Προεδρίας, το ΕΒΕ ζητά να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ευπρεπισμού όλης της διαδρομής προς το κέντρο της πόλης, από τη Βιομηχανική Ζώνη Πέρα Χωριού Νήσου – Ιδαλίου, μέχρι τη Λεωφόρο Μακαρίου.

Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών της πόλης. «Αποτελεί τεράστια αδυναμία στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να λειτουργήσουμε μία Πανεπιστημιακή Κλινική, την ώρα που τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχουν γίνει ελκυστικά για συνεργασία με ξένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενώ αξιοποιώντας τη νέα νομοθεσία, αναμένεται η παρουσία στην Κύπρο, ιστορικών ελληνικών πανεπιστημίων”, σημείωσε

Πρόσθεσε, ακόμα, την ανάγκη για ένα νέο Συνεδριακό Κέντρο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, για να αναδείξουμε τη χώρα μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας ως συνεδριακό προορισμό υψηλού επιπέδου», είπε.

Μόνο με λύση του Κυπριακού η Λευκωσία θα αναπτύξει τις δυνατότητες της

Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές της όσο είναι μοιρασμένη. Είπε ότι φαίνεται να υπάρχει μία «χαραμάδα φωτός» τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται πως είναι επαρκής, για να αλλάξουν οι ισορροπίες και να επιβάλουν στην τουρκική πλευρά να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, για μια έντιμη συζήτηση στη βάση όσων συμφωνήθηκαν στο παρελθόν.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα. «Ευελπιστούμε ότι η διπλωματική επιτυχία θα εξελιχθεί και σε επιχειρηματική», σημείωσε, λέγοντας ότι θετικά αξιολογεί το ΕΒΕ και τα μηνύματα που προέκυψαν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Μπακού.

Δομικά προβλήματα επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι διαβάζοντας κανείς εκ πρώτης όψεως τους δείκτες της οικονομίας της χώρας, αποκτά μία αίσθηση αισιοδοξίας, αλλά με μία ενδελεχή μελέτη των στοιχείων, «δεν μπορεί παρά να διαγνώσει τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία διαχρονικά ταλανίζουν τις επιχειρήσεις».

Αυτά τα προβλήματα, είπε, περιορίζουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην ανάπτυξη τους, αλλά και να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους δράσης τους. Συνοπτικά, αναφέρθηκε στο κόστος ενέργειας, στην ΑΤΑ και τον κατώτατο μισθό ως μετακύλιση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους στις επιχειρήσεις, στην ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΛ απηύθυνε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου και ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε στην απεργία στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος και στις απρόβλεπτες επιπτώσεις που μπορεί να έχει και είπε ότι «απαιτείται εγρήγορση και συνεχής παρακολούθηση των γεγονότων».

Ο κ. Σταύρου επισήμανε επίσης την ανάγκη για παραχώρηση κινήτρων στις επιχειρήσεις για τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιακό μετασχηματισμό και για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την Προεδρία 2026, είπε ότι αποτελεί ευκαιρία για ανάδειξη της Λευκωσίας. «Οφείλουμε όλοι να το αξιοποιήσουμε για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων στην πρωτεύουσα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην πρόοδο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις, είπε ότι, παρά τα προβλήματα και τις συσσωρευμένες εκκρεμούσες αιτήσεις, επιτυγχάνεται η εξέταση περίπου 300 αιτήσεων τον μήνα, ενώ οι νέες αιτήσεις που εισέρχονται ανέρχονται σε 250-300. Πρόσθεσε ότι η απλοποίηση των διαδικασιών που προωθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση του συστήματος.

Ακολούθησε τιμητική βράβευση του αφυπηρετήσαντα Γραμματέα/Διευθυντή Σωκράτη Ηρακλέους.

Πηγή: ΚΥΠΕ