Οι γκρίνιες της Ρεάλ Μαδρίτης για το γεγονός ότι ο Βινίσιους δεν κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα προκαλούν έκπληξη σε πολύ κόσμο, όχι στην Ελλάδα, που με το βραβείο του France Football ελάχιστα ασχολούμαστε αλλά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Βασίλισσας Φλορεντίνο Πέρεθ απαγόρευε στην αποστολή της Ρεάλ να πάει στο Παρίσι κι έτσι δεν παρέλαβαν τα βραβεία τους ούτε ο Κάρλο Αντσελότι, που είχε κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς από προσωπικότητες όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Ματέο Γκασπερίνι και ο Ντε Λα Φουέντε που ήταν συνυποψήφιοι, αλλά ούτε κι ο Κιλιάν Εμπαπέ που επίσης βραβεύτηκε (μαζί με τον Χάρι Κέιν) ως ο καλύτερος επιθετικός της σεζόν. Το να γκρινιάζει ο πρόεδρος μιας ομάδας (και μάλιστα τόσο μεγάλης) για ένα ατομικό βραβείο μοιάζει σχεδόν παράλογο, αλλά δεν είναι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Κατορθώματα
Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλα δεν προκύπτει ύστερα από μια απλή ψηφοφορία μεταξύ συνεργατών του «France Football». Πλέον η Χρυσή Μπάλα είναι ένας θεσμός με κωδικοποιημένους κανόνες. Αν διαβάσει κανείς τους όρους του διαγωνισμού θα ανακαλύψει πως σύμφωνα με το άρθρο 3 της διακήρυξης η σεζόν κατά την οποία εξετάζονται τα πεπραγμένα των ποδοσφαιριστών ξεκινά τον Αύγουστο κι ολοκληρώνεται ύστερα από δώδεκα μήνες με την πάροδο πάλι του Αυγούστου: αυτό πρακτικά σημαίνει πως οτιδήποτε κάνουν οι ποδοσφαιριστές το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος μετρά για την επόμενη σεζόν κι ας ψηφίζουν τότε οι ανταποκριτές. Το γαλλικό περιοδικό προτείνει στους ψηφοφόρους να ασχοληθούν πρώτα από όλα με τα πεπραγμένα των ποδοσφαιριστών σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις κι ως τέτοιες ορίζονται το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, το Κόπα Αμέρικα και το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου. Τα κατορθώματα των ποδοσφαιριστών στις διοργανώσεις της UEFA και στα εθνικά πρωταθλήματα εξετάζονται κι αυτά, αλλά τα πρωτεύοντα τουρνουά είναι άλλα. Η Ρεάλ έχει άδικο να διαμαρτύρεται για τον Βινίσιους: ο παίκτης πλήρωσε το κακό τουρνουά που έκανε με την Εθνική Βραζιλίας στο Κόπα Αμέρικα. Το σπουδαίο Τσάμπιονς Λιγκ που έκανε πέρυσι, καταστατικά θεωρείται κατώτερο του Κόπα Αμέρικα, αλλά και του Euro που έγινε το καλοκαίρι στη Γερμανία.
Αρθρα
Το «France Football» δίνει στο άρθρο 4 της διακήρυξης του διαγωνισμού και οδηγίες για το τι οι ψηφοφόροι πρέπει να εξετάσουν: όπως το σχετικό άρθρο αναφέρει πρέπει να σταθούν πρώτα από όλα στις μεμονωμένες εμφανίσεις των παικτών και να δουν πόσες από αυτές υπήρξαν καθοριστικές και ικανές να εντυπωσιάσουν τους ποδοσφαιρόφιλους. Ακολουθεί η αξιολόγηση των εμφανίσεων των παικτών στα ματς με τις εθνικές ομάδες, έπονται τα κατορθώματα με τους συλλόγους και φυσικά πάντα κριτήριο αποτελεί και το fair play. Το άρθρο 5 ορίζει το εκλογικό σώμα, αλλά και τον τρόπο της ψηφοφορίας. Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι ανταποκριτές του «France Football», ένας ανά χώρα, και οι χέρες που έχουν ανταποκριτή που ψηφίζει είναι οι εκατό κορυφαίες στην τελευταία κατάταξη της FIFA. Οι ψηφοφόροι είναι υποχρεωμένοι να διαλέξουν από μια λίστα τριάντα υποψηφίων που δημιουργεί η συντακτική ομάδα του «France Football», με την προσθήκη του ψηφοφόρου που είχε επιλέξει τους πέντε καλύτερους πέρυσι (φέτος ήταν ο ανταποκριτής του περιοδικού από την Κόστα Ρίκα!) και του Λουίς Φίγκο, πρεσβευτή της UEFA. Φέτος άλλαξε και ο τρόπος ψηφοφορίας. Μέχρι πέρυσι οι ανταποκριτές ψήφιζαν δέκα ποδοσφαιριστές δίνοντας στον καθένα ένα βαθμό. Φέτος ψηφίζονται από τον κάθε ένα δώδεκα με σειρά αξιολόγησης. Στον κατ’ εκτίμηση καλύτερο δίνονται 15 βαθμοί, στον καλύτερο δεύτερο 12, στον επόμενο 10, στον μεθεπόμενο 8, 7, 5, 4, 3, 2 και στον τελευταίο ένας βαθμός. Οποιος συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς κερδίζει. Τους συγκέντρωσε ο Ρόδρι. Και η Ρεάλ δεν έχει δίκιο να φωνάζει γιατί με αυτό το σύστημα όντως κερδίζει αυτός που έχει συγκεντρώσει την πιο υψηλή βαθμολογία κι όχι όποιος έχει πιο πολλούς θαυμαστές.
Χρήματα
Γιατί όμως φωνάζει η Ρεάλ; Ο λόγος είναι απλός: τα χρήματα. Ο νικητής της Χρυσής Μπάλας βλέπει τη φανέλα του να πωλείται παγκοσμίως. Για τα παιδάκια όλης της γης που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο η φανέλα του κατόχου της Χρυσής Μπάλας είναι κάτι καταπληκτικό: το γεγονός ότι ο Βινίσιους είναι Βραζιλιάνος υπολογίζεται πως θα εκτόξευε τις πωλήσεις της φανέλας του στην τεράστια χώρα του αλλά και στη Λατινική Αμερική. Τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας περιμένουν επίσης να χρυσοπληρώσουν οι χορηγοί του που είναι και χορηγοί της ομάδας του. Τίποτα δεν γίνεται για το βραβείο αυτό καθ’ αυτό: όλα γίνονται για τα απίστευτα χρήματα που θα έφερνε στο ταμείο της Βασίλισσας. Καλό είναι π.χ. το βραβείο του καλύτερου προπονητή που κέρδισε ο Αντσελότι. Αλλά κανείς μπαμπάς δεν θα πάρει δώρο στον πιτσιρικά του το κουστούμι του Ιταλού.
Πατερίτσες
Η Ρεάλ έχασε πολλά χρήματα, πάρα πολλά. Από την άλλη, αν ήξερα τον πρόεδρο Πέρεθ, θα του έλεγα να μη στεναχωριέται γιατί ιστορικά η Χρυσή Μπάλα έχει φέρει σε διάφορους κατόχους της μια ατυχία χωρίς προηγούμενο. Το σχετικό βραβείο κέρδισε ο Μάρκο φαν Μπάστεν το 1992 και ο Ματίας Ζάμερ το 1994 κι έκοψαν το ποδόσφαιρο πριν να βγει η χρονιά. Τη Χρυσή Μπάλα κέρδισε το 1998 και το 2002 ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο και μετά είχε τους χειρότερους τραυματισμούς της ζωής του! Την κατέκτησε δίκαια το 2001 ο Μάικλ Οουεν και άρχισε να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία. Ο Φίγκο (2002), ο Σεφτσένκο (2004) κι ο Ροναλντίνιο (2005) μετά τη βράβευσή τους είδαν την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα! Το ίδιο και ο Κακά: κέρδισε το σχετικό τρόπαιο το 2007 – ο ίδιος ποτέ δεν έκανε τα θαυμαστά εκείνης τη σεζόν και η Μίλαν έμεινε ύστερα από μια δεκαετία εκτός του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008! Οι μόνοι που κατάφεραν να μην πάθουν το παραμικρό είναι ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που τη μονοπώλησαν τα τελευταία χρόνια. Αλλά ο καλός Βινίσιους δεν είναι ακόμα ούτε Μέσι, ούτε Ρονάλντο: αν καταφέρει να γίνει πραγματικά σαν αυτούς θα την κερδίζει χωρίς να κινδυνεύει από τη γρουσουζιά της. Μη βιαστείτε να πείτε ότι από αυτή κινδυνεύει ο Ρόδρι, ο εφετινός θριαμβευτής. Αυτός το κόστος το έχει ήδη πληρώσει. Επαθε ρήξη χιαστών μόλις έγινε γνωστό ότι ήταν μεταξύ των 30 υποψήφιων και ήταν μάλιστα και φαβορί. Για αυτό πήγε στη βράβευση με τις πατερίτσες…