Θα ακινητοποιηθούν οχήματα με ελαττωματικούς αερόσακους Takata – Προς την Ολομέλεια πρόταση νόμου

Εισηγήσεις από ΤΟΜ αναμένει το Υπ. Μεταφορών για κόστος μεταφοράς πολιτών που τα οχήματά τους θα ακινητοποιηθούν- Η πρόταση νόμου τριών Βουλευτών που επιχειρεί να ελέγξει κατά την εγγραφή των οχημάτων κατά πόσο αυτά έχουν ιστορικό ανακλήσεων βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών

Θετικά αντιμετωπίζει το Υπουργείο Μεταφορών τα θέματα του κόστους ακινητοποίησης των οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους Takata και του κόστους κάλυψης της μεταφοράς των πολιτών που τα οχήματά τους θα ακινητοποιηθούν, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Αλέξης Βαφειάδης, λέγοντας ότι σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών συζήτησαν την πρόταση νόμου εκ μέρους τριών Βουλευτών που αφορά ένα μέρος των ανακλήσεων.

Αύριο οι τρεις Βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Νίκος Σύκας του ΔΗΣΥ και Σταύρος Παπαδούρης του Κινήματος Οικολόγων, που κατέθεσαν την πρόταση για συμπερίληψη στον έλεγχο ΜΟΤ εκκρεμουσών ανακλήσεων των οχημάτων που εισάγονται στην Κύπρο, θα έχουν συνάντηση με αξιωματούχους του ΤΟΜ για την σωστή διατύπωση και η πρόταση αναμένεται να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη ή το αργότερο στην τελευταία ολομέλεια της 12ης Δεκεμβρίου και να περάσει αν είναι δυνατόν ομόφωνα.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι το Υπουργείο αναμένει από το ΤΟΜ εισηγήσεις σχετικά με το κόστος μεταφοράς των πολιτών.

Υπουργείο Μεταφορών και ΤΟΜ προχωρούν με την συμπλήρωση κενών στην αλυσίδα ενημέρωσης ειδικά για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τρίτες χώρες και αναμένουν ότι σύντομα θ’ ανακοινώσουν ρύθμιση αυτού του θέματος, ανέφερε ο κ. Βαφειάδης λέγοντας ότι κάποιες κατασκευάστριες εξέφρασαν πρόθεση να εντάξουν στη βάση δεδομένων όλα τα οχήματα που εισήλθαν στην Κύπρο από τρίτες χώρες.

Για το κόστος εντοπισμού ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εργατοώρες, αλλά το αντιμετωπίζουν θετικά. Υπάρχει και το ενδεχόμενο, συνέχισε, ο έλεγχος αυτός να γίνει στην κατασκευάστρια εταιρεία και ο έλεγχος να τρέξει σε ένα λογισμικό, κάτι που θα είναι πολύ γρήγορο.

Ο Αλέξης Βαφειάδης είπε ότι δεν είναι όλες οι ανακλήσεις επικίνδυνες και κάποιες κατασκευάστριες εταιρείες θα το αναλάβουν αυτό. Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει διαχωρισμός των ανακλήσεων για τα οχήματα που έχουν έρθει στην Κύπρο και κυκλοφορούν και για όσα θα εισαχθούν.

Η προσπάθεια, είπε, είναι να ειδοποιηθούν όλοι, διανομείς, εισαγωγείς και πολίτες για τις ανακλήσεις και ο πολίτης να πάρει ένα πιστοποιητικό για τις ανακλήσεις μέσω του ΜΟΤ.

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση του Βουλευτή, Κυριάκου Χατζηγιάννη για παραίτησή του με αφορμή το εν λόγω θέμα, ο Αλέξης Βαφειάδης είπε ότι έχει ενημερώσει την περασμένη Τρίτη την Επιτροπή Εμπορίου για όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών και τον παραξενεύει που ζητείται η παραίτησή του καθώς, όπως ανέφερε, ο ίδιος παρέλαβε ένα πρόβλημα που υπάρχει τουλάχιστον από το 2010 και προσπαθεί να το λύσει.

Η πρόταση νόμου επιχειρεί να ελέγξει κατά την εγγραφή των οχημάτων κατά πόσο αυτά έχουν ιστορικό ανακλήσεων, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης σημειώνοντας ότι όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κύπρο, πριν πάρουν άδεια εγγραφής με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώνεται κατά πόσο έχουν ανακλήσεις σε βάρος τους.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης είπε ότι αυτή αντιμετωπίσθηκε θετικά από όλους, δεν αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα συνολικά, ενώ ερωτηθείς για το αν εμμένει στη θέση του για παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών ανέφερε ότι όσο δεν έρχεται ολοκληρωμένη πρόταση για τα «αυτοκίνητα – κινούμενες βόμβες» στους δρόμους, η κάθε μέρα που παραμένει στο υπουργικό αξίωμα είναι «επικίνδυνη». «Γι’ αυτό τον καλώ ν’ ανέβει στο άρμα της δημιουργίας, να εξευρεθούν και να δημιουργηθούν λύσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη. Δεν υπάρχει χρόνος» είπε.

Δεν ευθύνεται μόνο αυτός ο Υπουργός, πρόσθεσε, οι ευθύνες υπάρχουν διαχρονικά αλλά τον κάλεσε να βρει το πολιτικό θάρρος να ακινητοποιήσει τα «αυτοκίνητα – βόμβες». Είναι εκνευριστικό, πρόσθεσε, να απαλλάσσονται οι εποπτικές αρχές των ευθυνών τους.

Ο εκ των εισηγητών επίσης της πρότασης νόμου, Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι υπάρχουν τρια σκέλη: Πρώτον πώς διορθώνουμε άμεσα το όποιο κενό στην αλυσίδα εντοπισμού και ενημέρωσης για τα αυτοκίνητα που έχουν εισαχθεί και πρέπει να ανακληθούν, δεύτερον, πώς αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον και τρίτον, ποιος φέρει την ευθύνη για το σημείο που φτάσαμε σήμερα.

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι κατέθεσε στις Επιτροπές Μεταφορών και Εμπορίου εγκύκλιο του ΤΟΜ, ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2017 που απαλλάσσει τις εταιρείες διανομής από την ευθύνη στον εντοπισμό και ενημέρωση των εισαγόμενων, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από τρίτες χώρες και θεωρεί ότι αυτή η εγκύκλιος σπάει την αλυσίδα δεδομένων για τις τρίτες χώρες.

Δεν είναι κατανοητό, είπε, που αυτή η ευθύνη αφαιρέθηκε και δεν μεταφέρθηκε σε κάποιον άλλον. Ανέφερε επίσης ότι αναμένει διευκρινίσεις τι έκανε το ΤΟΜ όταν δεν λάμβανε την ενημέρωση από τους διανομείς αυτοκινήτων για τις ανακλήσεις κάθε 6 μήνες, όπως προνοούσε η συγκεκριμένη εγκύκλιος.

Στη συζήτηση εντός της Επιτροπής Μεταφορών, είπε, έγινε προσπάθεια να φανεί πως όλοι έχουν ευθύνες αλλά δεν είναι έτσι. «Οι ευθύνες πάντα έχουν όνομα που περιγράφει τι έκανε ο καθένας» είπε.

Για το δεύτερο σκέλος που προνοεί η πρόταση νόμου, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι οι διανομείς / αντιπρόσωποι θα έχουν την ευθύνη κατά την εγγραφή ή μεταβίβαση του αυτοκινήτου να επισυνάπτεται το έντυπο – βεβαίωση για την αποπεράτωση των απαραίτητων τεχνικών εργασιών ανάκλησης που προνοεί η εγκύκλιος του 2017.

Ο κ. Παπαδούρης ευχήθηκε να φτάσουμε στο σημείο «να ξυπνήσουμε μια μέρα», λέγοντας πως 30.000 τέτοια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους με την πιθανότητα απώλειας κι άλλων ζωών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής ανέφερε ότι το κόμμα του αντικρίζει θετικά την πρόταση νόμου και περιμένει το τελικό κείμενο για να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ