Και την εν πλω διοίκησηανέλαβε η Ελλάδα

Οκτώ και πλέον μήνες μετράει η επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ στην πλέον επικίνδυνη θάλασσα του κόσμου, εκείνη που βρέχει την Υεμένη και ειδικότερα το μέρος αυτής της χώρας στην Αραβική Χερσόνησο που ελέγχεται από το υποχείριο του Ιράν, τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι με πρόσχημα τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα έχουν βαλθεί να καταστρέψουν ή έστω να πλήξουν σοβαρά την οικονομία της Δύσης, εκτοξεύοντας πυραύλους και drones, εναέρια και πλωτά, κατά των εμπορικών πλοίων που πλέουν από και προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος της εμπορικής ναυσιπλοΐας έχει αναγκαστεί να αλλάξει ρότα και να πλέει γύρω από την Αφρική αυξάνοντας το κόστος για χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και τα κέρδη λιμανιών στη Δυτική Ευρώπη, χώρες της οποίας αρνούνται ακόμα και σήμερα να στείλουν πλοία για την ενίσχυση της επιχείρησης. Κάτι που ζητά από την πρώτη στιγμή ο διοικητής της, υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, όπως είχε επισημάνει και σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει στα «NEA»: «Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το κόστος των παρεχόμενων μέσων πέφτει στις χώρες που τα διαθέτουν. Νομίζω ότι η παλιά κλασική ρήση “follow the money” ισχύει και εδώ. Με την αλλαγή δρομολογίων των πλοίων (σ.σ.: γύρω από την Αφρική προς τη Δυτική Ευρώπη αντί μέσω Σουέζ) έχουν ωφεληθεί κάποιοι άλλοι λιμένες στην Ευρώπη, οπότε αυτό θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας για να απαντήσετε ίσως και μόνος σας στο γιατί μερικές χώρες δεν συμμετέχουν στον βαθμό που θα μπορούσαν».

Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας χώρας είναι η Γερμανία, η οποία απέσυρε τη φρεγάτα «Hessen» από τη θέση της κοντά στο Μπαμπ ελ Μαντέμπ τον Απρίλιο, αφού, όπως εκτίμησε το Βερολίνο, «ολοκλήρωσε την αποστολή της» και ενώ η επιχείρηση της ΕΕ μετρούσε – δεν μετρούσε καλά καλά δύο μήνες.

Δείχνοντας δε πως δεν επιθυμούν καμιά εμπλοκή στην Ερυθρά, οι Γερμανοί έστειλαν τη φρεγάτα «Baden-Württemberg» και το βοηθητικό πλοίο «Frankfurt am Main», που βρίσκονταν σε αποστολή στον Ειρηνικό και Ινδικό, στον ναύσταθμό τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

Με την κατάσταση να συνεχίζεται με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα ανέλαβε και την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης, με τον έλληνα αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη να παραλαμβάνει τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του ιταλό υποναύαρχο Massimo Bonu σε τελετή που πραγματοποιήθηκε επί του αντιτορπιλικού του ιταλικού ναυτικού ITS «Andrea Doria» στο Τζιμπουτί το περασμένο Σάββατο, παρόντος τόσο του έλληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια όσο και του διοικητή της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», υποναύαρχου Βασίλη Γρυπάρη. Την ίδια ημέρα ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε και τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που μία ημέρα νωρίτερα είχε τιμηθεί με το μετάλλιο της επιχείρησης «Ασπίδες», τονίζοντας: «Δεν θα σας κρύψω αυτό που σας είπα στον ναύσταθμο πριν ξεκινήσετε για την αποστολή σας. Ξέρω πολύ καλά ότι σας στείλαμε, ότι βρίσκεστε σε μια περιοχή κινδύνου».

Αξίζει να επισημανθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η μόνη ενίσχυση που έχει λάβει η επιχείρηση είναι ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που έχει στείλει η Γαλλία. Με το προφίλ δε της όλης επιχείρησης να είναι ξεκάθαρα αμυντικό και να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την εξουδετέρωση των σχετικών υποδομών των Χούθι στην Υεμένη, δύσκολα θα υπάρξει αίσιο τέλος και σύντομα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.