Κανείς τους δεν μπορεί να κάνει τίποτα

Περιμένοντας το ματς της Εθνικής μας με την Αγγλία πήρε το μάτι μου ότι ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Μάριος Ηλιόπουλος ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ως πριμ 300 χιλιάδες στους διεθνείς μας αν κερδίσουν. Λίγες μέρες πριν ο Ηλιόπουλος είχε επισκεφτεί την ΕΠΟ και είχε συναντήσει τον πρόεδρό της Μάκη Γκαγκάτση: απορώ γιατί δεν ανακοίνωσε τότε το πριμ. Ή η μεταξύ τους συζήτηση πήγε πολύ καλά, οπότε το αφεντικό της ΑΕΚ έδωσε συνέχεια ανακοινώνοντας την έξτρα πριμοδότηση της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ή δεν πήγε καλά και ο Ηλιόπουλος θέλησε με την κίνησή του αυτή να δείξει πως παρά τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο της ΕΠΟ είναι υπεράνω και στηρίζει την Εθνική. Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να πάει καλά ή άσχημα σε μια συζήτηση του Ηλιόπουλου με τον Μάκη Γκαγκάτση. Αν το θέμα της ήταν η διαιτησία (όπως κυκλοφορεί…) ούτε ο Ηλιόπουλος μπορεί να κάνει κάτι, ούτε ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Επίπεδο

Υπάρχει πρόβλημα διαιτησίας στην Ελλάδα; Αν κρίνουμε από το γενικότερο επίπεδο των (λίγων και ευθυνόφοβων) διαιτητών, ναι υπάρχει. Αν κρίνουμε από τη βαθμολογία του πρωταθλήματος δεν υπάρχει. Καμία ομάδα δεν έχει μέχρι τώρα αδικηθεί σοβαρά. Ας μην μπερδεύουμε τις φωνές των ομάδων με την αδικία τους. Η ΑΕΚ π.χ. φωνάζει πολύ και επικοινωνιακά το κάνει σωστά. Εχει για παράδειγμα περάσει προς τα έξω χάρη σε επιστολές και διαμαρτυρίες ότι αδικήθηκε στο ματς Κυπέλλου με τον Αρη. Καθόλου δεν αδικήθηκε. Το περίφημο λάθος σφύριγμα του διαιτητή Σιδηρόπουλου (η μη αποβολή του τερματοφύλακα Μπρινιόλι για σκληρό φάουλ εκτός περιοχής στον Σουλεϊμάνοφ) ήταν σε βάρος του Αρη, όχι σε βάρος της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ ανέλαβε την υποστήριξη του διαιτητή μετά τη σιωπηρή τιμωρία του επισημαίνοντας τον φόβο της ότι τιμωρία του Σιδηρόπουλου θα αποτελούσε ένα είδος έμμεσης παραίνεσης στους διαιτητές ότι πρέπει να την αδικούν. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη: στο ματς ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης ο φιλοξενούμενος είδε δυο παίκτες του να αποβάλλονται από τον διαιτητή Τζήλο. Νομίζετε ότι ο Τζήλος φοβήθηκε τις διαμαρτυρίες της ΑΕΚ; Ούτε για αστείο! Απλά είδε τις παραβάσεις των παικτών του Αστέρα και τις τιμώρησε. Αυτό συμβαίνει από την αρχή του πρωταθλήματος. Οι διαιτητές (και μέσω VAR) τιμωρούν ό,τι βλέπουν. Ισως μερικές φορές δεν αξιολογούν σωστά: κανείς όμως δεν μου μοιάζει ότι μπαίνει στο γήπεδο κουβαλώντας στο κεφάλι του φόβους ή πόσο μάλλον έχοντας διάθεση να κάνει κάποιους να χαρούν και κάποιους να στεναχωρηθούν. Και η επιρροή των διαιτητών στα αποτελέσματα των ματς, για μένα τουλάχιστον, είναι ελάχιστη. Η περίπτωση του Σιδηρόπουλου είναι σπάνια. Κι έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ο διεθνής διαιτητής ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Ισως για την υστεροφημία του θα έπρεπε και να το έχει ήδη κάνει.

Ειδικά

Οι ομάδες γενικώς φωνάζουν – ειδικά όταν δεν κερδίζουν. Οι φωνές πάντως για την ώρα δεν προκαλούν κανενός είδους αποτέλεσμα: πρώτα από όλα δεν επηρεάζουν τον αρχιδιαιτητή Λανουά. Ο Γάλλος μετά τις φωνές της ΑΕΚ για την κατά τη γνώμη της άδικη τιμωρία του Σιδηρόπουλου έδειξε στο εβδομαδιαίο του βίντεο ότι η ΑΕΚ ευνοήθηκε στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο. Βρήκα τις επισημάνσεις του υπερβολικές. Ωστόσο καταλαβαίνω ότι ήταν ο τρόπος του να δείξει πως δεν επηρεάζεται. Το ίδιο συνέβη και την τελευταία αγωνιστική. Ο Αρης φώναζε για τη διαιτησία του κοζανιώτη διαιτητή Τσιμεντερίδη στο ματς της ομάδας του με τον Παναιτωλικό. Ο Λανουά έδειξε ότι οι φωνές ήταν άδικες και ότι ο διαιτητής σωστά αποφάσισε.

Εισερχόμενα

Και οι επιστολές του Αρη κατέληξαν στα «εισερχόμενα της ΚΕΔ» δηλαδή στον κάλαθο των αχρήστων. Οι ομάδες δεν καταλαβαίνουν πως τώρα με το VAR είναι εύκολο οι αποφάσεις των διαιτητών, ακόμα και οι πλέον εξωφρενικές, να δικαιολογούνται: περιπτώσεις όπως η μη αποβολή του Μπρινιόλι από τον Σιδηρόπουλο είναι σπάνιες – κατά τα άλλα όλες οι διαιτητικές αποφάσεις κάπου πατάνε και η αμφισβήτησή τους δεν έχει μεγάλο νόημα. Αν κάποιος θέλει να αναγκάσει τον Λανουά να τον ακούσει και να προβληματιστεί πρέπει να του κάνει μια κριτική άλλου τύπου: περισσότερο για τους ορισμούς και λιγότερο για τις αποφάσεις. Αλλά αυτή η θεσμικού τύπου κριτική απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα. Ο Αρης π.χ., που είχε παράπονο από τη διαιτησία του Τσιμεντερίδη και ζήτησε να μην ξαναδιευθύνει παιχνίδια του ο συγκεκριμένος διαιτητή, έπρεπε να ζητήσει το ίδιο και για τον διαιτητή Ζαμπάλα που ήταν στο VAR: αυτός έστειλε τον Κοζανιώτη να ξαναδεί τις φάσεις. Επρεπε επίσης απλά να τονίσει στον αρχιδιαιτητή ότι το ματς στο Αγρίνιο ανάμεσα στον πρώτο και στον πέμπτο της βαθμολογίας χρειαζόταν έναν καλύτερο διαιτητή. Αλλά ποιος να τα σκεφτεί αυτά; Ο Αρης για το σε βάρος του λάθος στο ματς με την ΑΕΚ δεν είπε λέξη. Μετά τη νίκη του με τη Λαμία είπε ότι δεν θα ξαναβγάλει ανακοίνωση κατά της διαιτησίας και σε μια εβδομάδα έστειλε επιστολές στην ΚΕΔ! Πώς να τον πάρει ο Λανουά στα σοβαρά;

Λίγκα

Η Σουπερλίγκα έχει ζητήσει από τον γάλλο αρχιδιαιτητή να παρευρεθεί σε ένα από τα επόμενα ΔΣ της. Η ΑΕΚ και ο ιδιοκτήτης της θα μπορούσαν σε αυτό δημοσίως να εκφράσουν τα παράπονά τους: οι επισκέψεις στον Μάκη Γκαγκάτση δεν έχουν νόημα – το τελευταίο που θα κάνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι να μεταφέρει στον διορισμένο από την UEFA αρχιδιαιτητή παράπονα ομάδων. Οσο για το πριμ στους διεθνείς ο Ηλιόπουλος θα ήταν καλύτερο να το έδινε χωρίς να το διαφημίσει ο ίδιος: θα ήταν προτιμότερο για τον ίδιο να το ανακοίνωνε η ΕΠΟ αν και εφόσον οι παίκτες το εισέπρατταν.

Με αποστόμωσε

Κατά τα άλλα η απόφαση του αφεντικού της ΑΕΚ να κάνει γνωστή από μόνος του την πρόθεσή του να πριμοδοτήσει την Εθνική μου θύμισε μια παλιά ιστορία με τον Νίκο Αναστόπουλο. Δεν θυμάμαι σε ποια ομάδα δούλευε ως προπονητής, αλλά έκανε μια μεγάλη νίκη. Του είπα ότι ήταν σπουδαίο αποτέλεσμα για τη βαθμολογία. Μου απάντησε ότι το κοουτσάρισμα που έκανε ήταν καταπληκτικό. Του επεσήμανα ότι αυτό είναι καλύτερο να το λένε οι άλλοι. «Τώρα σώθηκες. Αν δεν τα πω εγώ αυτά για τον εαυτό μου δεν πρόκειται να τα πει κανένας» μου απάντησε και με αποστόμωσε…