Σε διαμαρτυρία έξω από τον χώρο που θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί ο Στέφανος Κασσελάκης, σε περίπτωση που αποκλειστούν σύνεδροι που τον υποστηρίζουν.
Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Θα είμαστε εκεί παρόντες δημοκρατικά και όσοι έχουν αποκλειστεί θα είναι από έξω από την αίθουσα του συνεδρίου, από το μπουζουξίδικο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μας αποκλείσει».
«Ξεκάθαρη διαμαρτυρία αν είναι να γίνει αποκλεισμός»
Υπογράμμισε πως «θα σεβαστούμε την ανάγκη για ψυχραιμία. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κατάληψη. Δεν δίνω εγώ την εντολή και ακολουθούν. Ο καθένας έχει τη δική του κρίση».
Ο Στέφανος Κασσελάκης διεμήνυσε ότι «η δική μου στάση και προτροπή θα είναι για μια ξεκάθαρη διαμαρτυρία αν είναι να γίνει αποκλεισμός. Έξω από τον χώρο για να δουν όλοι τους συντρόφους τους που απέκλεισαν μπαίνοντας μέσα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημοκρατία δεν κρύβεται, ούτε εκβιάζεται. Θα [ρέπει να είμαστε παρόντες για να δώσουμε το στίγμα ότι η Δημοκρατία χρειάζεται συμμετοχή. Η δημοκρατία πρέπει να παλεύει, όχι να κρύβεται».
«87 μικροί τραμπίσκοι με κατηγορούν για τραμπισμό»
Ακόμη, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «προτιμώ οι εκλεγμένοι σύνεδροι να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο συνέδριο και να εκφραστούν και ό,τι αποφασίσουν να αποφασιστεί, παρά να προωθήσω την προσωπική μου φιλοδοξία».
Πρόσθεσε ότι «87 μικροί τραμπίσκοι με κατηγορούν για τραμπισμό. Είναι το άκρον άωτον της ειρωνείας. Ας κοιτάξουν τις δικές τους πρακτικές και ας αφήσουν εμάς να προσπαθούμε να μην αποκλειστεί κανείς».
Τόνισε πως «απομάκρυναν αυτά τα στελέχη επειδή έθεταν ενστάσεις για τις διαγραφές που πάνε να κάνουν σε ολόκληρες γεωγραφίες της χώρας. Διαγράφουν διοργανώσεις ολόκληρες προφανώς εκεί που έχουμε μεγάλες πλειοψηφίες, όπως στην Αθήνα».
Υπογράμμισε ότι τα νούμερα είναι συντριπτικά υπέρ της πλευράς του σε επίπεδο βάσης και συνέδρων. Δήλωσε επίσης ότι «προφανώς δεν έχει κανείς δικαίωμα να διαγράφει ανθρώπους, καταπατώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους».
Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για κάτι παράνομο και αντιδημοκρατικό. «Φαντάζεστε να είχα κάνει εγώ συνεδρίαση τα μεσάνυχτα με προγραφές; Έναν χρόνο κάναμε Πολιτικές Γραμματείες και υπήρχαν διαρροές και κατηγορίες μέσα από τις συνεδριάσεις. Φαντάζεστε εγώ να διέγραφα μέλη τότε;».
Αναφερθείς στο περιστατικό που κατήγγειλε η Θεοδώρα Τζάκρη ότι μέλος της ΚΟΕΣ είπε στην ίδια «να πεις στον Στεφανάκο ότι θα βγάλουμε όσους θέλουμε εμείς στο Συνέδριο», ο κ. Κασσελάκης επεσήμανε εκ νέου ότι δεν τον ενοχλεί το «Στεφανάκο».
«Άλλωστε αυτό δηλώνει και μια ανασφάλεια ξέρετε, όπως και ηλικιακό ρατσισμό και ομοφοβία. Το κόμμα είναι ο λαός του κι αυτός έχει δείξει ότι με θέλει. Όπως έχω δηλώσει, έχουμε πάνω από 56% των συνέδρων, που όχι μόνο είναι ξεκάθαρα κατά του αποκλεισμού, αλλά και κατά όλων των αντιδημοκρατικών πρακτικών που υπάρχουν τους τελευταίους δυο μήνες», ανέφερε.
Είπε πως «έχουμε δει μέχρι και Αμερικανό πρόεδρο να εκλέγεται κι εμείς δεν ξέρουμε καλά καλά ποιοι έχουν ψηφίσει, ποιοι έχουν εκλεγεί σύνεδροι, πότε θα γίνει αυτό το Συνέδριο. Αυτό είναι παράλογο».
Για τις εκλογές στις ΗΠΑ
Ο κ. Κασσελάκης, μιλώντας για τις εκλογές στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως ο αμερικανικός λαός ψήφισε με βάση την καθημερινότητά του και όχι βάσει των συστημικών απόψεων που θεωρεί ότι εκφράζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Εξέφρασε ακόμη την προσωπική του απογοήτευση για αυτήν την εξέλιξη.
«Υποστήριζα Δημοκρατικούς, όλη μου τη ζωή τους έχω στηρίξει και θεωρώ ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν ήταν μια καλή διακυβέρνηση για τις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα, νομίζω το Δημοκρατικό Κόμμα έπρεπε να είναι πιο προετοιμασμένο, με μια πιο ανοιχτή διαδικασία για εκλογή προέδρου», είπε.
Ερωτηθείς για το τι καθιστά τόσο ανθεκτικό τον Τραμπ, απάντησε ότι δεν θα υπάρχουν αντίβαρα μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα, όπου μάλιστα «υπάρχει επιρροή της εκτελεστικής και στη δικαστική εξουσία». Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα την εκλογή του Τραμπ. Εκτίμησε πως η χώρα πλέον «δεν μπορεί να στηριχτεί στις διεθνείς συμμαχίες».
Όπως είπε, «είναι ζήτημα πια για την Ευρώπη να δείξει την αυτονομία της. Αυτό το οποίο έχουμε δει και στις Ευρωεκλογές, όπου στην ουσία οι Βρυξέλλες θεωρούνται διοικητήριο-διευθυντήριο, το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ τώρα. Ο κόσμος δεν θέλει πια τη συμβατική ξύλινη πολιτική, δεν αισθάνεται ότι η διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας φτάνει στην τσέπη του, έχει μεγάλη ανασφάλεια και προσβλέπει σε λύσεις περισσότερου λαϊκισμού. Ο προοδευτικός χώρος έχει απέναντί του μια μεγάλη δυσκολία, οφείλουμε να φτιάξουμε νέο οικονομικό αφήγημα».