Λίγη ύπαρξη ακόμα

Κάποια στιγμή το καλοκαίρι ήταν βέβαιος πως η Κάμαλα Χάρις θα κερδίσει την προεδρία.  Ωστόσο τον τελευταίο καιρό ο Τραμπ ανακάμπτει και τώρα οι δύο τους δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ο Φρανκ Λουντζ (1), ειδικός στις δημοσκοπήσεις και την πολιτική επικοινωνία, λέει πως όποιος κάνει προβλέψεις αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ανόητος. Εκείνο που τον εντυπωσιάζει είναι ότι ο Τραμπ κάνει όλο και πιο ακραίες δηλώσεις και δεν τον βλάπτουν καθόλου. «Αυτό σημαίνει ότι όλα όσα γνωρίζαμε για την πολιτική έχουν πλέον αλλάξει».

Είναι από τους πιο συνεπείς ανθρώπους της μόδας. Ο σχεδιαστής Τζόρτζιο Αρμάνι (2) βάσισε την καριέρα του σε μια απαράλλακτη, επί δεκαετίες, αισθητική που είχε να κάνει με την ελευθερία στην κίνηση, σε μια παλέτα που κινείται σε ήπιους τόνους. Συμπληρώνοντας τα 90 του χρόνια, με ένα εντυπωσιακό σόου στη Νέα Υόρκη, θυμήθηκε την αρχή, τότε που ξεκίνησε  διακοσμώντας βιτρίνες. «Εκείνες οι εμπειρίες με διαμόρφωσαν, λειτούργησαν σαν κάλεσμα στον ρεαλισμό που διατηρώ μέχρι σήμερα».

Η σειρά που γυρίζεται για την ιταλική τηλεόραση λέγεται «Δεσποινίς Φαλάτσι». Αφηγείται το ξεκίνημα μιας νεαρής ρεπόρτερ στο περιοδικό «L’Europeo», μόνης γυναίκας μεταξύ ανδρών που την υποτιμούν. Προσπαθεί να πάρει μια συνέντευξη από τη Μέριλιν Μονρόε, δεν τα καταφέρνει, αλλά η επιμονή της γίνεται εφαλτήριο για μια μεγάλη καριέρα. Η Οριάνα Φαλάτσι (3) διέσχισε τον 20ό αιώνα ως μία από τις πιο τολμηρές δημοσιογράφους, «μάρτυρας και πρωταγωνίστρια μαζί», και συναντώντας τις μεγαλύτερες προσωπικότητες. Σίγουρα μπροστά από την εποχή της.

Το πάθος του για την πατρίδα του την Πολωνία όσο βρισκόταν εξορία στο Παρίσι ήταν τέτοιο που ο Σούμαν έλεγε πως οι μαζούρκες του περιείχαν «όπλα κρυμμένα σε λουλούδια». Οι ιστορικοί λένε ότι ο Φρεντερίκ Σοπέν (4), ένας από τους μεγάλους συνθέτες του 19ου αιώνα, ήταν γεμάτος παράδοξα και αντιθέσεις. Ενα άγνωστο βαλς του, γραμμένο πριν από δύο αιώνες, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη. Η μελωδία έχει έντονο άνοιγμα και περιγράφεται από τον πιανίστα Λανγκ Λανγκ σαν να περιέχει «δραματικό σκοτάδι που μετατρέπεται σε θετική αύρα».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή μελέτη, με συμμετοχή 2.049 εφήβων-θυμάτων εκφοβισμού. Δείχνει ότι το συνεχές bullying μπορεί να επηρεάσει 49 περιοχές του εγκεφάλου, υπεύθυνες για τη μνήμη, τη μάθηση και τον κινητικό έλεγχο. Η Ροζάριο Ορτέγκα (5), καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας που συμμετείχε στην έρευνα, διευκρινίζει πως διαπίστωσαν ότι στα αγόρια οι επιδράσεις είναι πιο πολύ σε σωματικό επίπεδο και στα κορίτσια κυρίως σε ψυχολογικό. «Αλλά έχουμε δρόμο ακόμα για να κατανοήσουμε το φαινόμενο πλήρως».

Η τέχνη; «Ο συγγραφέας έχει μέσα του δαίμονες, πιέσεις, είδωλα, όνειρα, φαντάσματα. Ολα αυτά θέλει να τα βγάλει δίνοντάς τους σχήμα, μορφή που θα διαρκέσει όσο γίνεται περισσότερο. Αυτή είναι και η μόνη επιδίωξη αθανασίας που βλέπω στη συγγραφική διαδικασία». Και η ζωή; «Παρά τα όσα γίνονται, η ζωή πάει μπροστά έτσι ή αλλιώς. Και η φάση των δυσκολιών είναι επίσης κομμάτι της απαισιοδοξίας, η οποία δεν είναι κάτι στάσιμο. Αισιοδοξία είναι να αγωνίζεσαι, να σε ξεγελάνε, να κερδίζεις, να χάνεις, να ζεις». Θανάσης Βαλτινός (6)