Αποτέλεσε τη βάση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό άνω των 1.000 Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ενίσχυσε σημαντικά το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς στο Δημόσιο.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Χρηστή Διακυβέρνηση, Θεσμοί και Διαφάνεια», το οποίο άρχισε να υλοποιείται από το 2021 και τώρα βαίνει προς ολοκλήρωση, με σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη συνολική βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα αυτό, που σχεδιάστηκε για να στηρίξει και να ενδυναμώσει τους θεσμούς του κράτους, ενισχύοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την αποδοτικότητά τους, ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2025 με έναν συνολικό προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ. Στη χρηματοδότησή του συμμετέχει και ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ), γνωστός και ως EEA Grants, με τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λίχτενσταϊν και της Νορβηγίας.
Οι τρεις τομείς
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος, που ανήκει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τα EEA Grants και την Ελλάδα χρηματοδοτήθηκαν περίπου 25 έργα για:
n Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ.
n Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, με σκοπό την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στο Δημόσιο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA).
n Ενίσχυση του πλαισίου για την «Ακεραιότητα, τη Διαφάνεια και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς», που υλοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ΚΕΠ, δημιουργήθηκε ένα ενοποιημένο ψηφιακό σύστημα που υποστηρίζει τη λειτουργία τους σε όλη την επικράτεια και στο οποίο ήδη έχουν συνδεθεί 1.074 ΚΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του νέου συστήματος, εξυπηρετήθηκαν πάνω από 7 εκατ. υποθέσεις πολιτών. Παράλληλα, ανασχεδιάστηκαν περισσότερες από 200 διαδικασίες και μειώθηκε η γραφειοκρατία, ενώ ενισχύθηκαν και οι ψηφιακές δεξιότητες των υπαλλήλων.