Νέες αιματηρές ισραηλινές επιδρομές εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για ομήρους στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι στόχοι ήταν «τρομοκρατικές θέσεις της Χεζμπολάχ»

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο και ανατολικό Λίβανο, προπύργια της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το λιβανέζικο Yπουργείο Υγείας.

Οι νέες επιθέσεις έπληξαν την περιφέρεια Μπααλμπέκ-Χερμέλ, τον οικισμό Κνάισεχ, το Χαναουάι και την Ντέιρ Κανούν, όπου επτά διασώστες σκοτώθηκαν. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιδρομή στην πόλη Ναμπατίγια.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι στόχοι ήταν «τρομοκρατικές θέσεις της Χεζμπολάχ» και περιλάμβαναν «τρομοκράτες, διαμερίσματα που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων». Οι επιδρομές αυτές έρχονται μετά από χθεσινές επιθέσεις στην Τύρο, όπου σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

Η Χεζμπολάχ ανταπέδωσε εκτοξεύοντας ρουκέτες και πυραύλους εναντίον στρατιωτικής βάσης βόρεια της Χάιφα και καταρρίπτοντας ισραηλινό drone.  Από τις 23 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Λίβανο, οι περισσότεροι άμαχοι.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η ανησυχία στο Ισραήλ για την τύχη των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μετά την ανακοίνωση του Κατάρ ότι αναστέλλει τη μεσολάβησή του για εκεχειρία. Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, κρατώντας πινακίδες με τον αριθμό «400», που συμβολίζει τις ημέρες αιχμαλωσίας των ομήρων από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση του Κατάρ,  καθώς θεωρούν ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για απελευθέρωση των ομήρων. Κάποιοι επέκριναν την αποτελεσματικότητα της μεσολάβησης του Κατάρ και του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.  Από την επίθεση της Χαμάς, 1.206 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ενώ 43.552 στη Γάζα.  Από τους 251 ομήρους, 97 παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.  Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, με τη μεσολάβηση Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ