Οι «ακρίτες» της Γαύδου εκπέμπουν SOS για το νερό και τον… γιατρό τους

Ο περασμένος Δεκαπενταύγουστος βρήκε τη Γαύδο αντιμέτωπη με μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο, μιλώντας στα «ΝΕΑ», για συνθήκες «επιδημίας» και κατάσταση «εμπόλεμης ζώνης». Ηταν τότε που ο γιατρός του νησιού, ο οποίος υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας της Γαύδου τα τελευταία τρία χρόνια ως γενικός ιατρός και επιμελητής Β’, Βασίλης Αμβροσιάδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για πιθανή μόλυνση στα υπόγεια ύδατα λόγω της ανόδου της στάθμης στους βόθρους.

Δύο μήνες αργότερα, η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, ζητά με επιστολή της στον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, τη μετακίνηση του γιατρού, κατηγορώντας τον ότι «δεν λειτουργεί ως γιατρός, αντιθέτως έχει επιδοθεί μανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού µας προς τα έξω». Ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα και υπέγραψε τη μετάθεση του γιατρού στην Κάνδανο.

Η ενέργεια αυτή, πέρα από την αντίδραση μερίδας γιατρών από το Κέντρο Υγείας της Κανδάνου, οι οποίοι κατήγγειλαν την εν λόγω μετακίνηση ως «αυταρχική», τονίζοντας ότι «υποβαθμίζει την ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της Γαύδου», έχει προκαλέσει και την οργισμένη αντίδραση στο νησί, που αποτελεί τη νότια εσχατιά της Ελλάδας. Γι’ αυτό και δεκάδες κάτοικοι ζήτησαν, με επιστολή τους, να γυρίσει πίσω ο γιατρός, ενώ ταυτόχρονα άφησαν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Στεφανάκη εξελέγη δύο φορές δήμαρχος.

«Κινδύνευαν τα παιδιά»

Η Εφη Γεωργακά, μητέρα τριών παιδιών και πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, είναι μία από τις κατοίκους που υπέγραψαν τη συγκεκριμένη επιστολή. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους που μένουν στη Γαύδο να επιστρέψει ο γιατρός, καθώς όπως είπε είναι ένας γιατρός που «παρακολουθούσε με προσοχή τους κατοίκους, ήξερε το ιστορικό όλων των και εξόπλισε το ιατρείο, αγόραζε πράγματα με χρήματα από την τσέπη του». Η ίδια περιγράφει ότι πριν έρθει ο κ. Αμβροσιάδης στο νησί τα παιδιά της είχαν κινδυνεύσει να χάσουν τη ζωή τους λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην υγειονομική περίθαλψη του νησιού. Οπως χαρακτηριστικά είπε, δεν υπήρχε ούτε «παιδικό πιεσόμετρο, παιδικό οξύμετρο, κλίβανος ώστε να αποστειρώνονται τα εργαλεία».

Για τον αγώνα που έδωσε ο γιατρός προκειμένου το νησί να έχει ουσιαστικές παροχές υγείας μάς μίλησε και άλλος κάτοικος: «Δεν υπήρχε φορείο, ούτε ασθενοφόρο, και αυτά τα διεκδίκησε ο κ. Αμβροσιάδης, το ιατρείο ήταν άδειο και το γέμισε» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «το νησί χρειάζεται έναν μόνιμο γιατρό». Αναφερόμενος στην περίοδο της έξαρσης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας είπε πως «η Γαύδος βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη» και πως οι άνθρωποι έφευγαν κατά χιλιάδες λόγω αυτού και όχι επειδή ο γιατρός δυσφημούσε το νησί, όπως ισχυρίστηκε η δήμαρχος. (Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων σε βρύσες και γεωτρήσεις του νησιού που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σε κάποια σημεία υδροληψίας εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκος.)

Ακόμη μια κάτοικος που υπέγραψε την επιστολή επισημαίνει ότι ο κ. Αμβροσιάδης «αφομοιώθηκε πολύ γρήγορα από την τοπική κοινωνία και έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους κατοίκους και ασχολούνταν πολύ προσωπικά με τους ασθενείς». Οι συνομιλητές μας ανέφεραν, επίσης, ότι όλοι οι κάτοικοι της Γαύδου γνωρίζουν ότι το νερό είναι «βρώμικο» και πως η δήμαρχος τους «εκβιάζει» να μην το λένε, με το επιχείρημα ότι κάνουν κακό στον τουρισμό. Η κάτοικος του νησιού, εξαίροντας το έργο του γιατρού, τόνισε πως ήταν εκείνος που την περίοδο της πανδημίας με τις ενέργειές του εξασφάλισε φάρμακα για το νησί. Καταθέτοντας τη δική της μαρτυρία για τις ημέρες που ήταν σε έξαρση τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νησί μάς περιγράφει πως η κατάσταση ήταν τραγική, με τους ασθενείς να μην μπορούν να σταθούν όρθιοι.

Μία ακόμη κάτοικος επιβεβαιώνει πως είναι «άδικη και λυπηρή» η μετακίνηση του γιατρού, καθώς είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πάρα πολλά σε υγειονομικό επίπεδο και πως «σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή» μεριμνούσε εμπράκτως για τους ανθρώπους του νησιού. Ολοι όσοι μας μίλησαν θέλησαν, επίσης, να τονίσουν τις προσπάθειές του ώστε να αδειοδοτηθεί το ελικοδρόμιο.

Οσο για τη δήμαρχο, στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε μαζί της προκειμένου να σχολιάσει την επιστολή διαμαρτυρίας και τις σχετικές καταγγελίες, λάβαμε την απάντηση από συνεργάτιδά της ότι αδυνατεί αυτή την περίοδο να μας απαντήσει.

«Δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα»

Για την προβληματική κατάσταση, ωστόσο, μας μίλησε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Γαύδο, Ηλίας Κυριακόπουλος. Οπως σημείωσε, στο ακριτικό νησί «δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα αλλά βόθροι, οι οποίοι δεν είναι στεγανοί, είναι προβληματικοί και είναι πάρα πολύ πιθανόν να επικοινωνούν με το δίκτυο ύδρευσης όταν ξεχειλίζουν».

Ο Ηλίας Κυριακόπουλος σημειώνει ότι «ενώ ο γιατρός ορθώς προειδοποιούσε ότι το νερό δεν είναι καλό, η δημοτική Αρχή έβγαινε επιθετικά λέγοντας ότι το νερό είναι καθαρό και πόσιμο». Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει ότι «στις 27 Αυγούστου ο ΕΟΔΔΥ είχε στείλει συγκεκριμένες οδηγίες ότι θα έπρεπε να κλείσουν κάποιες βρύσες κοινής ωφελείας, οι οποίες είχαν νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη πόση, κάτι που η δήμαρχος δεν έκανε ποτέ και συνέχισε να δίνει συνεντεύξεις δημόσια λέγοντας ότι το νερό είναι ακίνδυνο».

Αναφερόμενος στον γιατρό, τέλος, επεσήμανε ότι «ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που ασκούν το λειτούργημά τους», χαρακτήρισε «άδικη» τη μετακίνησή του από το νησί και τόνισε ότι είναι «τριτοκοσμικό» ένας άνθρωπος να μετακινείται από τη δουλειά του επειδή δεν τα πηγαίνει καλά με τον δήμαρχο του εκάστοτε τόπου.