Οι Τούρκοι επέστρεψαν στο Αιγαίο: Μπαράζ προκλήσεων μετά από μήνες

Επειτα από κάτι περισσότερο από 20 μήνες η Τουρκία έδειξε και πάλι ψήγματα του… παλιού «γνώριμου» εαυτού της, στέλνοντας όχι ένα και δύο μη επανδρωμένα ή αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών όπως έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά κανονικούς σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών, να μπουν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου.

13 μαχητικά

Ειδικότερα, η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε προχθές δεκατρία μαχητικά της μοιρασμένα σε πέντε ζεύγη μαχητικών F-16 και μια τριάδα μαχητικών F-4E Phantom στην περιοχή ανατολικά του Καστελλόριζου, καθώς η Τουρκία πραγματοποίησε άσκηση βόρεια της Κύπρου και ανατολικά του ελληνικού ακριτικού νησιού.

Παράλληλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών μπήκαν και αυτά στην ίδια περιοχή.

Δεν αντέδρασαν

Ολα αναχαιτίστηκαν όπως προβλέπεται από τις πάγιες τακτικές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στα «ΝΕΑ», οι τούρκοι πιλότοι δεν αντέδρασαν.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δεν αιφνιδιάστηκε καθώς μπορεί τους τελευταίους μήνες να υπήρχε ησυχία, αλλά το επίπεδο ετοιμότητας δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, μιας και δεν έχει αλλάξει τίποτα στις επιδιώξεις της Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ετοιμότητα

Πέραν τούτου η πρόσφατη άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το «ξεστράτισμα» πολεμικών της πλοίων μέχρι τα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου, με τη δικαιολογία πως είχαν την πληροφορία ότι εκεί θα έπλεε το ιταλικό ερευνητικό «Relume», έβαλε ψύλλους  στ’ αφτιά της Αθήνας και έτσι όταν ο συναγερμός για scrable ήχησε και πάλι στα αεροσκάφη επιφυλακής, όλα ήταν έτοιμα.

NAVTEX

Σημειώνεται ότι η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX για μετρήσεις από το ιταλικό ερευνητικό από τις 20 μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου. Ολες η πορείες που έχουν εγκριθεί είναι εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων με την πλέον ανατολική να πλησιάζει το πέρασμα μεταξύ Κρήτης και Κάσου.

Αντιδράσεις για τον χάρτη της ΕΕ

Η κίνηση των Τούρκων με τα μαχητικά ήρθε την ίδια ημέρα που ο επί της ουσίας κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξαπέλυσε φραστική επίθεση τόσο στην ΕΕ για τους χάρτες που δημοσιοποίησε όσο και σε Ελλάδα και Κύπρο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η έκφραση γνώμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διαφορές σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η ανάληψη διαιτητικού ρόλου και οι προσπάθειές της να δημιουργήσει μια υποδομή για μονομερείς αποφάσεις είναι άκυρες και αβάσιμες από το Α έως το Ω.

Η χρήση από την Ευρωπαϊκή Ενωση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου και των ελληνικών θέσεων είναι μισαλλοδοξία και πλήγμα στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θα ήθελα να δηλώσω αποφασιστικά ότι αυτή η αχαλίνωτη κακία, αυτή η υπερβολική φιλοδοξία, αυτές οι μάταιες πολιτικές και διπλωματικές προετοιμασίες πολιορκίας που δεν διδάσκονται από την ιστορία δεν θα λειτουργήσουν στο τουρκικό έθνος και ότι εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις όσων ισχυρίζονται το αντίθετο, θα δείτε τον “Barbaros Hayreddin Pashas” να περιφέρεται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πληροφορίες που υπήρξαν για αναδίπλωση της ΕΕ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οι χάρτες για τις ευρωπαϊκές θαλάσσιες ζώνες που έχει καταρτίσει το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και ακολουθούν οι Βρυξέλλες, με τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αλλά και την κυπριακή, συνεχίζουν να είναι αναρτημένοι.