Ουκρανικό: Οι εχθροπραξίες θα γίνουν ακόμη πιο έντονες λέει ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου

Οι εχθροπραξίες θα γίνουν ακόμη πιο έντονες λέει ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου – Η επόμενη μέρα του πολέμου

Την εκτίμηση ότι οι εχθροπραξίες κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα γίνουν ακόμη πιο έντονες γιατί οι δυο πλευρές επιθυμούν να έχουν όσο το δυνατό περισσότερα εδαφικά κέρδη για να μπορέσουν μετά να διαπραγματευτούν εξέφρασε ο διεθνολόγος, προϊστάμενος έρευνας στο ΤΕΠΑΚ, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας πως η χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας χειροτερεύει πολύ επικίνδυνα την κατάσταση.

Επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει το Κρεμλίνο αλλά και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Tραμπ, προσθέτοντας πως «είναι κρίσιμοι» οι δύο μήνες μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ.

Σε σχέση με την υπογραφή από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, του νέου δόγματος για τα πυρηνικά όπλα και για πιθανή απάντηση στο ουκρανικό κτύπημα στο Μπριάνσκ, ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτόθα εξαρτηθεί από το εάν τα κτυπήματα των Ουκρανών θα συνεχιστούν και αν θα είναι πιο εντατικά, και με πυραύλους. «Σε τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν εντελώς ανεξέλεγκτα», σημείωσε.

Αν έγινε μια μεμονωμένη, χωρίς συνέχεια χρήση αυτών των πυραύλων, πρόσθεσε, «τότε ενδεχομένως να μην προχωρήσουμε σε χειρότερη κατάσταση».

Ο λόγοι που έδωσε ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το πράσινο φως στο αίτημα της Ουκρανίας για να κάνει χρήση αυτών των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο υπάρχει εδώ και καιρό και στο οποίο ήταν μέχρι τώρα αρνητικός, είναι η πρόθεση του Τραμπ να τερματίσει την κατάσταση και ότι η Ρωσία σχεδιάζει αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τα εδάφη στο Κουρσκ που κατέλαβε η Ουκρανία, είπε ο κ. Χρυσοστόμου. Και οι δύο πλευρές θέλουν τα εδάφη αυτά για διαπραγματευτικούς λόγους σε περίπτωση συνομιλίων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την κλιμάκωση στην Ουκρανία, ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι «είναι η χειρότερη εξέλιξη από τον καιρό που ξεκίνησε ο πόλεμος» αυτός.

Όσον αφορά το νέο δόγμα της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα είπε πως αυτό το νέο δόγμα, σημείωσε, είναι μια προσπάθεια του Πούτιν να στείλει το μήνυμα «ότι είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία έκανε αναφορές για χρήση πυρηνικών, τώρα αλλάζει και το δόγμα για να μπορεί να λειτουργεί και με βάση αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι ο Πούτιν επέκτεινε το δόγμα και πρόσθεσε ακόμη δύο στοιχεία: ότι δεν χρειάζεται η απειλή να είναι από άλλη πυρηνική δύναμη, αλλά και από χώρα που δεν έχει πυρηνικά όπλα αν αυτή συνεργάζεται ή υποστηρίζεται από χώρα που έχει τέτοια όπλα, και. ότι μπορεί να απαντήσει και σε κτύπημα μη-πυρηνικό, από συμβατικά όπλα, φτάνει αυτό να δημιουργεί προβλήματα απειλής στην ίδια τη χώρα.

«Άρα με αυτή την υπογραφή του νέου δόγματος, ο Πούτιν στέλνει το μήνυμα ότι αυτή η κίνηση από την Ουκρανία με συμβατικά όπλα, που στηρίζεται από πυρηνική δύναμη όπως οι ΗΠΑ, είναι μια εχθρική κίνηση, η οποία, με βάση το δόγμα του, δικαιολογεί χρήση πυρηνικών όπλων για να τα αποτρέψει», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».

Ανέφερε ότι ο πρώτος λόγος που ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως, είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος και ενδεχομένως η χρηματοδότηση προς την Ουκρανία να τερματιστεί, «άρα, αργά ή γρήγορα τα πράγματα θα οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Οι δυο πλευρές θέλουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία επί του εδάφους για να μπορέσουν την ώρα της διαπραγμάτευσης να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, πρόσθεσε.

Αυτοί οι πύραυλοι έχουν περίπου 300 χιλιόμετρα βεληνεκές, είπε, «δηλαδή μπορούν να κτυπήσουν μέσα στο ρωσικό έδαφος και αυτό έγινε σήμερα το πρωί, κτύπησαν στο Μπριάνσκ, μια βάση πυροβολικού εντός της ρωσικής επικράτειας».

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία κατέχει ένα μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, των περιοχών του Ντονμπάς, το Λουχάνσκ, και το Ντονέτσκ, και την Κριμαία, ενώ, η Ουκρανία κατάφερε σε μια αντεπίθεση πριν λίγους μήνες να καταλάβει ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ. «Ο λόγος που το είχε κάνει είναι για να έχει ένα διπλωματικό χαρτί στα χέρια της, ούτως ώστε σε περίπτωση συνομιλίων να μπορεί να τα ανταλλάξει με ουκρανικά εδάφη», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, οι Ρώσοι προετοιμάζουν αυτή τη στιγμή μια αντεπίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, για να μπορέσουν να ανακαταλάβουν το τμήμα που έχουν καταλάβει οι Ουκρανοί, περίπου 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Μαζί με τους Ρώσους υπάρχουν και στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα. Γι’ αυτό τον λόγο έδωσε το πράσινο φως ο Μπάιντεν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για να μπορέσει η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τυχόν επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Κουρσκ», πρόσθεσε.

Και την ίδια στιγμή, συνέχισε, θα μπορέσει να κτυπήσει στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας μέσα στο ρωσικό έδαφος «για να είναι πιο δύσκολη η επίθεση των Ρώσσων στην νοτιοανατολική Ουκρανία».

«Άρα, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι αυτή η κίνηση είναι για να μπορέσει η Ουκρανία να κρατηθεί αυτούς τους δυο μήνες μέχρι ο Τραμπ να αναλάβει τα καθήκοντά του, και από την άλλη, να μη χάσει και αλλά εδάφη στην νοτιοανατολική Ουκρανία για να μην είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση σε τυχόν διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, υπάρχουν ακόμη δυο μήνες μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ «και αυτοί οι δύο μήνες είναι κρίσιμοι». Ο κ. Χρυσοστόμου, έφρασε την εκτίμηση ότι οι εχθροπραξίες θα γίνουν ακόμη πιο έντονες γιατί και οι δυο πλευρές επιθυμούν να έχουν όσο το δυνατό περισσότερα εδαφικά κέρδη για να μπορέσουν μετά να διαπραγματευτούν.

«Πολύ κρίσιμο ζήτημα», είπε, είναι ότι ο Μπάιντεν φεύγει και εξελέγη ο Τραμπ με πρόγραμμα να τερματίσει τον πόλεμο και να σταματήσει τις όποιες χρηματοδοτήσεις. Διερωτήθηκε «πόσο δεοντολογικά σωστό είναι» από πλευράς Μπάιντεν, ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του να παίρνει μια τέτοια απόφαση, να δίνει πράσινο φως για χρήση αυτών των πυραύλων, ενώ η πρόθεση της νέας ηγεσίας είναι να μην προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Σημείωσε ότι παρόμοιο αίτημα για χρήση πυραύλων αγγλικής και γαλλικής κατασκευής είχε θέσειη Ουκρανία σε Βρετανία και Γαλλία, αφού το Κίεβο διαθέτει τέτοιους πυραύλους. Αν δοθεί άδεια και από πλευράς Γάλλων και Βρετανών για χρήση τους, αυτές οι δύο χώρες θα θεωρηθούν ως εχθρικές από τη Ρωσία, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες και ώρες.

Ερωτηθείς αν αυτές οι εξελίξεις είναι και ο λόγος που Σουηδία και Φινλανδία προέτρεψαν τους πολίτες τους να προετοιμαστούν για ενδεχόμενο πολέμου, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε «σαφέστατα».

«Και οι Βαλτικές και οι Σκανδιναβικές χώρες είναι οι χώρες που είναι πιο κοντά στη ρωσική επικράτεια», είπε, προσθέτοντας ότι οι Βαλτικές χώρες έχουν σύνορα με τη Ρωσία και μάλιστα την θεωρούν ως πρώτη απειλή, ενώ υπενθύμισε ότι Σουηδία και Φινλανδία μπήκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «ακριβώς νιώθοντας απειλή», μετά την εισβολή.

Σημείωσε, ακόμη,ότι τις τελευταίες μέρες υπήρχαν και ασκήσεις της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας για σενάριο ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας στο δυτικό της τμήμα, αφού η Πολωνία συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία. «Άρα αν γίνει στόχος η δυτική Ουκρανία η Πολωνία νιώθει άμεσα αυτή την απειλή», σημείωσε.

Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε, ακόμη ότι, η Τουρκία επιχειρούσε να καταθέσει στη Σύνοδο της G20 ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός με σκοπό να βρεθεί μία φόρμουλα έναρξης συνομιλιών. «Δεν ξέρω πόσο έχει πιθανότητες αυτή τη στιγμή να γίνει αποδεκτό. Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να επαναφέρει ένα ρόλο που επιχείρησε να έχει και στο παρελθόν, αυτόν του μεσολαβητή, του διαπραγματευτή», ανέφερε. Εκτίμησε ότι σε αυτή τη φάση «είναι πάρα πολύ δύσκολο» να υπάρξει μια πρωτοβουλία που να έχει αποτέλεσμα.