Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ., ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη, με τη συμμετοχή των Σταύρου Καλαφάτη, Κώστα Τσιάρα, Θανάση Μπούρα και Θεόδωρου Καράογλου.
Η συνεδρίαση ήταν σύντομη, χωρίς ενστάσεις ή εκτενή συζήτηση.
Η απόφαση της Επιτροπής θα αποσταλεί στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. και αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο στον Πρόεδρο της Βουλής.
Νέα δεδομένα δημιουργεί η διαγραφή του κ. Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός κατά κυβερνητικών επιλογών.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει σελίδα, με τον κ. Μητσοτάκη να απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τα εκλογικά σενάρια. Οπως είπε, υπάρχει «μια ισχυρή δέσμευση από εμένα ότι θα ζητήσουμε ανανέωση λαϊκής εντολής στις αρχές της άνοιξης του 2027».
Πάντως, είναι προφανές ότι επιδιώκεται η πολιτική «απομόνωση» του κ. Σαμαρά, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι στην Κ.Ο. της Ν.Δ. «δεν υπάρχουν Συμπιλίδηδες» και κορυφαίους υπουργούς να χαρακτηρίζουν τη διαγραφή του αναπόφευκτη. Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά ο γρίφος παραμένει, καθώς αναπτύσσεται σειρά σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις του.
O κ. Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking», έβαλε τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών, που είχαν αρχίσει να εξυφαίνονται με αφορμή τη διαγραφή Σαμαρά.
«Εχουμε μια άνετη σταθερή πλειοψηφία και μια ισχυρή δέσμευση από εμένα ότι θα ζητήσουμε ανανέωση λαϊκής εντολής στις αρχές της άνοιξης του 2027» τόνισε, και εν συνεχεία σχολίασε τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. «Αυτό που έγινε, έγινε. Η απόφαση εξηγήθηκε επαρκώς», είπε, προσθέτοντας πως «η δουλειά μου είναι να βλέπω στο μέλλον» και «το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με την κυβερνητική σταθερότητα».
Καταλήγοντας πάντως χαρακτήρισε την απόφαση «λυπηρή», που πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί «ως μεμονωμένη» και τώρα «την αφήνουμε πίσω μας».
Το μήνυμα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης έστειλε και ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ερωτηθείς για το αν ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη», τονίζοντας μάλιστα πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει Συμπιλίδηδες ανάμεσά της».
Πρόκειται για μία αναφορά με έντονο εσωκομματικό και ιστορικό φορτίο, που αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα προς τους βουλευτές του κόμματος, πως οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να αποβεί μοιραία για την υστεροφημία τους, με στόχο την πλήρη πολιτική απομόνωση του πρώην πρωθυπουργού.
Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, απαντώντας στη σχετική ερώτηση με τη χαρακτηριστική φράση «θα αστειεύεστε» και προσθέτοντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εγγυητής της σταθερότητας για τη χώρα» και «είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το βάλουμε, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, υπό αμφισβήτηση».
ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Όπως γίνεται αντιληπτό, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης και η λέξη – «κλειδί» είναι η σταθερότητα, κατηγορώντας εμμέσως τον κ. Σαμαρά πως την έθεσε υπό αίρεση.
Χαρακτηριστικό είναι πως στην ίδια λογική ο κ. Μαρινάκης θύμισε «τι γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», που «αναζητούν έστω κι έναν μήνα πολιτικής σταθερότητας» –κάτι που στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί με κόπο– και έκλεισε λέγοντας κατηγορηματικά πως «εκλογές θα γίνουν το 2027» και «έχουμε δυόμισι χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για να προχωρήσουμε και όλες τις υπόλοιπες αλλαγές».
Στη μάχη για να κλείσει το «θέμα Σαμαρά» χωρίς περαιτέρω απώλειες μπήκαν πολλοί κορυφαίοι υπουργοί. Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκη Κεραμέως είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις κορυφαίων υπουργών, που με διαφορετικές αποχρώσεις μεν, υποστήριξαν όμως δε, την ίδια θέση: πως ο πρώην πρωθυπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα και η διαγραφή του ήταν αναπόφευκτη.
Για τους πιο προσεκτικούς όλοι οι παραπάνω υπουργοί έχουν διατελέσει και υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο σημειολογίας για το μήνυμα που ήθελε να στείλει το Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο υπάρχει συζήτηση την οποία πριμοδότησε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Τσιούτσιας, για την πιθανότητα δημιουργίας νέου κόμματος από πλευράς του κ. Σαμαρά. «Δεν νομίζω ότι είναι μια συζήτηση που αφορά ούτε την κυβέρνηση ούτε τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας πως «προσωπικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι στη Νέα Δημοκρατία, δεν έλειψα ούτε μια στιγμή από τη Νέα Δημοκρατία», κάτι που μπορεί να εκληφθεί και ως αιχμή για την πορεία του κ. Σαμαρά που περιλαμβάνει την Πολιτική Ανοιξη.
The post Ο Αντώνης Σαμαράς ομόφωνα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.