Ο Κιθ Χέρινγκ ξανά… στο μετρό

Κάποιες φορές οι αστυνομικοί τού φόρεσαν χειροπέδες. Κάποιες άλλες του έβαλαν πρόστιμο ένα δεκαδόλαρο. Καμία από τις δύο συνθήκες δεν ήταν αρκετές για να τον εμποδίσουν να κατεβαίνει σε έναν σταθμό του μετρό κοντά στην Times Square της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και να ζωγραφίζει στα κενά διαφημιστικά πλαίσια, μπροστά στους επιβάτες.

Ο λόγος για τον Κιθ Χέρινγκ που πίστευε ακράδαντα ότι η τέχνη πρέπει να φτάσει κοντά στον κόσμο με άμεσο τρόπο. Εκείνα τα έργα του, καμωμένα με κιμωλία – με σκυλιά που γαβγίζουν, ιπτάμενους δίσκους, φιγούρες που χορεύουν, συνολικά 31 – βγαίνουν για πρώτη φορά σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s. Κι αν πιθανότατα είναι πολλοί εκείνοι που δεν θα καταφέρουν να «χτυπήσουν» κάποιο από τα έργα της πώλησης που θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου καθώς ο τζίρος αναμένεται να αγγίξει τα 9 εκατ. δολάρια, είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που θα βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, αρκεί βεβαίως να βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο του οίκου δημοπρασιών, στη Νέα Υόρκη: θα «κατέβουν» στον σταθμό του μετρό πριν από 40 χρόνια, την εποχή που ο Χέρινγκ ζωγράφισε τα έργα του, χάρη σε μια ιδιαιτέρως πρωτοποριακή παρουσίαση που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 20 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα εμφανίζεται σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας εν ώρα δημιουργίας, ενώ το περιβάλλον θα μεταφέρει στον επισκέπτη την αυθεντική – και καθηλωτική σύμφωνα με τους διοργανωτές – εμπειρία ενός επιβάτη του υπογείου σιδηροδρόμου, καθώς θα διαμορφωθεί ο χώρος με λεπτομέρειες όπως τα τουρνικέ και τα παγκάκια.

«Θυμάμαι ότι παρατήρησα ένα πάνελ στον σταθμό Times Square και αμέσως βγήκα έξω και αγόρασα κιμωλία. Μετά το πρώτο σχέδιο, τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Ως χόμπι, άρχισα να ζωγραφίζω στο μετρό καθώς πήγαινα στη δουλειά. Κατέβαινα συχνά στο μετρό και να ζωγράφιζα περιμένοντας το τρένο», έλεγε ο Κιθ Χέρινγκ για το πώς ξεκίνησε αυτή η συνήθεια, που είχε ως στόχο να φέρει την τέχνη σε άμεση επαφή με τον κόσμο.

Τα μαύρα ταμπλό με τα σχέδια από κιμωλία αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε ένα δημόσιο κίνημα τέχνης που αιχμαλώτισε το πνεύμα της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980 και εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στα εικαστικά ακόμη και σήμερα, καθώς αποτυπώνει την ενέργεια της στιγμής φέρνοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό ήθος και την οπτική γλώσσα του Χέρινγκ σε νέο κοινό σχεδόν 40 χρόνια αργότερα.Ολα τα προς έκθεση και δημοπράτηση έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη και εκδότη Λάρι Γουόρς, ο οποίος διατήρησε αυτά τα 31 έργα άθικτα, δημιουργώντας την πιο εξαιρετική και εκτεταμένη συλλογή σχεδίων του Χέρινγκ στο μετρό, η οποία βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια. Το 2012, η πλήρης σειρά των 31 έργων παρουσιάστηκε στην έκθεση του Μουσείου του Μπρούκλιν «Κιθ Χέρινγκ: 1978 – 1982», οπότε ήταν και η τελευταία φορά που είχε την ευκαιρία να τα δει το κοινό ως σύνολο και αργότερα δημοσιεύτηκαν σε ειδική έκδοση.