Ο Ρενέ Μαγκρίτ άλλαξε πίστα

Μπορεί το έργο «Comedian» (Κωμικός) του προβοκάτορα ιταλού εικαστικού Μαουρίτσιο Κατελάν που πωλήθηκε προς 6,2  εκατ. δολάρια – η κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία μπανάνα – να έκλεψε την παράσταση των μεγάλων φθινοπωρινών δημοπρασιών της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν όμως, όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, ούτε το ακριβότερο, ούτε το σημαντικότερο από όσα έργα άλλαξαν χέρια.

Η σπουδαιότερη στιγμή ενδεχομένως να ήταν το γεμάτο ένταση δεκάλεπτο που οδήγησε την ξέφρενη κούρσα ως το ρεκόρ των 121 εκατ. δολαρίων για την «Αυτοκρατορία του φωτός» (1954) του μάγου του σουρεαλισμού, Ρενέ Μαγκρίτ, έργο που αρχικά είχε εκτιμηθεί για 95 εκατ. δολάρια, ποσό που υπερέβαινε έτσι κι αλλιώς το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη, το οποίο ήταν 79 εκατ. ευρώ και είχε σημειωθεί το 2022.

Για ποιον λόγο οι ειδικοί επισημαίνουν αυτή την εξέλιξη και θεωρούν πως το έργο που απεικονίζει ένα σπίτι τη νύχτα, φωτισμένο από μια λάμπα του δρόμου ενώ βρίσκεται κάτω από έναν φωτεινό μπλε ουρανό, έγραψε μια νέα σελίδα στη λαμπρή πορεία του έτσι κι αλλιώς σπουδαίου Ρενέ Μαγκρίτ;

ΕΡΓΑ-ΤΡΟΠΑΙΑ. Διότι, πλέον, άλλαξε επίπεδο και εντάσσεται στον κατάλογο των καλλιτεχνών που έχουν σπάσει το φράγμα των 100 εκατ. δολαρίων, ενώ το μεγάλο ποσό που διατέθηκε για την αγορά του συγκεκριμένου έργου αντικατοπτρίζει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για έργα – τρόπαια με την υπογραφή κορυφαίων δημιουργών. Και παράλληλα ενισχύει την άποψη πως η αγορά τέχνης συνεχίζει να λειτουργεί ως μέσο επένδυσης για δισεκατομμυριούχους και μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς.

H πώληση της «Αυτοκρατορίας του φωτός» στην τιμή των 121 εκατ. δολαρίων και έχοντας λάβει υπόψη μας πλέον και τα αποτελέσματα των πλέον πρόσφατων δημοπρασιών κατατάσσουν το συγκεκριμένο έργο ανάμεσα στα 50 ακριβότερα που έχουν αλλάξει χέρια έως σήμερα είτε μέσω ανοικτής διαδικασίας, είτε μέσω ιδιωτικής συναλλαγής, της οποίας τα δεδομένα έχουν γίνει γνωστά.

Και μπορεί με ή χωρίς τιμαριθμική αναπροσαρμογή ο «Σωτήρας του Κόσμου», το αμφιλεγόμενο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι που αγοράστηκε το 2017 προς 450 εκατ. δολάρια να παραμένει ως σήμερα και με διαφορά το ακριβότερο έργο που έχει πωληθεί σε δημοπρασία, ωστόσο με το ρεκόρ του αυτό ο Μαγκρίτ άφησε πίσω του εξίσου εμβληματικά ονόματα, όπως ο Tιτσιάνο, ο Σάντρο Μποτιτσέλι, ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, ο Mαρκ Ρόθκο ή ο Εντουαρντ Χόπερ.