Πολλοί στην ευρωπαϊκή ήπειρο προετοιμάζονται για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Η Γερμανία, για παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, έχει καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο χιλίων σελίδων για την αντίδρασή της σε περίπτωση που ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία έχουν μοιράσει φυλλάδια – χάρτινα ή ψηφιακά – στους πολίτες τους προκειμένου εκείνοι να γνωρίζουν τι πρέπει να αποθηκεύσουν και πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση πολέμου ή κρίσης.
Η νέα προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, καθώς και το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της δεύτερης, που ενέκρινε μόλις προχθές ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν προκαλέσει ανησυχία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – παρότι γνωρίζουν πως ο Λευκός Οίκος θα επιθυμούσε να τερματιστεί η σύγκρουση Ουκρανών και Ρώσων προτού αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Εχουν περάσει δυόμισι χρόνια από τη ρωσική εισβολή και πλέον η Δύση φαίνεται να συνειδητοποιεί πως έχει φτάσει η στιγμή αυτός ο πόλεμος να τελειώσει χωρίς νικητές και ηττημένους, με αμοιβαίες – και πιθανότατα επώδυνες – υποχωρήσεις και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Η κλιμάκωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες καθιστά αναγκαία την εξεύρεση μιας λύσης σ’ αυτό το πνεύμα επειδή όσο οι μάχες συνεχίζονται, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει το λάθος που θα οδηγήσει σε μια γενίκευση της σύρραξης, σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, δηλαδή.