Στα… όριά τους λειτουργούν οι περισσότερες δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση αλλά και η οικονομική ασφυξία που παρατηρείται εδώ και καιρό στις υπηρεσίες που «τρέχουν» το Μεταναστευτικό έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» τόσο στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου όσο και στην κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση, ερωτηματικά προκαλεί η παραίτηση της Δήμητρας Λυγούρα από τη θέση της γενικής γραμματέως Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, λίγα 24ωρα μετά τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση στο Μεταναστευτικό. Αν και επισήμως η παραίτηση υπεβλήθη για προσωπικούς λόγους, από αρμόδιες πηγές η εξέλιξη αυτή δεν αποσυνδέεται από την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο. Νέος γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής, επίτιμος διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΣ.
Οικονομική ασφυξία
Την ίδια στιγμή, η μη καταβολή – για αρκετούς μήνες – μισθών σε κρίσιμες ειδικότητες για το Μεταναστευτικό, όπως διερμηνείς, έχει προκαλέσει οικονομικό αδιέξοδο σε αρκετές υπηρεσίες που σχετίζονται με την υποδοχή και τη νομική υποστήριξη των αιτούντων άσυλο, τεντώνοντας τα νεύρα τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» («Μικροπολιτικός»). Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τόνιζαν χθες πως σύντομα θα υπάρξει σημαντική πρόοδος για ένα μεγάλο τμήμα των οικονομικών υποχρεώσεων του υπουργείου προς φορείς και υπηρεσίες.
Στη Ρόδο, έναν από τους πλέον «δημοφιλείς» προορισμούς για τα κυκλώματα των διακινητών, η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την παρουσία προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της πόλης – μεταξύ αυτών και πολλών οικογενειών με μικρά παιδιά – να είναι και πάλι έντονη. Οι εικόνες έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, με τους δεκάδες αλλοδαπούς να περιμένουν τη σειρά τους για να ταυτοποιηθούν και να μεταφερθούν σε κάποια δομή, ελλείψει ειδικού διαμορφωμένου χώρου στο νησί, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν «κατασκηνώσει» στους δρόμους της Ρόδου υποστηρίζουν πως βρίσκονται στο νησί για τουλάχιστον 10 ημέρες.
Εκτινάχθηκαν οι αφίξεις
Από την αρχή του έτους, πάντως, συνολικά 6.285 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν φτάσει στο Νησί των Ιπποτών, με τις αφίξεις να συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό. Είναι ενδεικτικό πως το βράδυ της περασμένης Τρίτης το Λιμενικό προχώρησε στη σύλληψη δύο 36χρονων αλλοδαπών διακινητών – χειριστών ενός ταχύπλοου σκάφους, οι οποίοι είχαν αποβιβάσει αλλοδαπούς στην παραλιακή περιοχή Καβουράκια Ρόδου.
Τις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου, σχεδόν 5.200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τις τουρκικές ακτές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όταν όλο τον μήνα πέρυσι είχαν περάσει τα ελληνικά σύνορα – θαλάσσια και χερσαία – 4.858 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στις δομές των νησιών του Αιγαίου φιλοξενούνται 13.122 πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Χίο και Σάμο έχουν ξεπεράσει το 100% της δυναμικότητας φιλοξενίας. Στην περίπτωση, δε, της Σάμου διαμένουν 4.472 όταν μπορεί – βάσει προδιαγραφών – να φιλοξενήσει 3.664 άτομα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Στο… κόκκινο, ωστόσο, λειτουργούν οι δομές σε Λέσβο και Λέρο, ενώ η μόνη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή η οποία φαίνεται προσώρας να είναι σε καλύτερη κατάσταση είναι αυτή της Κω.